Shivani O’Brien a Dr. Masaru Emoto

Shivani O’Brien a Dr. Masaru Emoto Zdroj: archiv Shivani O’Brien

.
.
.
.
5
Fotogalerie

Australská jogínka Shivani: “Vnímám, jak jsou dnes ženy vyčerpané a chybí jim v životě radost.”

Australská jogínka Shivani O’Brien cestuje po světě a učí ženy vnímat své tělo a sebe samé. Je autorkou známé “vodní sestavy”, která je zaměřená na péči o ženské reprodukční orgány, ledviny a nastavení rovnováhy na fyzické i emocionální úrovni. Ať je na Bali nebo v Praze, vnímá, že ženy mají všude podobný problém. Jedou ve zběsilém tempu poháněné perfekcionismem, mnohdy se nestačí ani najíst. V polovině června bude i zde v Praze, kde povede řadu workshopů na téma Sebepéče (nejen) pro zaneprázdněné ženy. 

Jak jste se dostala k tomu, co dnes děláte?

Jógu praktikuji od svých 16 let a hlouběji jsem se k ní dostala, když jsem žila v Japonsku. Tam jsem také potkala vědce Dr. Masaru Emota, u kterého jsem v jeho škole studovala “Tajné poselství vody” a umění Hado (znamená vlna v pohybu v japonštině). Emoto používal tento název k vysvětlení jeho hlavní myšlenky, že voda může cítit a také převzít vibrace. Voda, lidské tělo a stejně tak i lidské vědomí vysílá vlnové vibrace (vše má svůj jedinečný vzorec na úrovni atomu), které ovlivní vše kolem. V mém workshopu Venus jógy učím, jak použití slov a hudby ovlivní naši vibrační energii a to, jak se cítíme.

Shivani O’Brien a Dr. Masaru Emoto
Shivani O’Brien a Dr. Masaru Emoto | Zdroj: archiv Shivani O’Brien

Jste terapeutka, s jakými problémy se často u žen setkáváte?

Ať už jako terapeutka nebo lektorka jógy se nejčastěji setkávám s tím, že se ženy cítí fyzicky i emočně naprosto vyčerpané, cítí, že jim chybí v životě radost a pocit, že se baví, že jsou ve svém „flow“.

Jezdíte po celém světě, jsou problémy žen stejné, nebo se výrazně liší od národnosti? Jsou Japonky tak moc jiné než Evropanky i jejich problémy?

Ať jsem v Japonsku, Španělsku, Číně, Austrálii nebo na Bali, potkávám se s podobnými potřebami. Liší se to, jak se oblékáme, jak se prezentujeme navenek, jak se na ostatní díváme, jaké filtry máme před očima nasazené... ale je až neuvěřitelné a zároveň velmi přirozené, že když zmizí ty kulturní rozdíly, máme všechny stejné problémy a potřeby – být milovány, cítit se smyslně, cítit se sexy, cítit, že náš život je smysluplný, to, že máme hodnotu a že nás někdo ocení... bez ohledu na naši národnost, zemi nebo věk či fázi života, ve které se právě nacházíme, je to velmi podobné.

.
. | Zdroj: archiv Shivani O´Brian

Co je to jógová vodní sestava? Pro koho je dobrá? Proč ji cvičit?

Venus Yoga je unikátní koncept cvičení inspirovaného mou 10letou spoluprací s Masaru Emotem. Sestava se cvičí za doprovodu speciálního hudebního podkresu, který je komponován tak, aby pozitivně ovlivňoval mozkové vlny a stimuloval parasympatický nervový systém. Dochází tak k ještě hlubšímu uvolnění a harmonizaci celého organismu včetně hormonálního systému. Vyživuje endokrinní (hormonální), lymfatický a reprodukční systém, stimuluje energetickou dráhu ledvin, která je důležitá pro emocionální rovnováhu, posiluje svaly pánevního dna a středu těla, pomáhá uvolnit stres a úzkost a rozproudí energii v těle.

Sestava je vhodná pro ženy každého věku, pro začátečníky i pokročilé v józe. Zvláště ji doporučujeme vytíženým ženám, které jsou denně vystavovány vysokému stresu a potřebují tento nápor tělu kompenzovat pro zachování dobrého mentálního i fyzického zdraví. Dále také těm, které se potýkají s bolestivou menstruací, nepravidelným cyklem, mají silné PMS, syndrom dráždivého tračníku, problémy s početím, ženy po porodu, ženy v perimenopauze a menopauze.

Pracujete s tělem a zároveň i se ženami. Jak vůbec ženy vnímají své tělo?

Mám pocit, že pokud to netrénujeme, často ženy své tělo prakticky nevnímají, jsme tak silně naprogramované na to, abychom vše vnímaly přes hlavu a naše myšlení, že od krku dolů své tělo moc necítíme. Teprve pokud se stane něco dramatického – že onemocníme nebo zažijeme něco traumatického, pak si všimneme pocitů v těle. Mojí snahou je díky terapiím, masážím, které učím, začít vnímat vjemy přes naše tělo – pocity tepla, chladu, mravenčení, jaký je to pocit otevřít plně hrudník a nechat emoce volně plynout a cítit se svobodně. Toto je praxe, kterou když začleníme do svého života, nejenže budeme spojeny s naší inteligencí a fyzickou a pravěkou moudrostí našeho těla. Potřebujeme oboje.

.
. | Zdroj: archiv Shivani O’Brien

Jaké rituály na zklidnění a lepší vnímání ženského těla může dělat každá žena, aniž by musela cvičit jógu?

Učím mimo jiné i masáž prsou, která, jak bylo vědecky prokázáno, zcela uvolní tělo, vypouští do oběhu oxytocin – hormon důvěry a lásky, který je uvolňován do těla také při kojení nebo orgasmu. I když necvičíte jógu, tento rituál může provádět každý pro zklidnění a hlubší napojení se na sebe sama. Další, velmi uvolňující, je koupelový rituál – v teplé vaně nebo v horkých dnech osvěžující sprchou, kde necháme vodu po nás stékat jako vodopád. Déle pak zpívání, sdílení s ostatními ženami, používání našich rukou pro tvoření – s hlínou, s těstem, vaření, masáž, pletení.

.
. | Zdroj: archiv Shivani O´Brian

Co dnes víte, ale před deseti lety byste tomu nevěřila?

Život, tělo a mysl se vylepšují s věkem. Když jsme malí a díváme se na své rodiče nebo učitele, tak si říkáme, že jsou tak staří, ale teď, když je mně osobně čtyřicet, oceňuji moudrost, zkušenosti, sebevědomí, které s věkem přichází. Život je lepší – nesnažíme se už nikomu dokázat, kdo jsme. Především pro ženu – milování je lepší, orgasmy intenzivnější tím, že nejsme tak svázané. Před 10 lety bych tomu nevěřila, ale mám to prožité. Takže dámy, zbavme se všech omezení a užívejme si této nádherné formy bytí, kterou jsme dostaly.