...

... Zdroj: istock.com

Jak správně pečovat o citlivou pleť? Hydratujte a pečlivě vybírejte kosmetiku!

Citlivá pleť velmi často reaguje na kosmetiku, změny teplot, vítr i některá jídla zčervenáním, pnutím, pálením a mnohdy i nevzhlednými pupínky. Někdo se s ní narodí, jiný si ji může vypěstovat během života. Důležité je o ni umět pečovat!

Pokud patříte mezi ženy s citlivou pletí, musíte se naučit o ni pečovat. Stačí vědět, po kterých kosmetických přípravcích sáhnout. Většinou bývá citlivá pleť velmi vysušená, a tak je třeba co nejvíce využívat přípravky, které pořádně hydratují.

"Určitě byste měly používat kvalitní odličovací produkty. Dále oční krémy, sérum na obličej a denní i noční krém," radí dermatoložka MUDr. Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology. Dodává také, že pokud mají lidé citlivou pokožku, měli by používat krémy, které jsou dermatologicky testovány. Ideální je také před koupením nového krému zažádat o vzorky krémů přímo v prodejně a vyzkoušet snášenlivost krému na vaši pleť a až potom koupit celý krém.

Jakou kosmetiku používat?

Ženy s citlivou pletí by měly také pečlivě studovat složení všech svých kosmetických přípravků. V první řadě se zbavte všech odličovacích přípravků, které obsahují alkohol. To ovšem nestačí. Odličování je velmi důležité a nestačí jen šetrný přípravek, ale také správné zacházení. Pleť rozhodně nijak silně nedřete, jen vatovým tamponkem lehce stírejte líčidla a nečistoty, a to nejenom na citlivém očním okolí, ale i na celém obličeji. Snažte se také co nejméně omývat obličej vodou. Pro osvěžení používejte dermální spreje a hydratační mlhy

Další obličejovou péči vybírejte také podle složení. Dbejte na to, aby krémy neobsahovaly konzervační látky, a vyhýbejte se těm s parfemací. Naprosto ideální jsou hypoalergenní produkty, doporučují se také krémy s obsahem zklidňujících složek, jako jsou panthenol nebo vitamín E.

Nezapomínejte však na to, že každému vyhovuje něco jiného. Hydratační krém, který si pochvaluje vaše kamarádka, může na vaší citlivé pleti spáchat pořádnou neplechu. Proto se nenechte odradit hned v začátcích a buďte při hledání těch pravých produktů, co vám budou maximálně vyhovovat, trpělivá.

Jak vybrat dekorativní kosmetiku?

Zvláště opatrné byste měly být při výběru podkladových bází a make-upů, protože je nanášíte na celý obličej. Znovu platí, že je ideální přípravek nejdříve vyzkoušet na kousku kůže a teprve, když zjistíte, že vám vyhovuje, začít ho používat. Obecně platí, že citlivá pleť mnohem lépe snáší fluidní nebo-li lehké make-upy. Proto se těm hutným raději rovnou vyhněte. V létě vyzkoušejte CC krém, který kryje a má lehkou konzistenci. Raději pro něj místo do drogérie vyrazte do lékárny.

Pokud chcete mít vše opravdu pod kontrolou, zajděte se poradit s dermatologem nebo kosmetičkou. Diagnostikují vaší pleť a poradí vám, co je pro ni nejlepší.