OB CARE s.r.o.

OB CARE s.r.o. Zdroj: OB CARE s.r.o.

Pěkná prsa se pořád nosí

Podstoupit zvětšení poprsí či remodelaci volí stále více žen. Zatímco k omlazující plastické operaci musí žena „dozrát“ věkem, po větších prsou touží většinou od okamžiku, kdy pozná, že větší už jí nenarostou. Na operační stůl proto uléhají dívky sotva zletilé, ale i dámy po padesátce, které se rozhodnou handicap odstranit a jejich zdravotní stav jim zákrok umožňuje.

Konzultace před zákrokem nutná

Před zákrokem jevelmi důležitá konzultace, kdy lékař zhodnotí stav prsů pacientky, vyslechne si její žádost na tvar a velikost prsů a doporučí možné varianty operačního výkonu, velikost a tvar implantátu. „Aby mohla pacientka podstoupit operaci, musí být stoprocentně zdravá. Prvním krokem je vstupní konzultace, na které dostane pacientka veškeré potřebné informace o zákroku, postupu léčby, rekonvalescenci a také o rizicích spojených se samotným výkonem. Součástí předoperačního vyšetření je i sonografické nebo mamografické vyšetření prsu. Samotný zákrok trvá okolo jedné hodiny a pooperačně ho pacientky snaží většinou velmi dobře. Při rekonvalescenci je důležité, aby byla pacientka disciplinovaná a dodržovala pokyny lékaře,“ říká MUDr. Martin Skála, plastický chirurg OB CARE.

OB CARE s.r.o.
OB CARE s.r.o. | Zdroj: OB CARE s.r.o.

„Plastická operace se provádí v celkové anestezii s hospitalizací. Jakmile se tedy probudíte po narkóze, čeká vás pohodlí našeho centra a neustálý dohled našich chirurgů a sestřiček. Operované poprsí budete mít zabandážované elastickými obvazy s vyvedenými odsavnými drény. Ty vám většinou do druhého dne odstraníme, ponecháme pouze náplasti na ranách, gázu a nasadíme elastickou podprsenku, která se stane vaším nezbytným doplňkem po dobu následujících dvou měsíců,“ doplňuje MUDr. Martin Skála.

OB CARE s.r.o.
OB CARE s.r.o. | Zdroj: OB CARE s.r.o.

Snazší rekonvalescence díky stahovacímu prádlu

Kompresivní prádlo byste neměla nikdy sundávat. Snad jen při tlakových masážích jizviček, které vás naučíme, a při sprchování (dlouhé koupeli byste se měla po nějaký čas vyvarovat, stejně jako návštěvě bazénu, kde hrozí infekce). K tomu navíc musíte dodržovat klidový režim a vyhýbat se sportu a náročnějším fyzickým aktivitám. Doporučujeme také spát na zádech a nezvedat těžká břemena, nebo nezvedat ruce nad hlavu. Dávejte si proto pozor, až vás budou děti bujaře vítat po návratu z kliniky, nebo až budete chtít nakupovat.

OB CARE s.r.o.
OB CARE s.r.o. | Zdroj: OB CARE s.r.o.

Implantát v hlavní roli

Jedním z hlavních kritérií kvality prsních implantátů je jejich bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Implantáty jsou v těle vystaveny působení mnoha vlivů a fyzickému namáhání – ať jde o každodenní sportování, nebo extrémní případy, jako jsou úrazy či dopravní nehody. Bezpečný implantát by měl vydržet téměř jakoukoli zátěž, které by mohl být vystaven. K zásadním parametrům, které jsou v klinických studiích sledovány, patří zejména biokompatibilita, kdy se testuje se schopnost přijetí implantátu okolní tkání bez nežádoucích reakcí na organismus. Přední výrobci implantátů se snaží maximálně přiblížit kvalitám přirozené tkáně. Součástí testů biokompatibility je také vyloučení rizik toxicity a kancerogenity.