...

... Zdroj: iStock.com

Cambridge dieta: Opravdu pomůže zhubnout, nebo jen škodí?

O Cambridge dietu se v poslední době zajímá čím dál víc lidí. Slibuje poměrně rychlý úbytek váhy a zároveň pomoc s nastartováním zdravého životního stylu. V čem dieta spočívá a co na ni říkají odborníci? 

O Cambridge dietu (dnes The 1:1 Diet) se v poslední době zajímá čím dál víc lidí. Slibuje poměrně rychlý úbytek váhy a zároveň pomoc s nastartováním zdravého životního stylu. V čem dieta spočívá a co na ni říkají odborníci?

Původní název Cambridge Diet prošel několika změnami – dlouho byl postup známý jako Cambridge Weight Plan a poměrně nedávno se změnil na The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Program pochází původně z Velké Británie a navrhli ho lékaři k léčbě velmi obézních lidí. Dnes je ale dieta velmi oblíbená i u těch, kteří chtějí zhubnout i jen 5 až 10 kg. Výjimkou ale nejsou ani ti, kteří díky ní zhubnou o 20 nebo dokonce 50 kg.

Celý plán je založen na tom, že postupně nutí tělo přejít z metabolismusacharidů na metabolismus tuků. Jednoduše řečeno, pokud mu nedodáte dostatek sacharidů stravou, bude si brát energii z vašich tuků, a tím také zhubnete. Samozřejmě dieta bez úpravy životního stylu nezaručí, že kilogramy znovu nenaberete. Proto má program kromě redukční fáze i fázi stabilizační včetně dlouhodobého udržení hmotnosti.

Jak Program funguje?

Celý postup může zahájit člověk pouze pod dohledem odborníka. Po úvodní konzultaci, kde je mimo jiní zhodnocen zdravotní stav, je klient většinou zařazen do některého z tzv. Kroků. A proč většinou? Někdy je nutná spolupráce s lékařem, a tak v opodstatněných případech před započetím jakékoliv úpravy jídelníčku a hmotnosti je první na řadě právě jeho návštěva. Krok Programu pak definuje množství speciálních produktů, běžnou stravu, pitný režim a pohybovou aktivitu. ˇubytky hmotnosti jsou různé, v průměru v Krocích 1-2 představují 6-8 kg za měsíc. Pro představu zjednodušeně vypadají kroky takto:

Krok 1 – přibližně 800 kcal, energie přijímána zejména ze speciálních produktů

Krok 2 – minimálně 800 kcal, více běžného jídla

Krok 3 – minimálně 100 kcal, méně produktů, více běžné stravy

Krok 4 – minimálně 1200 kcal, přidány další standardní potraviny

Krok 5 – minimálně 1500 kcal, pouze 1 produkt

Krok 6 – jídelníček na míru podle výsledků, fyzické aktivity a dalších parametrů

Kroky 3, 4 a 5 se většinou používají na stabilizaci hmotnosti a přechodu na běžnou stravu. Někdy, v případě zdravotních komplikací, představují pozvolnější formu redukce hmotnosti.

Speciální produkty jsou vytvořeny tak, aby pokryly požadavky organismu na bílkoviny a mikronutrienty (každý produkt má min. 33 % RI), obsahují i přiměřené množství vlákniny.

Co na to odborníci? Jedná se o evidence based postup?

Program je spadá mezi tzv. formula LED (formula low energy diet) – tedy postupy s energetickým rozsahem 800 – 1200 kcal za použití speciálních produktů. Tyto postupy byly zejména v několika posledních letech použity v řadě velkých klinických studií a představují jednu z funkčních možností redukce hmotnosti, použitelné jsou i jako prostředek pro dosažení tzv. remise diabetu.

Někteří specialisté ale stále nejsou s těmito postupy a studiemi seznámeni a občas zastávají i názor, že se nejedná o vhodnou redukci. Data z několika studií ale hovoří jasně, dokonce se prokázalo, že i když lidé nenásledují racionální stravu, je i tak úbytek po 3 letech stále vyšší než v porovnání se standardní redukcí pomocí snížení energie. Program je ale sestaven tak, aby klienty edukoval, zabránil jojo efektu a na jeho konci každý klient přešel na standardní, na míru sestavený jídelníček. The 1:1 Diet je program, který má více než 40letou historii a je jedním z mála, který se i na klinických studiích podílel (některé z menších studií proběhly nebo probíhají i zde v ČR). Nejedná se samozřejmě o jediný způsob redukce hmotnosti, ale zároveň spadá mezi ty funkční.

Častá je představa, že klient pouze konzumuje produkty a po ukončení je vhozen zpátky do vody svojí předchozí stravy. Toto možná platí u jiných programů, The 1:1 Diet se snaží o komplexní přístup. Jediný způsob, jak trvale snížit váhu, je osvojit si zdravé životní návyky a ty dodržovat.