...

... Zdroj: iStock.com

Nehubnete? Možná za to může těchto pět „zdravých“ návyků

Držíte správnou „dietu“ a dostatečně se hýbete, přesto vám k vysněné váze chybí pořád ještě pár kilo? Nebo jste dokonce začali zpátky přibírat? Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli to náhodou se zdravým životem nepřeháníte? Ono totiž i u zdravých návyků platí, že všeho moc škodí. Na co si tedy dejte pozor?

Vynecháváte cukr

Určitě je žádoucí omezit bílý cukr, a to nejen ten, který si dáváte do kávy nebo který sníte v sušenkách. Určitě víte, že cukr se skrývá i v potravinách, kde by ho člověk nečekal – třeba v kečupu, ve snídaňových obilovinách, v jogurtech... Chybou ale může být to, že cukr nahrazujete umělými sladidly. Ty sice nemají kalorie, tělo se ale podle posledních studií chová stejně, jako by dostalo cukr. Výsledkem je zjednodušeně řečeno to, že brzy dostanete hlad a chuť na další sladké.

Snižovat cukr je tedy fajn, místo dietních nápojů si ale dopřejte raději klidně kousek hořké čokolády s nějakou bílkovinou, třeba s jogurtem nebo tvarohový koláč s ovocem.

Pokračování 2 / 5

Příliš cvičíte

Je to sice paradox, ale je to tak. Mezi cvičením a úbytkem váhy nefunguje přímá úměrnost. Pokud totiž cvičíte příliš často a nemáte čas na regeneraci a doplnění energie, vaše tělo začne reagovat stejně, jako by bylo ve stresu. Pak je pro něj prioritou ochránit životně důležité orgány a energii co nejvíce šetřit a ukládat ve formě zásob.

Samozřejmě, že pohyb je důležitý, ale víte vlastně, kolik ho máte mít ke svému věku a kondici právě vy? Pokud si nejste jistí, jaký druh pohybu zvolit, poraďte se s odborně vyškoleným trenérem.

Pokračování 3 / 5

Spíte až moc

Všichni víme, že tělo, které si neodpočine, se také dostane do stresu a pak platí výše uvedené. Zdravý spánek je tedy pro hubnutí důležitý. Ani u spánku ale neplatí, že čím více, tím lépe. Potvrzuje to například studie vědců z Wake Forest University School of Medicine: Pokud spíte více než osm hodin za noc, pravděpodobněji si zakládáte na tvorbu břišního tuku, který je spojován s nemocemi srdce a cév a také s cukrovkou.

Ani tady vám nikdo od stolu neporadí, jak dlouho máte spát přesně vy. Záleží na vašich denních aktivitách, na životním období, v průměru je to něco mezi 6 a 8 hodinami spánku.

Pokračování 4 / 5

Počítáte kalorie

Možná jste analytický typ a máte moc dobře spočítáno, kolik kalorií má jedna řádka vaší oblíbené čokolády, kolik salát s kozím sýrem a za jak dlouho vyběháte pytlík chipsů. Jenže ono to takhle nefunguje. Mnohem důležitější, než kolik toho sníte, je to, jak kvalitní vaše strava je. Dort bude mít možná stejně kalorií jako váš oběd, ale vaše tělo rozhodně nedostane to, co potřebuje. Pokud tedy nejíte zdravě (dostatek ovoce a zeleniny, bílkovin, komplexních sacharidů a kvalitních tuků), pouhé počítání kalorií vás rozhodně nespasí. Vaše tělo si bude opět schraňovat energii na období hladu a stresu.

Pokračování 5 / 5

Jíte příliš mnoho bílkovin

Pokud chcete zhubnout, musíte jíst bílkoviny, to jste zřejmě slyšeli. Zasytí, pomáhají při budování svalové hmoty a čím více svalů, tím lepší spalování. Doporučená denní dávka je přibližně 1 gram bílkovin na kilogram vaší hmotnosti. Tedy šedesátikilová žena by měla denně snít 60 g bílkovin. U sportovců se udává 2–2,5 gramu na kilogram váhy. Ale!

„Tělo je schopné zpracovat pouze 20 až 30 gramů každé dvě až tři hodiny, nic víc. Pokud budete jíst bílkovin více, mohou se ukládat jako tuk,“ říká profesor Douglas Paddon-Jones z University of Texas Medical Branch. Podle studie, kterou provedl se svými kolegy, nepřinášejí větší porce bílkovin tělu žádné benefity, naopak mohou vést ke zvýšení váhy. „V ideálním případě to chce rozložit příjem bílkovin rovnoměrně po celý den. Hlavní jídla by měla obsahovat 20 až 30 gramů a svačiny mezi 5 až 10 gramy.“