Janina Černá trpěla poruchami příjmu potravy. Také proto se rozhodla zbavit závislosti na cukru

Janina Černá trpěla poruchami příjmu potravy. Také proto se rozhodla zbavit závislosti na cukru Zdroj: Janina Černá, facebook

Cukrfree na vlastní kůži: Soutěžte o kurz v hodnotě 3 999 korun!

Už jste o tomhle způsobu stravování slyšeli, ale netušíte, co přesně si máte představit? Nebo naopak vůbec nevíte, oč se jedná? V obou případech se pojďte vydat společně s námi na jeden zajímavý workshop. Jeho spoluautorku jsme pro vás navíc také vyzpovídali.

Na úvod začnu trochu zeširoka. S dietami experimentuju už dost dlouho. Dost dlouho na to, abych věděla, že už to dělat nechci. Se začátkem letošního roku jsem objevila (uznávám, že dost pozdě) koncept clean eating, jehož cílem je zjednodušeně řečeno jíst přirozené potraviny a vyhýbat se všemu průmyslově zpracovávanému. Odtud pak byl jen krok k nízkosacharidovému stravování. Janinu D. Černou z blogu Cukrfree.cz jsem sledovala už nějakou dobu, ale teprve teď to všechno zapadlo do sebe. Od letošního června se pokouším být cukrfree (ano, přiznám to, i když na workshopu, o kterém chci psát, jsme se s trochou nadsázky dozvěděli, že základní pravidlo cukrfree je neříkat nikomu, že jste cukrfree), a protože jsem cítila, že potřebuju dostat všechny dosud načerpané informace do souvislostí a vlastně i trochu poradit, jak přesně na to, přihlásila jsem se na workshop Cukrfree I., který Janina společně Hankou Valáškovu z blogu www.novetelo.cz pořádá.

Jsme v tom spolu

Nedávno jsem tak vyrazila na šestihodinový seminář na pražské Vinohrady. Účast byla velká, sešlo se nás kolem třiceti, a dokonce mezi námi byli i tři muži. Na úvod se nám Janina i Hanka představily a povyprávěly, jak se k cukrfree stravování dostaly. Hanka vystudovala molekulární biochemii, věnuje se osobnímu koučinku a výživovému poradenství. Janina má za sebou období poruch příjmu potravy a závislosti na cukru a nyní je úspěšnou blogerkou a autorkou kuchařek.

Obě tak mají osobní zkušenosti s tím, jaké to je být otrokem jídla. Pak byla řada na nás vysvětlit, co přesně nás na workshop přivádí a co od něj očekáváme. Kromě několika účastníků, kteří přišli ze zvědavosti nebo jako doprovod, bylo mezi námi poměrně dost těch, kteří se sami potýkají se závislostí na cukru, i těch, kteří řeší zdravotní problémy (alergie, kožní problémy, zažívání) či přímo poruchy příjmu potravy. Na jednu stranu mě celkem překvapilo, kolik lidí má takovéhle problémy, na druhou stranu tak vznikla příjemná atmosféra toho, že jsme všichni na jedné lodi.

Trocha teorie

Úvodní přednáškový blok patřil Hance. Na úplný začátek jsme si vysvětlili, jaké existují druhy sacharidů, jak je tělo využívá, a hlavně, co dělá s jejich nadbytkem, který, jak jsme později zjistili, máme ve své stravě všichni. Základem nízkosacharidového stravování je, jak z názvu vyplývá, omezení sacharidů a jejich nahrazení kvalitními tuky. Proto jsme se dále bavili o tom, jak je možné, že se v posledních šedesáti letech množství obézních lidí zvyšuje, ačkoli byl za viníka tohoto problému označen tuk, který je od té doby z našich jídelníčků systematicky vyřazován. Dozvěděli jsme se i spoustu dalších zajímavostí, které mohou za to, že někteří z nás propadají „tukofobii“, tedy strachu z konzumace tuků, což je jeden z hlavních problémů, na které narazíte, pokud se rozhodnete pro nízkosacharidové stravování.

Musím přiznat, že jsem si tím taky prošla a udělat takový pořádný reset v hlavě je těžší, než byste mysleli. Druhá Hančina přednáška byla pak zaměřená na to, jak se stát cukrfree. Tedy jak postupně sacharidy omezovat a jak si najít to správné množství, které pro vás bude ideální, protože tady dvojnásob platí, že každý jsme jiný. Kromě toho jsme si také povídali o tom, jak připravit rodinu na to, že najednou jíte jinak. Hodně důležité přitom je už to, jak se ke změně stravování postavíte vy sami. Je totiž potřeba nebrat cukrfree jako jednorázovou dietu, ale jako životní styl, a tak k tomu také přistupovat. Proto byste měli v první řadě zapomenout na frázi a myšlenky typu „já nemůžu tohle a ono“ a změnit je na „já chci“. Možná to zní jednoduše, ale buďte si jisti, že taková malá změna udělá velké věci.

V zajetí závislosti

Zatímco Hančiny přednášky byly více teoretické, Janina začala svým vlastním příběhem a osobními zkušenostmi. Její vyprávění, v němž se pravděpodobně spousta účastníků workshopu v nějakém bodě našla, pak vyústilo v otázku, zda je možné, že je cukr droga, a zda existuje závislost na cukru. Odpověď, kterou řada z nás pocítila na vlastní kůži, je, že ano. Dozvěděli jsme se tak, že cukr stimuluje stejné centrum v mozku jako například kokain a že experiment provedený na krysách závislých na této droze ukázal, že i přes svou závislost daly před kokainem přednost slazené vodě! Zbavit se tedy závislosti na cukru je stejně těžké jako v případě jakékoli jiné drogy. A velkou roli hraje právě psychika. Závěrečná přednáška pak byla spíše praktická. Janina nám vysvětlila, odkud bychom měli při cukrfree stravování brát potřebné živiny, na jaké potraviny se orientovat a které naopak vyřadit i jak správně číst etikety, což je ve spoustě případů kámen úrazu. Věděli jste třeba, že cukr může mít na potravinách až 56 různých názvů? A že důležité také je zaměřit se na kvalitu potravin, protože je samozřejmě možné jíst cukrfree a přitom se stravovat špatně.

Co jsem si odnesla

Z kurzu jsem odcházela nadšená. Spoustu informací, které jsem dosud měla, jsem si díky němu dokázala dát lépe do souvislostí. Což ovšem rozhodně neznamená, že by workshop nebyl pro lidi, kteří s výživou nemají vůbec žádné zkušenosti, právě naopak. Potvrdila jsem si také, že tohle je směr, kterým chci jít. I když jsem s cukrfree stravováním experimentovala celé léto a pořád ještě mám spoustu mezer, vím, že se díky němu cítím mnohem lépe jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Zbavila jsem se veškerých obsesivních myšlenek na jídlo, netrápí mě chutě, nemusím si dávat „sladké tečky“, jím třikrát denně a nepočítám minuty do okamžiku, kdy si budu moct dát svačinku. Moc se mi také líbí přístup Janiny i Hanky, který se nám pokusily předat – nic nehrotit, zbytečně se netrápit, postupovat pomalu a hlavně poslouchat svoje tělo.

Zaujal vás koncept cukrfree? Chtěli byste na kurz, ale máte to daleko?

Vyhrajte Cukrfree Online Program

Cukrfree Online Program je nový 9týdenní kurz, který vám pomůže zbavit se závislosti na cukru, emočního jedení a také vám pomůže najít cestu k tomu, jak se mít rádi. Najdete v něm nejen jídelníčky, recepty, videa a plno teorie, ale také praktické relaxační techniky v podobě EFT (technika emoční svobody) nebo hlubinné relaxační meditace jógy Nidry.

Pokud s námi chcete soutěžit a vyhrát jedno místo v Cukrfree Online Programu v hodnotě 3999 Kč, pak stačí odpovědět na soutěžní otázku, kterou najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz

Rozhovor s Janinou Černou a recept na úžasné cukrfree vafle s avokádem najdete v následujícím textu:

Jak se změnilo moje stravování po cukrfree

1. Vyřadila jsem všechny přílohy (brambory, rýže, těstoviny, kuskus…) a nahrazuju je zeleninou (čerstvou i tepelně upravenou).

2. Vyřadila jsem veškeré pečivo a různé vločky – bez náhrady.

3. Přestala jsem pít všechny slazené (i uměle) nápoje (džusy, ovocné šťávy, limonády).

4. Nesladím (ke slazení je možné použít stévii, tabu jsou umělá sladidla).

5. Mléčné výrobky jím pouze neochucené, ale vždy plnotučné a ideálně v biokvalitě. Sahám převážně po tvarohu, zakysané smetaně, kefírech a kvalitních sýrech.

6. Do jídelníčku jsem přidala ořechy (mandle, vlašské, kešú, makadamiové) a ořechové mouky a másla (klasické mouky nepoužívám vůbec).

7. Nepoužívám rostlinné tuky a margaríny. Místo toho sahám po ghí, másle, sádle, olivovém a kokosovém oleji.

8. Omezila jsem ovoce a soustředím se na nízkosacharidové druhy (jahody, maliny, ostružiny).

9. Nepřejídám se, a protože jídla s vyšším podílem tuků zasytí na delší dobu, jím třikrát denně.

10. Na etiketách potravin studuju množství sacharidů a hledám varianty bez přidaných cukrů.