Proteinový nápoj.

Proteinový nápoj. Zdroj: KetoDiet

Ketodieta
Proteinové smoothie.
Proteinové smoothie.
Houbová polévka.
Proteinové tyčinky.
11
Fotogalerie

Chcete zhubnout? Udělejte to proto, že se máte ráda

Své oblíbené šaty jen stěží dopnete, chůze po schodech do třetího patra vám připadá jako výstup na Sněžku a ještě máte dojem, že se váš partner na vás už nedívá jako na bohyni? Vaše sebevědomí je pošramocené a vy si tak můžete snadno připadat méně přitažlivá. Je to vše ale správným důvodem k hubnutí?

Nenechte se strhnout tzv. negativní motivací, která je založená na tom, že se vám samotné na sobě něco nelíbí. Takováto motivace se může vytratit stejně rychle, jako k vám přišla. „Než se pustíte do jakékoliv redukční diety a pravidelného sportování, najděte pro svou změnu pozitivní důvod. Nehubněte, abyste se necítila tlustá, jezte zdravě, protože máte své tělo ráda a chcete být sama se sebou spokojená. Uvidíte, že kila pak půjdou dolů sama,“ říká Martina Dvořáková, dietní koučka oblíbené proteinové diety KetoDiet, která se zdravému stravování věnuje již více než 15 let.

Na přístupu záleží

Jíte zdravě jen proto, abyste nepřibrala, nebo proto, že vám zdravé jídlo opravdu chutná? Na talíři můžete mít ve výsledku totéž, zásadní rozdíl je ale v přístupu. Vzpomeňte si na rozhovor se svou štíhlou kamarádkou, která vám zapáleně tvrdila, že jí všechno, co chce. V tu chvíli jste jí zřejmě nevěřila nebo vás napadlo něco o nespravedlnosti rychlého metabolismu. Lidé jako vaše kamarádka neberou vyvážený jídelníček a pravidelný pohyb jako nutné zlo, ale jako svůj životní styl, bez kterého by si to ani nedovedli ani představit. Umí naslouchat svému tělu a vědí, že pravidelný jídelníček s nižším množstvím sacharidů a potřebnými bílkovinami jim prospívá nejen na těle, ale i na duši.

„Pro sebe byste měla vždycky chtít to nejlepší. Jíst zdravě a kvalitně, najít si pohyb, který vás bude bavit, spát pokud možno do růžova a odstranit ze svého okolí špatně naladěné lidi nebo zbytečný stres,“ doporučuje Martina Dvořáková. “Ani desítky tvrdě shozených kilogramů vám totiž nezaručí spokojenost a sebevědomí, pokud se do hubnutí pustíte z nesprávných důvodů,” dodává.

Umíte se pochválit?

Každý krok správným směrem, ať už jde o proměnu jídelníčku, nebo první lekci nového cvičení, si zaslouží pochvalu. Vždyť jste se právě odhodlala vystoupit ze své komfortní zóny, což nebývá snadné, a udělala tak něco pro sebe! Cítíte se šťastnější? Pochvalte se. Klidně několikrát. Nečekejte až to udělá někdo jiný. Ochota a vůle něco změnit vyžaduje velkou dávku odvahy, trpělivosti i síly. Možná se budete muset vypořádat i s rozpačitými nebo negativními reakcemi svých blízkých. Nedejte se. Nejste si jistá, jak začít? Od toho jsou tu specialisté a dokonce i výživové online poradny. Pokud je pro vás správné hubnutí španělskou vesnicí, nechte si podat pomocnou ruku. Ať už si vyberete účinnou proteinovou dietu nebo jinou cestu ke svému novému spokojenějšímu já, nebuďte na to sama.

Uklouzla jste? Nepanikařte!

I když se poctivě držíte svého dietního plánu, může nastat situace, kdy bude sklenička vína s přáteli nebo kousek voňavé bábovky od maminky silnější než vy. „To se prostě stane. Důležité je takový výjimečný přešlap příliš neřešit, hodit ho za hlavu a cítit se v pohodě,“ vysvětluje Martina Dvořáková. Nejhorší, co se může stát, je, že vám pak půjdou kila dolů o něco pomaleji. „Hubnutí není soutěž. Za občasný prohřešek vám nikdo body strhávat nebude. Navíc na změnu přístupu k sobě samé potřebujete sílu, energii a sebevědomí, tak se kvůli jednomu uklouznutí zbytečně nenervujte,“ dodává Martina Dvořáková.

Výživová poradkyně Martina Dvořáková.
Výživová poradkyně Martina Dvořáková. | Zdroj: KetoDiet

Den pro sebe? Proč ne

Zdraví, jak fyzické, tak psychické, máte jen jedno a investice do něj se vám zaručeně vrátí. A co jiného dokáže zpříjemnit den tak jako uvolňující masáž, sauna, wellness nebo návštěva kosmetického salonu? Takovými procedurami, ze kterých odejdete svěží a odpočatí, ale péče o tělo nekončí. Stejně důležitý je i pravidelný pohyb. „Možná vás překvapí, že fyzická aktivita je odměnou také pro mozek. Cvičení, přesněji svalová zátěž, vyplavuje do krve antistresové hormony, tzv. endorfiny, které navozují pocit štěstí a dobré nálady. Jakmile sama budete psychicky v pohodě, bude i samotné hubnutí mnohem snazší.“ uzavírá Martina Dvořáková.