.

. Zdroj: iStock.com

Hluboký spánek ovlivňuje, jak se svěže probudíte i to, zda tloustnete. Hlídejte si ho!

Spánek hraje ve zdraví člověka nezastupitelnou roli. Proto je doporučováno spát 7 až 9 hodin. Ale jen počet nestačí. Důležitá je kvalita. Víte, kolik hodin strávíte například v hlubokém spánku, kdy vaše tělo nejvíce regeneruje? A v čem je hluboký spánek pro tělo důležitý?

Možná používáte aplikaci, která vám ukáže, jak spánek probíhá. Většinu z nás zajímá počet naspaných hodin. Pokud se nám na displeji ukáže alespoň sedm hodin, cítíme, že máme splněno. Jenže proč se i po dlouhém spánku cítíme unaveni?

U spánku totiž platí: Kvantita je důležitá, ale kvalita ještě víc.A pokud sportujete, pak spánek získává na ještě větší důležitosti. „Po sportovní zátěži je pro regeneraci našeho těla velmi důležitý spánek a jeho dostatečná délka a kvalita. I když každý jedinec potřebuje něco jiného, obvykle je ideální snažit se naspat přibližně 8 hodin. Naše tělo si tak odpočne a nabere síly na další výkon,“ uvádí fitness trenérka Petra Kotrlová a doplňuje, jak je spánek propojený s dalšími oblastmi našeho zdraví.

Pokud jsme unavení a chybí nám energie, nejenže nejsme ve fyzické ani psychické pohodě, ale navíc můžeme přibírat na váze. Naše tělo nás totiž začne navádět, abychom nedostatek energie doplnili jídlem, a my máme tendence se přecpávat. Dostatečný a kvalitní spánek je proto extrémně důležitý.“

Co je hluboký spánek?

Zatímco odpočíváte, vaše tělo prochází různými fázemi cyklu spánku, REM a non-REM. Noc začínáte non-REM spánkem, po kterém následuje krátká doba REM spánku. Cyklus pokračuje celou noc, asi každých 90 minut dochází ke střídání. A právě hluboký spánek je fáze spánku REM, která může za to, že se cítíte svěží, když se ráno probudíte.

V této fázi se vaše tělo a mozkové vlny zpomalí. Je těžké se probudit z hlubokého spánku, a pokud ano, cítíte se kvůli tomu velmi unavení, proto je dobré probouzet se z lehkého spánku. Jak ale zjistit, kdy se v jaké fázi nacházíte, a nastavit si podle toho budík?

Aplikace pro sledování spánku

Ideálně, že svůj spánek budete několik dní pozorovat. Telefony nebo chytré hodinky měří spánek sledováním pohybů vašeho těla během noci. Tato technologie je stále relativně nová, ale může vám identifikovat spánkové vzorce, jako například, kdy máte hluboký spánek a kolik času v něm strávíte.

„Stačí, když si hodinky necháte přes noc na ruce – nebojte, tlačit nebudou – a ony vám na základě vašich pohybů i srdeční frekvence vypracují graf, jak dlouhý čas jste trávili v hlubokém či lehkém spánku i kdy jste byli vzhůru. Snadno tak zjistíte, jak váš spánek vypadá a na čem můžete změnou různých úkonů v průběhu dne zapracovat,“ vysvětluje Petr Vaníček, zástupce značky sportovních hodinek COROS v České republice.

Co ovlivňuje hluboký spánek?

První fáze hlubokého spánku trvá od 45 do 90 minut. Trvá delší dobu v první polovině noci a při každém spánkovém cyklu se zkracuje. Dospělý člověk by měl v hlubokém spánku strávit přibližně 2 hodiny za noc. Důvody jsou zřejmé. „Během hlubokého spánku se zvyšuje metabolismus glukózy v mozku, je podporována krátkodobá a dlouhodobá paměť a celkové učení. Hluboký spánek je též fází spánku, kdy hypofýza vylučuje důležité hormony, jako je lidský růstový hormon, což vede k růstu a vývoji těla,“ vysvětluje pro server Healthline.com Daniel Sallis Murrell, specialista na klinice v Chicagu. Mezi další výhody hlubokého spánku patří také energetická obnova, regenerace buněk, zvýšení prokrvení svalů, podpora růstu a opravy tkání a kostí a v neposlední řadě i posílení imunitního systému.

Co se stane, když nemáte dost hlubokého spánku?

Hluboký spánek je zodpovědný za pomoc při zpracování informací. Bez dostatečného množství nemůže mozek převést tyto informace do vaší paměti. Nedostatek kvalitního spánku souvisí také s onemocněními jako Alzheimerova choroba, srdeční choroby, cukrovka, mrtvice. Hluboká fáze spánku je sama o sobě spojena s určitými poruchami, jako jsou náměsíčnost, noční hrůzy, pomočování či noční hlad.

Kolik hlubokého spánku potřebujete?

Zhruba 75 procent noci strávíte v non-REM spánku a dalších 25 procent v REM spánku. Z toho kolem 13 až 23 procent úplného spánku je hluboký spánek. Hluboký spánek však s věkem klesá. Lidé pod třicet let stráví každou noc v hlubokém spánku dvě hodiny, u lidí starších 65 let se délka zkracuje na půl hodiny i méně. Pokud se probudíte s pocitem vyčerpání, může to být i známka toho, že nemáte dostatek hlubokého spánku. Je na čase si na něj posvítit.

Více o zdravém životní stylu, tipy na vyvážené jídelníčky, nejnovější trendy v hubnutí a další zajímavé čtení najdete v časopise Dieta. Koupíte ji v novinových stáncích, nebo si ji můžete pohodlně objednat v iKiosku - největší on-line trafice s dopravou zdarma.

...
... | Zdroj: red