...

... Zdroj: iStock.com

I krátký trénink je lepší než žádný. Co vám ještě pohyb kromě kil dolů přinese?

Bez pohybu jde shazování váhy mnohem hůře. Vaším cílem bude pro začátek vybudovat si fungující tréninkový systém, který bude vyhovovat vašim časovým potřebám i fyzické kondici a který vás hlavně bude bavit. Jenom tak zbytečně nepřepálíte počáteční pokusy a u sportu vydržíte. Až uvidíte první výsledky, můžete přejít na vyšší level a tréninky o něco ztížit.

I když začnete zlehka (což byste ostatně měli, zvlášť jestli jste se doteď příliš nehýbali), myslete na to, že je to pro dobro vašeho těla a že patnáctiminutové cvičení je lepší než žádné. Je ovšem potřeba věnovat se mu několikrát týdně a postupně jeho délku navyšovat. Jaké výsledky vás čekají?

Budete silnější

Podle vědců z Kansaské univerzity stačí u úplných začátečníků 15 minut týdně. Už takhle krátký trénink dokáže o něco málo zlepšit stav vaší tělesné schránky. A máte navíc mnohem větší šanci, že u pohybu vydržíte, než ti, kteří si už od začátku stanovují příliš velké, nerealistické cíle.

Zbavíte se tuku v oblasti břicha

Jedna australská studie ukázala, že ženy, které absolvovaly třikrát týdně intenzivní dvacetiminutový trénink (po dobu 15 týdnů), zhubly více než ty, které cvičily 40 minut při nižší intenzitě.

Dokážete začlenit sport do své rutiny

Dříve neaktivní ženy, které cvičily čtyřikrát týdně, si za 16 týdnů zlepšily kondici stejně jako ty, které se hýbaly šestkrát týdně. A navíc spálily každý den více kilojoulů. Jak je to možné? Asi vám to bude připadat vtipné, ale druhá skupina svorně tvrdila, že má kvůli častějšímu cvičení méně času na své ostatní povinnosti a musí tak více využívat auto a hromadnou dopravu.

Budete se zlepšovat postupně

Podle magazínu Obesity máte v případě, že považuje trénink za příliš tvrdý, menší šanci zhubnout. Důvod je prostý. Když máte cvičení spojené s negativními pocity, je větší pravděpodobnost, že se na něj vykašlete.

Zbavíte se vzteku

Bylo potvrzeno, že i krátké tréninky (10–20 minut) dokážou zlepšit náladu. Cvičení zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu, který zařídí, že se budete cítit skvěle, a zároveň zklidní srdeční tep, sníží krevní tlak a hladinu stresových hormonů.

Vybudujete si silnější budoucnost

Přestože se to zdá neuvěřitelné, každá trocha pohybu navíc vám v budoucnu ochrání kosti a srdce. Podle výzkumů už desetiminutové intenzivní cvičení třikrát týdně dokáže zlepšit strukturu ženských kostí a snížit riziko jejich řídnutí v pozdějším věku. Výzkumný tým z Harvardu navíc potvrdil, že třicetiminutové posilování omezí riziko vzniku infarktu až o 23 %. Pravidelný pohyb pomůže nastartovat váš metabolismus, takže bude spalovat i poté, co svůj trénink ukončíte.