...

... Zdroj: istock.com

Hubnutí a sacharidy: Vybírejte ty, které vám s hubnutím pomohou!

Sacharidy nerovná se cukry, i když si to stále spousta lidí myslí. Také je řada z nich v hubnoucím režimu podstatně omezuje. Jenže sacharidů je celá řada a některé naopak při snižování váhy pomáhají. Které to jsou a v jakých potravinách je najdete?

Některé diety, například keto dieta nebo Atkinsova, jsou založeny na minimálním příjmu sacharidů. Ve chvíli, kdy tělo nemá dostatek krevního cukru, sahá pro potřebnou energii do vlastních tukových zásob, to je ověřený fakt. Díky tomuto stavu ketózy pak člověk snáze shazuje kila.

Jenže vynechat sacharidy úplně nejde celoživotně. Tělo je potřebuje Ketodieta vám sice může pomoci rychle shodit nadbytečná kila. Jenže pokud pak začnete jíst jako předtím, koledujete si o pořádný jojo efekt a pár kilo nad původní váhu navrch. Každá správná dieta s nimi počítá a pokud zvolíte chytře, dokonce vám pomohou i zhubnout.

Sacharidy nejsou nepřítel

On totiž není sacharid jako sacharid. Po některých z nich se pěkně zakulatíte, jiné vám ale naopak pomohou s hubnutím. A to tak, že po nich nebudete mít hlad, budete rychleji spalovat a mohou se stát vlastně vašimi celoživotními průvodci. Pomohou vám dosáhnout ideální váhy a vy nebudete mít ani pocit, že držíte nějakou dietu.

Možná víte, že sacharidy existují ve dvou základních formách: jednoduché a komplexní (složené). Jednoduché cukry z čokoládové tyčinky se v těle přemění na glukózu raz dva a okamžitě putují do krve. Rychlý nástup cukru v krvi vyvolá rychlé vyplavení velkého množství inzulínu. Kvůli tomu zase dojde většinou k prudkému poklesu cukrů v krvi, což se u člověka projeví velkým hladem nebo chutí na další sladké. Tělo cukr zpracovává, ale jeho nadbytek ukládá do zásob v podobě tukové tkáně a to je přesně to, co nechceme.

Hladovění zakázáno

Zcela jinak postupuje tělo při trávení sacharidů komplexních. Ty se totiž musí nejprve v těle postupně rozkládat na ty jednoduché, a cukr se tím pádem do krve nedostane tak rychle. Díky pomalému vzestupu hladiny cukrů tělo pak produkuje méně inzulinu, následně nedojde k jeho prudkému poklesu a pocitu hladu. Komplexní sacharidy tedy člověka zasytí na delší dobu. To se ukazuje jako nejdůležitější součást zdravého životního stylu, který vede k trvale nízké váze. Tedy: Hlad není váš přítel.

Pokud tedy vyměníte jednoduché sacharidy za jejich složité bratrance, dostáváte se k tomu, co jste vždycky chtěli: Budete hubnout a nebudete mít hlad!

Jaké vybrat sacharidy

Pokud si přečtete seznam doporučených sacharidů, určitě vám to bude znít povědomě: tmavé těstoviny, hnědá rýže, tmavý chléb, ovesné vločky, čočka, fazole, hrách, kešú, pohanka, datle. Jednoduché cukry jsou naopak tedy především cukr (bílý i hnědý) a vše, co ho obsahuje (sladkosti, limonády), bílé pečivo, ovoce a med.

Jak by měl tedy vypadat ideální jídelníček s vhodným podílem sacharidů? Každá porce by se měla skládat z komplexních sacharidů, vlákniny, bílkovin a ovoce nebo zeleniny. K snídani byste si měli dát dalamánek nebo krajíc chleba, případně nedoslazované ovesné vločky. K dopolední svačině si dejte klidně ovoce (s jogurtem nebo kefírem), k obědu cca 80 g hnědé rýže, tmavých těstovin, dobré jsou i sladké brambory. Stejný podíl sacharidů si dejte i k večeři.

Základní informaci o tom, jestli máte nadváhu, vám dá naše BMI kalkulačka.

VIDEO: Jak na nízkosacharidovou dietu? Má vůbec smysl?