...

... Zdroj: istock.com

Když se přejím, další den to vysportuji. Opravdu se zbavíte všech nadbytečných kalorií?

Někteří z nás občas neodolají a dají si nějakou kalorickou nebo nezdravou bombu s tím, že další dny přidají na cvičení a nezdravé jídlo vysportují. Jak moc si ale tělo nevhodná jídla pamatuje a jaký vliv má tento přístup na naše zdraví?

V první řadě je třeba si uvědomit, že člověk by neměl sportovat kvůli tomu, aby mohl více a nezdravě jíst. „Pokud to myslíte se sportem vážně, stane se pro vás součástí zdravého životního stylu, ke kterému patří i zdravé a plnohodnotné jídlo. Jakmile se do této životní fáze dostanete, přestanete řešit otázky typu: „Můžu více hřešit v jídle, když sportuji?“ Spíše se budete zajímat o to, jaké jídlo jíst, aby se zlepšovaly vaše sportovní výkony, abyste posouvali své hranice, a hlavně abyste se ve svém těle cítili dobře,“ uvádí Mgr. Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours.

Pokud sport děláme opravdu pro sebe, měli bychom zohledňovat nejen tréninkový plán, ale také jídelníček. Obojí totiž jde ruku v ruce. Trenérka ale rozhodně netvrdí, že dát si občas něco, na co mám opravdovou chuť, je vyloženě špatně. Jen je potřeba hlídat, jak často to je.

Poslouchejte své tělo

„Budete-li se pravidelně věnovat pohybu, můžete sice zhřešit častěji než někdo, kdo sedí celý den na gauči u televize, a hezkou postavu si pravděpodobně udržíte, ale nemůžete úplně počítat s tím, že nadbytek jídla, zvlášť toho nezdravého, vysportujete,“ říká Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Nezdravé jídlo se totiž nemusí podepsat jen na postavě, má vliv hlavně na vaše zdraví. „Nejde jen o to, jestli kalorie navíc při sportu spálíte. Jde zejména o to, že nezdravé jídlo vašim tělem projde – zanechá tam stopu,“ varuje Monika Bartolomějová a dodává, že pokud takových stop v podobě smažených křidýlek z fastfoodu a jiných dobrot bude mnoho, cvičení ani hladovka našemu tělu moc nepomůžou.

Pokud máte chuť na nezdravé jídlo až příliš často, měli byste se zamyslet nad jídelníčkem jako nad celkem: „Pokud máte správně nastavený jídelníček i s ohledem na sport, který děláte, pak s největší pravděpodobností chutě na jídlo z fast foodů mít nebudete,“ říká Kateřina Hollerová. V případě, že vás chutě na sladké a tučné jídlo honí každý druhý den, je dost možné, že vám ve vašem jídelníčku trvale chybí nějaké důležité živiny. Například minerály.

Hladovění neprospívá

Vedlejším produktem „zaslouženého jídla“ nebo naopak jídla, které následně „musím vycvičit“, je také hladovění a mylné šálení typu „hladovím, tedy hubnu“. Není to tak – takovýmto kolotočem tělu spíše vytvoříme podmínky, na které bude reagovat, jako by bylo v ohrožení. Výsledkem neřízeného hladovění či nepravidelného (či nedostatečného) stravování, navíc v kombinaci se sportem, pak je výživová nerovnováha a nedostatek živin, látek potřebných pro organismus.

Bartolomějová zároveň potvrzuje, že podvýživa nemusí být zdaleka problémem vyhublých jedinců: „K podvýživě může dojít prakticky kdykoliv, kdy je z dlouhodobého hlediska celkový energetický příjem pod úrovní vašeho energetického výdeje. Navíc nesmyslným hladověním či držením drastických diet si můžete poškodit metabolismus a hubnutí vám půjde hůř a hůř. Jediným správným řešením je trvalá změna stravovacích návyků, a to způsobem, který je celoživotně udržitelný,“ uzavírá odbornice.

Více o sportu a zdravém životním stylu čtěte na iSportLife. Můžete například začít běhat podle plánu od Šárky Strachové, zúčastnit se závodů nebo zjistit, jak dopadly v testu běhací boty, silniční kola a další.