...

... Zdroj: istock.com

Flexitariánství: Stravovací styl, který milují celebrity a oceňují odborníci

Flexitariánství je styl stravování, při kterém jíte převážně vegetariánsky, ale občas si dáte maso. Maso, o kterém víte, že není z velkovýroby, ale z farmy nebo ekochovu. Jde hlavně o vyváženost, zdravou stravu, ale zároveň i o ohleduplnost ke zdrojům naší planety.

Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Richard Gere, zpěvačka Beyoncé, módní návrhářka Stella McCartney, světoznámý kuchař Jamie Oliver nebo rapper Jay-Z. Ti všichni se hlásí ke stále populárnějšímu stylu stravování, který je mimo jiné šetrný i k planetě: k flexitariánství.

Jeho zásady jsou jednoduché: Strava je založena na vegetariánství nebo veganství. Občasná konzumace masa nebo živočišných výrobků je povolena. Narozdíl od řady diet se flexitariánství dostává mezi odborníky uznání.

Méně masa neuškodí

Spotřeba masa na osobu je v současné době ve vyspělých zemích poměrně vysoká. Snížení jeho podílu ve stravě má podle mnoha studií řadu pozitivních účinků, a to nejen zdravotních. Jde například o snížení rizika onemocnění cukrovkou, některými druhy rakoviny i nebo nemocemi srdce a cév. „V této skupině strávníků je jednoznačně nižší výskyt obezity i nádorových a kardiovaskulárních onemocnění,“ vyjádřil se o vegetariánech odborník na vliv výživy na lidské tělo Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

American Heart Association zveřejnila před pěti lety studii, která popsala zdravotní benefity flexitariánství. Data pocházejí od 450 tisíc Evropanů, jež lékaři sledovali po dobu deseti let. Zjistili, že ti, jejichž strava je aspoň ze 70 % tvořena rostlinnými produkty, mají ve srovnání s „masožravci“ o 20 % menší riziko úmrtí na nemoci srdce a cév. Ukázalo se také, že flexitariáni jsou o 15 % štíhlejší a žijí o téměř 4 roky déle.

Flexitariánství ovšem přináší nejen zdravotní, ale i ekologické benefity. Vysoká produkce masa je totiž podle odborníků v současné době odpovědná až za 15 % všech emisí. Snížení podílu masa v naší stravě je tak i příkladem odpovědného chování k naší planetě.

Stravovací návykyflexitariánů jsou snadné, a jak už název napovídá, velice flexibilní. Strava je založena na vysokém příjmu zeleniny a ovoce, celozrnného pečiva, luštěnin. Konzumace masa a masných výrobků je méně častá. Flexitarián zároveň ctí etickou stránku konzumace masa, tudíž si pro konzumaci masa vybírá převážně maso z vybraných jatek, bio maso nebo maso konzumuje jen v kvalitních restauracích.

Více o zdravém životní stylu, tipy na vyvážené jídelníčky, nejnovější trendy v hubnutí a další zajímavé čtení najdete v časopise Dieta. Koupíte ji v novinových stáncích, nebo si ji můžete pohodlně objednat v iKiosku - největší on-line trafice s dopravou zdarma.