...

... Zdroj: iStock.com

Jarní detox: Začněte u sebe doma. Jak se zbavit nepotřebných věcí?

Pořádný úklid domácnosti je podle psychologů ekvivalentem srovnání si myšlenek v hlavě. A teď opravdu nemáme na mysli mytí oken a praní záclon. Čím příjemnější náš domov bude, tím budeme i my šťastnější a spokojenější sami se sebou. Jak na to?

Podle mnoha psychologů může být totiž úklid domácnosti ekvivalentem úklidu v hlavě. V průběhu času se nám chtě nechtě doma nahromadí věci, které už třeba ztratily užitečnost nebo ji ani nikdy neměly (ano, teď myslíme ty džíny, do kterých se už dva roky chystáte zhubnout). Jenže spousta z nás zbytečně lpí na věcech a nechce se jich zbavovat, protože by se třeba někdy mohly hodit. Jenže takový úklid, o kterém teď mluvíme, neznamená, že byste měli všechno, co máte, vyhodit, ale spíš že byste se měli zbavit všeho nepotřebného a uvolnit tak místo novým věcem a v přeneseném slova smyslu i novým zážitkům.

Prostor, ve kterém žijeme, má velký vliv na to, jak se cítíme. Stručně řečeno, jsme odrazem našeho prostředí, a čím příjemnější pro nás bude, tím větší je šance, že i my budeme šťastní, spokojení a připravení na nové prožitky. Pokud tedy chcete zapracovat na svém klidu a harmonii, máte ideální příležitost.

Jaro je čas nových začátků pro takový refresh jako stvořený. Nahromaděný nepořádek je jako reálná viditelná připomínka toho, že musíte něco udělat a s něčím se srovnat. Může brzdit vaši produktivitu, brát vám energii a být příčinou vzteku a zvýšené hladiny stresu. Je tedy čas s ním zatočit. Máme pro vás několik rad, které vám pomůžou dát váš domov (a nejen ten) do pořádku a nastavený systém bez námahy udržet.

Buďte nápadití

Vymyslet, jak to všechno doma správně zorganizovat, bude občas vyžadovat jiný úhel pohledu. Napadlo vás někdy, že třeba kufry, látkové košíky, nebo drobná zavazadla mohou fungovat stejně dobře jako úložné krabice a organizéry? Nastavte si stopky či minutku na dvacet minut, a jakmile zazvoní, úklid co nejrychleji dokončete. Díky tomu bude jednodušší vyřešit organizaci daného prostoru včas.

Využijte svůj majetek

Chcete zpeněžit věci, které už nepotřebujete? Nejste v tom sami. Zatímco burzy a bleší trhy už tolik neletí, stále víc lidí využívá k jejich prodeji servery, jako je třeba Aukro, nebo mobilní aplikace typu Let Go či Vinted. Další možností, jak se zbavit nepotřebných předmětů, které by ovšem mohly ještě někomu posloužit, jsou nejrůznější charity a charitativní sbírky (ve větších městech můžete narazit i na charitativní kontejnery). Pokud vám doma přebývají potraviny, můžete je darovat do některé z potravinových bank (www.potravinovabanka.cz). A věci, které už opravdu k ničemu nejsou, by měly bez milosti putovat do recyklačních kontejnerů nebo sběrných dvorů (www.sberne-dvory.cz).

Vyzkoušejte feng-šuej

Zatímco nedávný výzkum ve Velké Británii ukázal, že více než 57 procent obyvatel využívá při organizaci svého domova principy feng-šuej, u nás tohle staré čínské umění tolik populární není. I když vám ve vytváření nového životního prostoru může výrazně pomoct. Základním principem feng-šuej je vyrovnávání energií, které by mělo zajistit vašemu domovu potřebný klid, tedy to, že budete žít v harmonii se svým okolím a že budete plavat spíš po proudu než proti němu. Rovnováhy přitom dosáhnete vyvážením pěti základních elementů – vody, dřeva, ohně, země a kovu.

Inspirujte se u Dánů

Na rozdíl od feng-šuej se u nás v posledních letech věnuje velká pozornost dánskému konceptu hygge. Jeho základem je vytváření pocitu útulnosti, a to třeba takovými drobnostmi, jako jsou hořící svíčky, květiny a další domácí rostliny, huňaté deky nebo hebké polštářky. Hygge je zkrátka o relaxu, příjemných pocitech a pospolitosti. Rozvíjí pocity pohodlí, klidu a míru, které vám může přinést právě klidné a uklizené prostředí.

Začněte zvolna

Je dobré mít plán, ale raději než tím, že vytaháte všechno ze skříní na jednu hromadu, začněte něčím menším. V klidu si prohlédněte svůj domov a najděte si menší projekty, kterými můžete začít. Vyberte si třeba jednu zásuvku nebo jednu skříňku, na ní pracujte, a teprve poté, když máte úplně hotovo, přesuňte se na další. Pokud se rozhodnete uklidit všechno najednou, hrozí nebezpečí, že vám práce přeroste přes hlavu (ať už náročností, nebo časově) a vy skončíte na půl cesty. Zatímco pokaždé, když úspěšně dokončíte úklid nějaké menší části, budete cítit zadostiučinění z dobře odvedené práce.

Přehodnoťte svůj osobní život

„Debordelizace“ se ale nemusí omezovat jenom na fyzické předměty, někdy je zkrátka potřeba ukončit některé etapy našeho života, abychom mohli přijmout novou, pozitivní energii. Jak stárneme, zvyšuje se také tlak, který je na nás vyvíjen, a náš čas se postupně stává čím dál tím vzácnějším. Proto byste s ním měli nakládat uvážlivě a věnovat ho lidem, kterým na vás opravdu záleží. Všichni bychom se tak měli v určitý okamžik rozhodnout využívat čas mnohem rozumněji a věnovat ho také sami sobě.

I když to může někdy bolet, popřemýšlejte o tom, s kým už v kanceláři nebo doma, pořádek svůj čas trávit nechcete a proč.

Ukliďte si stůl

Pořádek na pracovním stole zvýší vaši produktivitu. Prokázaly to i studie Princetonské univerzity. Čisté a uklizené pracoviště znamená, že máte vše srovnané také ve své hlavě. Při práci potřebujete mít veškeré pomůcky snadno dosažitelné. To ovšem nejde, pokud máte na stole nepořádek.

Soustřeďte se na jednoduché principy a vynechte složité organizování. Tady víc než kde jinde platí, že v jednoduchosti je síla. Pokud si ovšem myslíte, že sterilní uklizené pracoviště je výhra, jste na velkém omylu (tedy samozřejmě pokud nejste lékař, že). Minimalistické a strohé prostředí totiž může způsobit útlum kreativity. Takže všeho s mírou.

Naučte se nechat věci odcházet

Rozloučit se s emocionálními svazky je v průběhu času snazší a snazší. Buďte proto stateční a udělejte, co je třeba. Máte pocit, že to, že se zbavíte nějakých věcí, negativně ovlivní váš život? Ve většině případu zní odpověď ne.

A nejspíš budete překvapeni, jak velkého množství věcí a vztahů se to může týkat.

Vždy se nejprve zeptejte, zda danou věc potřebujete, zda ji budete používat a zda se vám líbí. Jakmile si tenhle způsob myšlení osvojíte, uvidíte, že ho využijete v mnoha oblastech. Zkuste si například vymezit krabici, do které budete dávat všechny nepotřebné věci, které už nechcete. Jakmile se naplní, je čas poslat vše dál. Když budete vědět, kam s nimi, vyhnete se unáhleným rozhodnutím a nebude tak těžké se jich zbavit.

Článek vyšel v časopise Dieta. Aktuální číslo, ve kterém najdete například rozhovor se Simonou Krainovou nebo velký manuál na běhání, je k dostání právě teď.

Dubnové číslo magazínu Dieta
Dubnové číslo magazínu Dieta | Zdroj: archiv

Kupte si aktuální číslo přes sms. Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

DIETA1804W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: DIETA1804W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 50 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.