...

... Zdroj: iStock.com

Co jíst po cvičení, abyste nepřibrali?

Začali jste s novým rokem chodit do fitka v naději, že shodíte nadbytečná kila? Pak byste určitě měli myslet na to, co před a po tréninku sníst. Protože rozhodně neplatí, že čím méně toho sníte, tím lépe. Tělo totiž potřebuje dostatek energie na cvičení, aby nehladovělo. To by vedlo k opačnému efektu.

Sestavení obecného jídelníčku populaci je pochopitelně nereálné – každý potřebuje něco trochu jiného v závislosti na tělesné hmotnosti nebo fyzičce. Dají se ale formulovat obecné zásady, které vám pomohou v boji s nadváhou.

Před cvičením sacharidy

Sacharidy jsou pro náš organismus zdroj energie. V ideálním případě byste je měli jíst přibližně dvě hodiny před cvičením. Dobře poslouží třeba banán nebo ovesné vločky, celozrnné obiloviny nebo rýže. Ráno je ideální celozrnná tyčinka. Pokud si dáte jen ovoce, můžete začít cvičit dříve, už třeba za hodinu. Pokud přidáte i bílkoviny nebo pečivo, počkejte déle.

Pokud ovšem cvičíte proto, abyste sáhli do tukových zásob, před cvičením vsaďte hlavně na zeleninu a bílkoviny a dodržte delší časový odstup – ideálně přes dvě hodiny.

Tipy na lehké svačinky najdete zde:

Zapomeňte na tučné pokrmy

Než si půjdete zaběhat nebo vyrazíte do posilovny, rozhodně byste měli vynechat jídla s vyšším obsahem tuku. Ten totiž zpomaluje trávení – což pro cvičení není zrovna moc fajn – zamezíte tím rychlé přeměně jídla na využitelnou energii. V horším případě můžete při cvičení pociťovat křeče, což vám trénink zrovna moc neulehčí.

Můžete jíst i při cvičení?

Ano. Už třicet minut po zahájení cvičení si můžete dát krátkou pauzu a pochutnat si třeba na nějakém mléčném proteinovém nápoji s žádným či nízkým obsahem tuku. Právě v tuto chvíli bude vaše tělo schopné nejúčinněji energii z tohoto nápoje využívat. Hlavně nezapomínejte na dostatek tekutin.

Běháte? Tipy na to, co jíst před a po běhu čtěte zde.

Najezte se do hodiny

Toto je velmi důležité – po cvičení je ideální doplnit energii přibližně do hodiny. Dejte si bílkoviny na regeneraci svalové hmoty a komplexní sacharidy pro doplnění energie. A nezapomeňte opět pít. Delší pauza vám spíše uškodí a vaše tělo bude hladovět.

Náš tip: Pokud to se změnou zdravotního stylu myslíte opravdu vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček, svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v síti knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

.
. | Zdroj: red