Vít Živný

Vít Živný Zdroj: Archiv firem

Hubneme do plavek: Co plánuje pro finalistky trenér Vít Živný?

Daniela, Libuše a Šárka. To jsou tři statečné dívky, které se rozhodly pustit se do boje s kily navíc s pomocí časopisu Dieta a projektu Hubneme do plavek. Každá má svůj cíl a také svůj problém. Jak vidí jejich šance trenér Vít Živný?

Daniela má pohyb ráda, ale jak sama říká, nesnáší běh.

"Daniela, jak sama řekla, nesnáší běh. Jelikož ale musí a chce spolupracovat při tréninku s dcerou a je odhodlaná udělat pro svoji proměnu hodně, tak i běh do jisté míry v plánu bude," nenechá se zlomit trenér Vít Živný. "Začneme nejprve tzv. indiánským během, kde bude střídat svižnou chůzi s lehkým klusem, a s poměrem těchto aktivit si do budoucna budeme hrát. Daniela je hodně odhodlaná a trochu to zavání sklonem k přehánění, proto bude důležité udržet nastavený režim v postupně se zvyšujícím pohybu, nic nárazového.

Další překážkou bude jen její disciplína a ochota vydržet prvních pár nepříjemných tréninků, po kterých se ale dostaví důležitá motivace ve formě výsledků. Musí být trpělivá, protože zásadním kamenem bude paradoxně zvýšit kalorický příjem a spolu se cvičením se nezaleknout prvních změn, které se mohou projevit i váhovým přírůstkem. Toto je ale pouze na krátký čas, kdy se tělo nastaví na správnou vlnu, a potom již půjde vše správným směrem."

Celý Danielin příběh si můžete přečíst zde.

Libuše má za sebou dva císařské řezy, jak bude vypadat tedy její cvičení?

"Už během diagnostiky jsme si s Libuší ukázali pár „triků“, při nichž břicho, které hodně řeší, správně aktivovala, v jejím plánu bude samozřejmě i část zaměřená speciálně na břicho a střed těla," plánuje Vít Živný. "Libuše má za sebou dva císařské řezy. Každý císařský řez je specifický svým zhojením a u ní naštěstí vše proběhlo v pořádku. Samozřejmě tam po takto masivním zákroku může být nižší aktivita svalových vláken, ale žádné překážky by při cvičení mít neměla.

Důležité je správně zapojovat svalstvo břišního lisu, ne pouze přímý břišní sval, který většina lidí zbytečně cvičením přetěžuje. Libuše již pomocí svého dosavadního sportovního režimu udělala obrovský kus práce a shodila mnoho kilogramů, ale momentálně nějaký čas stagnuje, takže je třeba udělat změnu. Samozřejmě její plán bude vycházet z režimu, který jí vyhovuje, jen tomu určíme pevná pravidla. Eliptical bude mít jasné dávkování a intenzitu a cvičení nebude jen obecné z YouTube, ale na míru podle fitjoy.cz."

Celý Libušin příběh si můžete přečíst zde.

Šárka je sportovkyně, přesto má nadváhu. Co naplánuje trenér pro ni?

"Šárčino cvičení bude intenzivnější díky její lepší kondici. Na druhou stranu je to pro ni nevýhoda, protože tělo již na známou aktivitu veslování nereaguje a stagnuje. Proto musíme její pohybový režim změnit na pohyb, který její tělo nezná, respektive není na něj zvyklé, aby začalo reagovat a měnit se," říká trenér. "Šárka má posun bederního obratle, u kterého jsou kontraindikacemi hlavně flexe trupu a velké nárazy. Toto samozřejmě v plánu zohledněno bude a naopak bude obsahovat mnoho prvků na podporu stabilizace bederní páteře, abychom jí ulevili.

Pro Šárku bude největší výzva paradoxně ubrat někde na intenzitě. Jako bývalá vrcholová sportovkyně je zvyklá na velkou zátěž a odolávat psychicky i fyzicky vyšší intenzitě. Musíme nastavit takovou intenzitu, která bude odpovídat její ideální zóně pro spalování, a ta může být a dost možná bude nižší, než na jakou byla doposud na svých trénincích zvyklá."

Celý Šárčin příběh si můžete přečíst zde.

Zajímá vás, jak bude celý příběh tří dívek pokračovat a jak se jim bude dařit splnit svůj cíl? Sledujte časopis Dieta a náš web!