Najděte si sport, který vám bude vyhovovat.

Najděte si sport, který vám bude vyhovovat. Zdroj: Shutterstock

Největší mýty o svalech a tuku. Víte, jaká je pravda?

Vyhýbáte se konzumaci tuků, protože se po nich tloustne? Myslíte, že cvičením se mění tuk na svaly? Pak vás vyvedeme z omylu. Takhle to nefunguje. Jaké jsou nejčastější mýty o tuku a svalech a jaká je pravda?

Svaly se mohou proměnit v tuk a naopak

Jde o dvě zcela odlišné tkáně, které se nemohou zázračně proměnit jedna do druhé. Nicméně když se přestanete hýbat, vaše tukové buňky se zvětší a svaly se naopak zmenší, proto pak tělo vypadá, jako by se ze svalů stal tuk. Ve skutečnosti však jen nahradil jeho místo.

Kdo jí tuky, tloustne

Vlastně to může být přesně naopak – zdravé tuky vás udržují štíhlé. Hezky to demonstruje výzkum magazínu The Lancet, podle něhož lidé stravující se středozemní kuchyní bohatou na olivy a ořechy snížili svoji hmotnost více než lidé na nízkotučné dietě. Olivy, ořechy stejně jako třeba ryby nebo avokádo obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny nebo mononenasycené tuky, které jsou přínosné pro činnost srdce, a navíc rychle zasytí, takže se díky nim nepřejídáte. Stačí si proto jenom hlídat porce.

Úbytek tuku lze zacílit

Když vaše tělo potřebuje energii, bere si ji ze všech tukových buněk, nejen z částí, na které se chcete zaměřit. Jinými slovy, pokud chcete zhubnout v některých partiích, nezbývá než zhubnout všude. Ještě jedna špatná zpráva: Místo, kde se tuk ukládá jako první, je zároveň posledním místem, odkud se vám podaří ho zbavit. Tělo si zkrátka našlo zásobárnu, kde se tuku daří nejlépe, a tak dělá všechno pro to, aby si tam zásoby udrželo. Na druhou stranu, místa, kde hubnout nechcete, se potom dají vytvarovat (doplnit na objemu) pomocí cvičení.

Svaly váží víc než tuk

Kilogram tuku a kilogram svalů budou vždycky vážit jen jeden kilogram. Pravda ale je, že svalová hmota je kompaktnější, proto čtyři kilogramy svalů zaberou prostorově to, co jeden kilogram tuku. Zároveň to je důvod, proč můžete být štíhlejší, přestože jste neshodili ani deko. Poznáte to zejména na velikosti oblečení. Věděli jste, že budování svalové hmoty nejen zlepšuje spalování tuků, ale také posiluje vaše srdce?

A proč ještě pracovat na svých svalech?

Svaly určují, jak rychle bude váš metabolismus pracovat, když jste v klidu. „Čím více svalové hmoty máte a čím víc je aktivní, tím vyšší je činnost vašeho zažívání,“ upozorňuje Baar. To také znamená, že toho můžete sníst víc, aniž byste přibírali.

Svalová hmota je lepším ukazatelem délky života než hodnota BMI, ukazuje nedávná studie v American Journal of Medicine. Ano, samotné cvičení skutečně funguje jako prevence nemocí. A když už onemocníte, silné svaly pomohou tělu se s nemocí lépe a rychleji vypořádat.

Jakékoli cvičení posiluje ten nejdůležitější sval v těle – srdce. Díky pravidelnému pohybu je větší a silnější a také toho více a déle zvládne. Podle International Journal of Sports Physiology and Performance může silné srdce za to, že se vám pak fyzická aktivita zdá snadnější.

Článek připravila redakce časopisu Dieta. Tipy na hubnutí a další články o zdravém životním stylu najdete zde.