OB CARE s.r.o.

OB CARE s.r.o. Zdroj: OB CARE s.r.o.

Dostal jsem novou příležitost, diety s jo-jo efektem nezabraly

Boj s obezitou je běh na velmi dlouhou trať. I redukce o třeba jen 5-10 % z původní váhy má znatelný pozitivní efekt na zdravotní stav. Dlouhodobé snížení tělesné hmotnosti snižuje riziko rozvoje srdečně-cévních onemocnění, bolestivost kloubních onemocnění, riziko předčasného úmrtí, nádorových onemocnění či riziko vzniku vysokého tlaku.

Pokud ovšem již trpíte nějakou z výše uvedených komplikací obezity, je většinou potřeba dosáhnout většího váhového úbytku. Někdy, a to ani při nejlepší snaze, nemusí být konzervativní léčba – dieta, pohybová aktivita, změna životního stylu - úspěšná. Nebo úspěšná je, ale problémy s váhou se po čase vrátí – pak hovoříme o tzv. jo-jo efektu. V takovém případě může být řešením chirurgická léčba, která v posledních dvaceti letech získala v celém světě významné uznání a podporu mezi lékařskou veřejností i pacienty.

Vždy je však důležité si pamatovat, že chirurgické řešení je pouze jedním z prvků velké skládačky vašeho zdraví. Není možné si myslet, že po operaci nebudete muset změnit svoji životosprávu, nebo že operace vyřeší vše za vás. Takový přístup by mohl vést k závažným zdravotním komplikacím“ upozorňuje MUDr. Petra Šrámková, zástupce přednosty OB kliniky.

O své zkušenosti se s námi podělil i mladý muž, který se díky bariatrické operaci a péči odborníků z OB Kliniky v Praze zbavil zdravotních problémů a získal větší sebevědoní a novou chuť do života.

Co vás dovedlo až na OB Kliniku do rukou specialistů a lékařů? Jaký byl největší impuls či motivace?

Byla to celková nespokojenost sám sebou. A také moc velká nadváha – obezita 126 kg. Měl jsem již zdravotní problémy způsobené nadváhou, vysoký krevní tlak, špatný cholesterol, vysoký cukr v těle -hrozba píchání inzulínu, vysoký stupeň obezity. Ve společnosti jsem se vůbec necítil pohodlně, měl jsem moc malé sebevědomí, časté deprese a byl jsem samotářský typ. Ale stále jsem měl chuť něco s tím konečně udělat.

Jak jste se na operaci připravoval?

Moc jsem se těšil na operaci a na to, že mi doktoři dají novou příležitost, po letech držení různých diet, které se vraceli s jojo efektem. Před operací jsem se snažil ještě shodit nějaká kila, a začal cvičit.

OB CARE s.r.o.
OB CARE s.r.o. | Zdroj: OB CARE s.r.o.

Jak hodnotíte svůj stav hned po operaci?

Neskutečný příliv pozitivní energie, radost z každého shozeného kila, chuť na sobě pracovat víc a víc. Začal jsem více sportovat a měl nesmírnou radost z toho, že jsem konečně mohl změnit svůj život a také svůj jídelníček. Po proměně jsem začal dělat pro nadnárodní společnost Ikea, kde momentálně dělám v oddělení na Customer Service.

Věnujete se nějakému koníčku? Jak trávíte volný čas?

Rád běhám dlouhé tratě a pravidelně. Moc rád se také procházím, dělám turistiku a rád plavu. Zajdu si na plovárnu nebo koupaliště a teď už bez předsudků, že sem moc tlustej.

OB CARE s.r.o.
OB CARE s.r.o. | Zdroj: OB CARE s.r.o.

Pokud se chirurgická léčba obezity ukáže jako vhodné řešení, OB Klinika v Praze je největší komplexní centrum pro chirurgickou léčbu obezity nejen v České republice, ale v celém regionu střední a východní Evropy. Zkušený tým odborníků provádí ročně několik stovek operací, ambulancemi projde ročně více jak 10 000 pacientů. Klinika disponuje dvěma špičkově vybavenými operačními sály a moderním lůžkovým oddělením se vstřícným personálem. Veškerá péče je hrazena zdravotními pojišťovnami.