Video placeholde

4 jídla, která vám brání zhubnout, a co jíst místo nich

Počítáte kalorie, máte jídla rozdělená do pravidelných dávek, a ručička na váze se ne a ne pohnout tím správným směrem? Možná je dobré podívat se také na skladbu vašeho jídelníčku. Čím dál tím více se totiž ukazuje, že mnohem důležitější, než kolik toho jíte, je, co vlastně jíte. Jaké potraviny byste měla rozhodně vynechat?

Vše s umělými sladidly

Umělá sladidla mají sice nulovou kalorickou hodnotu a jsou oblíbená hlavně v nápojích, kde vytvoří méně kalorickou variantu. Dlouhodobé výzkumy ovšem ukazují, že umělá sladidla stimulují hlad a chuť na sladké. „Dietní nápoje nastavují mozek na to, aby chtěl více cukru,“ říká texaská odbornice na výživu Lori Shemek a doporučuje je vypustit z jídelníčku úplně. Tedy pokud patří mezi to, co opravdu milujete, dejte si je jen občas. Rozhodně ale nepočítejte s tím, že je můžete pít místo vody.

Co místo toho? Do bílého jogurtu si dejte ovoce, do vody citronovou šťávu nebo bylinky a pokud je to na vás málo sladké, přidejte trochu cukru.

Jednoduché sacharidy

Tyto potraviny najdete také v seznamu těch, které mají vysoký glykemický index. Jednoduše řečeno, jde o pečivo z bílé mouky nebo světlé těstoviny. Způsobují totiž rozkolísání cukru v krvi, po kterém následuje rychlý hlad a chuť na sladké.

Co jíst místo nich? Dejte přednost sacharidům komplexním, což je v případě pečiva a těstovin celozrnná varianta, zelenina, quinoa, zkrátka vše, co má dostatek vlákniny. Ta zpomaluje trávení, má příznivý vliv na hladinu krevního cukru, a tím prospívá i rychlosti vašeho metabolismu.

Jídla s glutamanem

Glutaman sodný (najdete ho i pod označením E621) je oblíbeným doplňkem v uzeninách, dochucovadlech, instantních jídlech, fast foodech a konzervách. Jeho úkolem je zvyšovat chuť daného pokrmu, ovšem za cenu toho, že jeho konzument riskuje obezitu. Studie hovoří jasně: Lidé, kteří používají glutamáty při vaření, mají trojnásobně vyšší riziko nadváhy. Jiné studie spojují glutaman s vyšším výskytem cukrovky, astmatu, vysokého cholesterolu a vysokého krevního tlaku, poruchami trávení a metabolického syndromu.

Co jíst místo toho? Používejte potraviny, které mají co nejjednodušší složení a obsahují jednotlivé druhy koření. Pro lepší chuť vsaďte na chilli papričky – kapsaicin, který obsahují, má také vliv na rychlejší spalování.

Nízkotučné produkty

Vynechat tuky zcela v domnění, že člověk zhubne, je velká chyba. Jsou důležité nejen pro vstřebávání vitamínů A, D, E a K, ale i pro další tělesné pochody. Je ovšem rozdíl, jestli sníte tuky, které snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, nebo ty, které působí opačně.

Co jíst? Dejte si ryby, lněná semínka, sójové boby a olivový olej, vynechte naopak paštiky, tučná masa, jako jsou vepřové a uzeniny, nekvalitní cukrovinky a ztužené polevy.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!