Libuše Dvořáková. Věk: 32 let Výška: 181 cm Váha: 89 kg Zaměstnání: rodičovská dovolená, předtím manažerka logistiky.

Libuše Dvořáková. Věk: 32 let Výška: 181 cm Váha: 89 kg Zaměstnání: rodičovská dovolená, předtím manažerka logistiky. Zdroj: Lucie Robinson

Hubneme do plavek: Libuše měla problém s velikostí porcí

„Ze začátku jsem si vařila zvlášť, ale když jsem zjistila, že mé děti ode mě ochutnávají a manželovi to také chutná, tak jsem strategii překopala a většinou vařím stejná jídla i pro zbytek rodiny. Pro mě je to jednodušší a zároveň, i kdybych chtěla, tak nemám jak zhřešit,“ vypráví na úvod maminka dvou dětí Libuše.

Chutě se jí tedy vyhýbají? „Chutě žádné nemám. Jídelníček je připraven opravdu tak, jak mé tělo potřebuje. Dokonce při sestavování jídelníčku mysleli na mou ‚neřest‘ – mléko (dříve jsem vypila až litr za dva dny) a mám povoleno navíc 0,2 l mléka denně, které si můžu vypít, popřípadě použít do kávy či k něčemu přidat. A z toho mám opravdu radost,“ vysvětluje se smíchem. Nový systém stravování je pro Libuši velmi příjemný. Frekvence jídla je podle jejích slov stále stejná, jen se porce zvětšily a potraviny zkvalitnily. Aktuálně je tedy se svým jídelníčkem naprosto spokojená.

„Dokonce i má mladší dcera, která nejedla ovoce, mi svačiny ujídá. Takže změna k lepšímu je i u dalších členů rodiny,“ směje se. Je tedy něco, s čím se musela trochu potýkat? „Nejtěžší pro mě bylo vyšetřit si čas na snídaně. Byla jsem zvyklá si zalít křupky mlékem, rychle vypít kávu a během 10 minut být najedená. Teď si snídani vychutnávám i 30 minut. Díky jídlu jsem získala více energie a nevadí mi si přivstat. Než člověk sní vše, co má, tak to nějaký čas zabere,“ odpovídá.

Podle Petra Havlíčka byl jedním z hlavních Libuščiných problémů strach z jídla. Jak to vidí ona sama? „Pan Havlíček mi neřekl, že bylo něco extrémně špatně, ale hlavní problém byla velikost porcí. Už od začátku mě odhadl správně a sám konstatoval, že mám strach, abych nepřibrala, a proto si ubírám. Teď jsem se panu Havlíčkovi 100% svěřila do rukou a opravdu dodržuji všechny velikosti porcí a sním vše do posledního zrníčka. Vím, že jsem ve správných rukou, a když mi odborník řekne, jez takhle a neboj se, tak to dodržuji," říká.

"Můj základní problém byl, že nejsem odborník, z internetu z každé strany na vás vyskočí: Nejezte tohle, nejezte moc, jezte malé porce, vynechejte tohle... a laik se v tom opravdu ztrácí a pak se bojí,“ vysvětluje. Jaké jsou tedy změny, které ve svém jídelníčku udělala? „Zásadní rozdíl je ve velikosti porcí. Jedla jsem ve velmi podobném systému, ale porce byly mnohem menší a oproti dnešnímu jídelníčku jsem večer téměř hladověla. Zařadila jsem i mnohem více ovoce a zeleniny a hlavně používám i tuky (olivový olej, máslo, arašídové máslo), které jsem dříve úplně eliminovala.“

Jak to vidí Petr Havlíček?

Libuše zhubla a od té doby se bojí velikosti porcí, aby znovu nepřibrala

v životě je jinak spokojená, má hezký vztah s dětmi, manžel ji podporuje

jedla poměrně málo, její příjem byl na úrovni bazálního metabolismu

kvůli neustálému snižování porcí má méně výkonný metabolismus

bylo ale vidět, že navštívila výživového poradce a má o zdravém jídle nějaký přehled

Doporučení:

navyšovali jsme celkový příjem

snídani má na rozdíl od dřívějška, kdy snídala pouze cornflakes s mlékem, slanou – ideálně pečivo, šunka/sýr, trocha tuku, zelenina (rajče, okurka, paprika)

největší jídlo z celého dne je oběd (doporučení: minimálně 120 g masa, 150 g ryby)

večeře je podobná jako oběd, ale množstvím pouze tak zhruba 2/3, počítá se spíše se studenou variantou

svačiny měla v pořádku, takže ty jsme nechali

přidali jsme pouze druhé večeře, vzhledem k tomu, že je večer aktivní a mívala hlad (ideální druhá večeře jsou třeba 2 plátky knäckebrotu, lučina a kousek zeleniny)

A co na to Libuše?

Co si užívám?

"Znovuobjevení másla. Už více než rok u mě neexistovalo namazat si na chleba margarín a nedej bože máslo. Teď si to užívám. Není nic lepšího než jeho chuť. Nechápu, jak jsem to bez něj mohla vydržet.“

Co mě baví?

„Ta rozmanitost. Můžu opravdu jíst vše (samozřejmě v omezeném množství) a nebát se jídla. Dříve jsem měla strach si něco dát, aby mi to náhodou neuškodilo.“

Oblíbený recept?

„Ráda vařím rychlá jídla. Takže třeba orestuji maso s různou kombinací zeleniny, zaliji vodou a podusím. Když se dodá správné koření, tak jsou chutě pestré, jídlo jednoduché a do hodiny podáváte.“

Jak se daří hubnout všem výherkyním projektu Hubneme do plavek, můžete sledovat v aktuálním čísle časopisu Dieta, kde vás mimo jiné čeká i rozhovor s Darou Rolins.

Kupte si aktuální číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

DIETA1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: DIETA1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 50 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.