Japonský zelený čaj matcha

Japonský zelený čaj matcha Zdroj: Shutterstock

Matcha – pomáhá s nadbytečnými kily i s detoxem organismu

Milují ho na celém světě. Na východě je to tradiční japonský nápoj. Na západě ho zbožňují hlavně celebrity, protože jim pomáhá v boji s nadbytečnými kily a s detoxem organismu. Seznamte se s čajem matcha.

Na první pohled vypadá jako nazelenalá mouka, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že se jedná o zelený čaj v té nejkoncentrovanější podobě. Milují ho jak odborníci na výživu, tak celebrity, které se starají o své tělo, a propadla mu například i herečka Gwyneth Paltrow.

Tento speciální zelený čaj má formu jemného prášku a po staletí se používal při tradičních japonských čajových obřadech. Funguje jako spalovač tuků, bojovník proti rakovině a zrychlovač metabolismu. Dokáže regenerovat poškozené buňky, zvyšuje sportovní výkony a obsahuje až stokrát víc látek prospěšných pro tělo než obyčejné zelené čaje.

Skryté tajemství matchy je v jejích polyfenolových sloučeninách, takzvaných katechinech, které patří mezi antioxidanty. Tyto látky mohou totiž podle NCI (National Cancer Institute) pomáhat předcházet rakovině. Bylo klinicky prokázáno, že dokážou vychytávat volné radikály a chránit buňky před poškozením DNA.

Také podporují imunitu a chrání před ultrafialovým zářením. Podle dalších studií amerických zdravotnických magazínů se ukazuje, že katechiny obsažené v čaji matcha mohou také zrychlit metabolismus, a díky tomu vám pomohou zbavit se tělesného podkožního tuku. Je ale nutné zkonzumovat jich denně alespoň 690 miligramů. Skvěle působila matcha i na sportovce, kteří se zaměřovali na intervalový trénink a potřebovali se zbavit únavy a rychleji regenerovat tělo.

Co jste ještě nevěděli?

Původně pochází matcha z Číny, ale daleko více se ujala v Japonsku, kde jí přezdívají zelené zlato.

V Číně se rozšířila díky buddhistickým mnichům, v Japonsku si ji oblíbili samurajové.

Na přípravu matchy se zpracovávají lístky z čajovníku čínského. Již v dávných dobách lidé zjistili, že nejúčinnější je matcha v mletém stavu.

Neobsahuje kofein, takže nezpůsobuje závislost.

Pokud chcete zhubnout, je ideální přidat šálek matchy před každým jídlem. Matcha není pro děti.

Chuť čaje je typicky sladká a barva smaragdově zelená.

Jednu unci čaje byste získali mletím přibližně za jednu hodinu.

Matchu můžete využít nejen k pití, ale také k přípravě různých jídel (lze ji přidat do jogurtu, smoothie, kaší, zmrzliny, sušenek a dalších dezertů či pokrmů).

Vzhledem k tomu, že jde o skvělý antioxidant, můžete si z ní připravit také pleťovou masku. Zlepšení pokožky ale dosáhnete již samotným pravidelným pitím tohoto zeleného skvostu.

Článek připravila redakce časopisu Dieta. Aktuální číslo je v prodeji právě teď. Můžete si ho objednat pomocí SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

DIETA1804W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: DIETA1804W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 50 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.