.

. Zdroj: iStock

Nízkosacharidová dieta: Pro koho se hodí a jak ji držet, abyste nepřibírali

Mnohé studie ukázaly, že nízkosacharidové neboli low-carb diety jsou zdárným pomocníkem v hubnutí a dokážou zlepšit i zdravotní stav. Přesto tento způsob stravování není vhodný pro každého. Pro koho se tato dieta hodí a na co si dát pozor, aby byla efektivní?

Nízkosacharidová dieta je založena na vyšším příjmu bílkovin a tuků a omezení sacharidů. Ne každému ale bude vyhovovat. Někteří se nemusí při low-carb dietě cítit dobře a jiným se nedostaví výsledky, které očekávali. Zejména sportovci a lidé s vysokou fyzickou aktivitou potřebují výrazně více sacharidů, než jim tato dieta může poskytnout. Pokud do jedné z těchto skupin patříte, raději se vydejte směrem vyváženého stravování.

Pokud se rozhodnete do nízkosacharidové diety jít, určitě byste měli vědět následující:

Sacharidy nejsou nepřítel

Vysoký příjem jednoduchého a rafinovaného cukru poškozuje vaše zdraví. Po sacharidech ale přiberete pouze v případě, že jich budete přijímat nadbytečné množství. Nejčastěji k tomu dochází ve formě zpracovaných potravin, které doslova vybízejí k přejídání.

Například: zatímco pečené brambory obsahují spoustu vlákniny, která podporuje pocit sytosti, bramborové chipsy jsou smažené v kukuřičném oleji a jsou ochuceny solí, což z nich dělá nezdravou, kalorickou a vysoce návykovou potravinu.

Mějte na paměti, že velká část populace na světě si udržuje pevné zdraví i při dietě s vysokým obsahem sacharidů. Musí ale zahrnovat pouze nezpracované kvalitní potraviny.

Podívejte se, co o nízkosacharidové dietě říká výživový specialista Petr Havlíček a šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk:

Brambory nejsou nepřítel

Spoustu zdravých potravin lidé vyřazují z jídelníčku pouze z důvodu, že obsahují větší množství sacharidů. Mezi takové patří mrkev, brambory a ovoce.

Při low-carb dietě je bohužel nezbytné tyto potraviny omezit, ale pro běžné strávníky jsou bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Vždy se zaměřte na kontext, ve kterém danou informaci přijímáte, aby se nestalo, že se budete bezdůvodně držet výživového doporučení, které pro vás neplatí.

Nízkosacharidová není ketogenní

Ketogenní dieta je obvykle založena na příjmu méně než padesáti gramů sacharidů na den, ovšem spolu s vysokým příjmem tuku (60 až 85 % kalorií). Ketóza může být pro tělo vysoce prospěšným metabolickým stavem, zejména u lidí s konkrétními chorobami, jako jsou diabetes, metabolický syndrom, epilepsie nebo obezita.

Není to však jediný způsob, jak můžete dodržovat dietu s nízkým obsahem sacharidů. Za low-carb dietu je považován i příjem sto až sto padesáti gramů sacharidů na den. Při takovém příjmu už si můžete dovolit jíst i ovoce a menší množství škrobových druhů zeleniny, jako jsou brambory.

Tvrdit, že všechny sacharidy jsou v trávicím traktu rozloženy na glukózu, je částečně pravdivé, ale dosti zavádějící.

Všechny sacharidy (kromě vlákniny) skončí nakonec jako jednoduchý cukr. Ale zatímco jednoduché cukry jsou snadno stravitelné a způsobují významný vzestup hladiny cukru v krvi, škroby a jiné sacharidy v celozrnných potravinách nemají tendenci zvyšovat hladinu cukru v krvi. Proto je důležité rozlišovat komplexní kvalitní sacharidy od rafinovaných sacharidů. V opačném případě byste se totiž mohli domnívat, že mezi bramborem a čokoládovou tyčinkou není žádný nutriční rozdíl.

Při low-carb můžete přibrat

Někteří lidé věří, že pokud jsou hladina inzulinu a příjem sacharidů nízké, nemůžou přibrat. Ukládání tuků ale závisí na kalorickém nadbytku. Pokud tedy budete přijímat velké množství kalorií, a to i v podobě bílkovin a zdravých tuků, vaše váha bude stoupat.

Spousta potravin s nízkým obsahem sacharidů se vyznačuje vyšším obsahem tuku. Ten má oproti sacharidům dvojnásobnou kalorickou hodnotu, a tak je snadné se tzv. vykrmit na oříšcích, sýrech nebo tučné smetaně.

Opět je však reakce těla velice individuální. Zatímco někteří se v těchto potravinách nemusí nijak omezovat, pro jiné mohou představovat velké riziko kvůli přibírání.

Nestravitelné sacharidy jsou všeobecně známy jako vláknina. Člověk nemá enzymy k tomu, aby vlákninu strávil, přesto je pro tělo velice důležitá, a to zejména pro střevní bakterie, které ji mění na prospěšné sloučeniny.

Spousta studií navíc ukazuje, že obzvláště rozpustná vláknina vede ke ztrátě hmotnosti a srovnání hladiny cholesterolu. Ani při low-carb dietě se tak nemusíte bát zeleniny a dalších druhů potravin, které obsahují vlákninu.

Lidé, kteří trpí metabolickou dysfunkcí, by se měli potravinám s vysokým obsahem sacharidů vyhýbat. Ale to, že nízkosacharidová dieta může pomoci příznaky nemoci zmírnit, nebo ji dokonce vyléčit, neznamená, že nemoc způsobilo více sacharidů.

Zdravý člověk se však nemusí nijak ve stravování omezovat. Pouze by měl vybírat ty správné zdroje, které jsou pro lidský organismus přínosné. Nebojte se do svého jídelníčku zařadit ovoce, ovesné vločky, celozrnné potraviny, rýži a další přílohy.

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: red