...

... Zdroj: istock.com

Nejhorší zlozvyky, kvůli kterým přibíráte a vůbec to netušíte

Možná se vám to někdy stalo: Nějaký čas jste se snažili dělat vše pro to, aby šla kila dolů, jenže po týdnech odpírání si stoupnete na váhu a efekt? Přímo opačný. Jak je možné, že člověk přibírá, i když dodržuje všechna doporučení, která má? 

Nakupujete hladoví

Extrémní hlad a nakupování prostě nejdou dohromady. Jakmile vejdete do obchodu s kručením v žaludku, můžete počítat s tím, že toho nakoupíte mnohem více, a hlavně mnohem kaloričtějšího a nezdravého. A jen co přijdete domů, ještě ani nevybalíte nákup, a už se ládujete tvarohovým dezertem, po kterém jste lačně sáhli... Proto než se vydáte v ústrety obchodu s jídlem, něco snězte. Ideálně třeba bílý jogurt, hrst oříšků nebo cokoliv jiného, co obsahuje vlákninu nebo bílkoviny. To vám totiž dodá pocit sytosti, a tak nákupy zvládnete s rozumem, aniž byste naplnili košík dietními prohřešky.

Jíte bezmyšlenkovitě

Víte, že u filmu spořádáte krabici popcornu, ani nevíte jak? To samé platí i doma, když máte třeba v ruce telefon. Začtete se a rutinní pohyb od talíře k ústům a zpět vůbec nevnímáte. Sníte toho tedy mnohem víc, než je potřeba. Odložte při jídle čtení a další věci, co vás rozptylují, a uvidíte ty výsledky!

Málo spíte

Pro někoho to může být trochu zavádějící, protože se mu spánek automaticky pojí s válením se v posteli, a to mu asociuje lenost – a lenost rovná se přibírání na váze. Jenže ve skutečnosti spánek potřebujeme, aby nám během něj správně fungoval metabolismus. V noci totiž pracují dva hormony, které tahají za šňůrky naší váhy.

Ghrelin se má během spánku snižovat. A čím více ho máme, tím větší chutě nás honí. Naopak u leptinu to funguje obráceně – čím více hormonu máme, tím sytější se cítíme. A během spánku jeho hladina stoupá. Co se tedy stane, pokud mu nedáme šanci na zvýšení? Ano, sníme pak přes den vše, na co přijdeme, a vůbec nám to nebude vadit.

Dojídáte

„Jakmile to nesníš, nepůjdeš od stolu,“ zní věta, kterou za svůj život slyšel nesčetněkrát každý z nás. S trochou nadsázky se dá říct, že si tento komplex z dětství s sebou neseme celý život. A tak jakmile nám někdo nandá na talíř jídlo, sníme to do posledního drobečku, hlavně nic nenechat! Přitom tyto porce, ať už v restauracích nebo třeba na návštěvách, jsou často až dvojnásobné oproti tomu, kolik toho vlastně sníst potřebujeme. Nebojte se tedy s díky odmítnout a nedojíst. Však on vám za to hlavu nikdo neutrhne.

Necháváte se oklamat

Nízkokalorický, nízkotučný, nízkosacharidový. Vše, co nám ohlašuje, že hodnota „zakázaných“ složek potravin je nízko, funguje jako magnet. A opět ta nesmyslná rovnice: co je nízkotučné, musí být zároveň i dietní. Ono to tak ale nefunguje. Například nízkotučné potraviny – kde je ubrán tuk, tam je ubrána i chuť. A ta musí být nahrazena něčím jiným, aby to lidé kupovali. Často to bývají různé škroby, tedy sacharidy.

Navíc tuky při hubnutí potřebujeme, tedy ty zdravé. Nebojte se v rozumné míře si je dát. Když je totiž tělo nebude mít, hrozí, že si je začne o to více ukládat – do zásoby. Pokud chcete něco omezovat, tak pak ty v chipsech, smažáku, tučném mase a tak dále.

Vynecháváte jídla

To, že si nedáte snídani nebo oběd, rozhodně nepovede k vaší vysněné váze, spíše naopak. Jakmile si něco odepřete, tělo nedostane dostatek energie a začne se strachovat toho, že už mu nedopřejete nic jiného. A tak si začne ukládat tuky do zásoby – co kdyby náhodou... Metabolismus se tak zpomalí a akorát to povede k tomu, že brzy stejně něco sníte a pravděpodobně to nebude nic dietního. Ani v té správné míře. Takže se snažte vždy během dne udělat si čas na to, abyste něco zakousli. Snažte se několikrát denně zařadit do jídelníčku bílkoviny, které vás zasytí.