Nošení příliš těsného nebo neprodyšného prádla přirozenému pH v pochvě nepřispívá.

Nošení příliš těsného nebo neprodyšného prádla přirozenému pH v pochvě nepřispívá. Zdroj: iStock.com

Dokonalé pozadí? To, které máte ráda vy!

Znáte řecký výraz „callipygian“? Označuje osobu s dokonalým pozadím. Jedno slovo a tolik nejasností. Zatím se totiž lidé neshodli, jak má vlastně vypadat.

Nedávno proběhl výzkum, kdy se společnost zabývající se prodejem fitness produktů zeptala: „Jak podle vás vypadá ženské tělo v kondici?“ Patnáct států dostalo k dispozici počítačový model mladé ženy.

Zástupci měli možnost si jej upravit podle svého. Zdánlivě jednoduchá otázka, avšak rozhodně ne odpověď s jednotným názorem. Když se ve výsledcích zaměříme na zadek, je dobré předem zapomenout na podobu inspirovanou tvary topmodelek. Zatímco v Mexiku, Nigérii, Peru a Španělsku preferovali větší zadeček a silnější stehna, v USA dokonce ani neexistovala mezera mezi stehny.

V Nizozemsku musel být zadeček pevný; v JAR nejen pevný, ale i kulatý; na Ukrajině atletický; v Číně o něj moc nešlo; v Argentině na něm nesměl být ani gram tuku navíc a v Rumunsku bylo nejdůležitější, aby byl hezky opálený.

Recept na krásu

Jestli přece jen toužíte po konkrétním návodu, jak má vypadat dokonalé tělo (a s ním i zadek), jsou tu ještě vědci. Ti si umějí poradit s mnoha otázkami, a tak i v tomto případě přicházejí se zajímavou teorií. Jen pozor, než budete číst dál, vezměte si k ruce kalkulačku. Podle nich totiž vše vyplývá z ideálního poměru mezi pasem a boky.

K číslu došli poté, co oslovili 583 plastických chirurgů a 450 obyčejných lidí. Ukázali jim fotku 27leté ženy, které digitálně upravili boky a pas na více typů postav, a dali jim za úkol určit tu nejkrásnější.

Až 39 % z nich vybralo fotografii, na níž modelce vycházel poměr 0,7. Ukázalo se, že tohoto výsledku v minulosti dosáhly obdivované krasavice, jako byly Marilyn Monroe, Sophia Loren či Elizabeth Taylor. Z dnešních hvězd vítězí americká zpěvačka Beyoncé, které při 66,04 cm v pase a 101,6 cm v bocích vychází poměr 0,65.

Belfie mánie

Právě Beyoncé je jednou ze slavných, které začátkem 21. století mocně oprášily tvrzení, že velký zadek je symbolem ženskosti a plodnosti. Abychom byli přesní, jako první o tomto směru dala vědět Jennifer Lopez.

Dneska se hlavně zezadu rády ukazují zpěvačka Rihanna, modelka Amber Rose, zpěvačka a herečka Miley Cyrus a legendární je už i gigantické pozadí modelky Kim Kardashian. Všechny tyto ženy jsou zároveň milovnicemi twerkingu, což je druh moderního tance, u kterého se nejvíc využívá oblast okolo pánve, tedy zadečku. Hit posledních let pomáhá mimo jiné k posílení středu těla, zádových svalů a stehen. Spolu s provokativním vrtěním zadečku k nám dorazil ještě jeden fenomén, a to belfie.

Že netušíte, o čem je řeč? Spojitost hledejte se slovem selfie, které bylo do Oxfordského slovníku přidáno v roce 2013 a znamená fotografie sebe sama. Jenže zatímco na selfie je vidět hlavně vaše tvář, na belfie hraje hlavní roli zadek. Tento trend už ovládl i sociální sítě, a tak se Oxfordský slovník může brzy těšit na další zápis.

Síla přitažlivosti

Všechny zprávy, které upínají velkou pozornost právě na zadek, se můžou zdát na jednu stranu úsměvné. Jenže co to dělá s námi ženami? Američanky čím dál častěji podstupují operace na zvětšení pozadí (i nelegální) a věří, že díky zákroku budou pro muže přitažlivější. Evropanky jsou v tomto směru o něco zdrženlivější.

Avšak ty, které doteď neměly o svém zadečku příliš dobré mínění, se svým vzhledem zabývají ještě víc. Přitom je potřeba si uvědomit, že my ženy máme buď tendenci k ukládání tuků v horní části těla (problematičtější oblastí na zhubnutí je bříško), anebo se nám tuk ukládá více v dolních partiích a v tu chvíli řešíme hýždě, stehna a oblast pánevní. Představa vypracovaného pozadí a krásně tvarovaných boků je sice dobrým důvodem pro pravidelné cvičení. Když se však budeme soustředit pouze na dokonalý zadek (a obviníme jej jako jediného pachatele naší nedokonalosti), může se stát, že k ideálnímu výsledku nikdy nedojdeme.

„Každá z nás máme to své místo – jednu část těla – kterou považujeme za nejhorší. Jenže tělo často funguje jako zrcadlo našeho trápení, frustrace či nespokojenosti. Možná se zdá snazší odsoudit zadek, břicho či prsa, než se zabývat tím, co nás doopravdy trápí. Cesta k opravdové spokojenosti však vede jinudy,“ vysvětluje psycholožka Mgr. Zuzana Douchová.

Navzdory všem trendům a výzkumům se ve výsledku všichni shodnou, že nejkrásnější je žena, která je spokojená (a spojená) sama se sebou. Proto ať už je náš zadek malý, velký nebo úplně jiný, odpoutejme od něj na chvilku veškerou pozornost. Postavme se k zrcadlu a vnímejme se celistvě a s láskou. A pak klidně pojďme cvičit, formovat a zhmotňovat naši představu, jak vypadá ideální zadek.

P. S.: Dobrou zprávou je, že na rozdíl od prsou jsou v zadku kromě tuků uloženy i svaly, takže jej lze správným cvičením formovat a zpevňovat.

Článek vyšel v novém speciálu časopisu Dieta Sexy zadek. Čeká vás spousta zajímavého čtení a inspirace. Časopis si můžete objednat i přímo k vám domů prostřednictvím SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

SEZAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: SEZAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 99 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.