...

... Zdroj: iStock.com

Jídlo, které vás zahřeje a nepřiberete ani deko navíc!

S nástupem sychravého podzimního počasí nastalo u mnohých z nás každodenní dilema: Co si dát k jídlu, abych se zahřála? A jako na potvoru nám v mysli vytanou tučná nebo nezdravá jídla. Jídla, která zahřejí, ale nemusí nutně znamenat energetickou nálož. A my víme, která to jsou! Zkuste naše recepty.

Ovesná kaše

A začít můžeme hned po ránu. Už jste vyzkoušeli čím dál tím populárnější ovesnou kaši? Zahřeje, dodá potřebnou energii a zasytí na dlouhou dobu. Pokud si ji tedy připravíte doma a nekoupíte si tu připravenou v obchodě, která se jen zalije vodou. Ty bývají většinou zbytečně sladké. Vy zkuste neslazené vločky s mlékem, ovocem a minimem cukru nebo dalších sladidel. Med ani sirup totiž nemají méně kalorií, jak se někde mylně můžete dočíst. Recept na ovesnou kaši s jablky a skořicí najdete například zde!

Pokračování 2 / 7

Bowl s hovězím masem

Nudle s hovězími proužky
Nudle s hovězími proužky | Zdroj: iStock

Možná máte zafixováno, že při dietě se má jíst jen světlé maso nebo ryby. Ale libovým hovězím rozhodně nic nezkazíte. Zkuste populární bowl, jídlo, které aktuálně milují všichni foodies. Jedná se o misku, kam přidáte všechny vaše oblíbené potraviny. Základem je zelenina – salát, baby špenát, kapusta, rajčata, paprika, cuketa nebo okurka, na co máte chuť.

Bílkoviny dodáte pomocí luštěnin – zkuste cizrnu, fazole nebo červenou čočku a právě zmíněné dušené hovězí maso. Chybí nám ještě sacharidy, zkuste sladké brambory, kukuřici, pohanku, rýži, quinou nebo bulgur, doplňte zdravé tuky (avokádo, semínka nebo ořechy) a nějaký dressing, třeba quacamole a bowl máte hotovou!

Pokračování 3 / 7

Dýňová polévka

Osvědčeným zahřívacím jídlem jsou polévky. Na podzim určitě vsaďte na dýně – jak na tu nejlepší dýňovou polévku, si přečtěte na webu recepty.cz nebo se podívejte na video:

Video placeholde

Pokračování 4 / 7

Zázvor

Pokračování 5 / 7

Skořice

Skořice má spoustu blahodárných účinků
Skořice má spoustu blahodárných účinků | Zdroj: iStock

Mimochodem – skořice by měla být během sychravých dní vaším každodenním společníkem. Většina z nás ji má spojenou s příjemnými prožitky, ať je to domácí štrúdl nebo svařené víno. Skořice ovšem skvěle pomáhá vyrovnávat hladiny krevního cukru, takže pomáhá snižovat hlad a chutě. Co takhle zkusit skořicový elixír nebo kuře se skořicí?

Pokračování 6 / 7

Kajenský pepř

...
... | Zdroj: iStock.com

Pokud přemýšlíte, čím ochutit svá jídla, dejte si kajenský pepř z chilli papriček. O kapsaicinu toho bylo napsáno dost, připomeňme jen, že má příznivý vliv na činnost srdce, pomáhá redukovat chuť k jídlu a dokonce zrychluje metabolismus tuků. Zkusit můžete třeba oblíbené chilli con carne.

Pokračování 7 / 7

Cibule

Pokud cibuli před zamícháním do salátu přelijete horkou vodou, nebude kvasit a vydrží v salátu, její chuť ale bude méně výrazná.
Pokud cibuli před zamícháním do salátu přelijete horkou vodou, nebude kvasit a vydrží v salátu, její chuť ale bude méně výrazná. | Zdroj: iStock

A chybu určitě neuděláte, pokud budete každé jídlo pořádně zásobit cibulí. Cibule je bohatá na vlákninu a má minimum energie, takže jídlu dodá objem, nikoliv však zbytečné kalorie navíc. K tomu podpoří imunitu.