...

... Zdroj: iStock.com

Chuť na sladké: Proč nás trápí a čím ji zahnat? Poradí Petr Havlíček

Jak nemít, respektive potlačit chuť na sladké? Čím zapeklitější otázka, tím častěji padá a tím jednodušší odpověď se očekává. Co může zahnat chuť na sladké? Poradí Petr Havlíček.

„Nějaká rychlá, jednoznačná instantní odpověď na tuto zapeklitou otázku neexistuje,“ říká odborník na výživu Petr Havlíček. Sám tuto otázku dostává velmi často a velmi často společně s žádostí o radu, co si dát, když člověka tato chuť přepadne. „Velmi často najdete na internetu radu, ať si dáte kus ovoce. Obávám se ale, že ovoce zpravidla chuť na sladké nezažene, naopak ji ještě zvýší,“ dodává odborník.

Raději než řešit, co si právě teď dát, radí Petr Havlíček zamyslet se nad tím, proč nás vlastně chuť na sladké přepadá.

V první řadě jsou na vině naše emoce. Sladkosti často nejíme proto, že nám chybí energie, ale proto, abychom si navodili příjemné pocity. Nesaháte po sladkém třeba ve chvíli, kdy se nudíte? Kdy jste ve stresu a potřebujete se nakopnout? Nebo ve chvíli, kdy na vás jde úzkost? Pokud to na vás sedne, přečtěte si více o emočním přejídání.

Druhým viníkem neodolatelné chuti na sladké může být špatný jídelníček. Možná vaše jídla obsahují hlavně jen sacharidy nebo jídla s vysokým glykemickým indexem. Pokud ho sníte, dojde k rychlému vzestupu a následně poklesu krevního cukru. A na pokles krevního cukru tělo reaguje pocity vlčího hladu a chuti třeba zrovna na sladké.

Jaké další příčiny má vaše chuť na sladké? A co dělat, aby se tak často neobjevovala? Další skvělé tipy a rady přináší Petr Havlíček v následujícím díle svého pořadu Rozum v troubě.