...

... Zdroj: istock.com

5 chyb, které vám brání mít super břicho! Přestaňte je dělat

Co si budeme povídat, po pevném a plochým břiše touží snad každá žena. Ale spousta z nás se na cestě za ním občas dopustí nějakého toho přešlap. Zeptali jsme se proto odborníků, jaké Nejčastější chyby dělům a jak se jim vyhnout.

Chyba číslo 1: Záměrně se pouze na přímý břišní sval

Oblast břicha je věčné téma. Buď proto, že se nám jeho vzhled nelíbí, anebo proto, že nás třeba bolí záda a slyšeli jsme, že je to tím, že je břicho slabé. A protože s tím chceme něco udělat a cviky na břicho známe již z dob tělesné výchovy, vrhneme se na kolo, nůžky, prkno a sedy lehy. Jenže tyto dobře známé cviky zapojují zejména jeho povrchovou, nejsilnější vrstvu – přímý sval břišní, tolik známý jako six pack. Pokud vám jde jen o estetickou část, pravděpodobně si s takovými cviky vystačíte.

Břicho ale umí mnohem víc a při správném zapojení získáte další benefity. Když nahlédnete do anatomie a odborných článků, zjistíte, že břišní svaly mají několik vrstev. Každá má trochu jinou funkci a také rozdílnou tendenci k „práci“ a „lenivění“. Dále, že spolupracují s bránicí, pánevním dnem a hlubokými vzpřimovači páteře. A že tento střed těla, tzv. core, a jeho kondice ovlivňuje celé držení těla. Když tedy dokážete všechny svalové skupiny motivovat ke spolupráci, máte vyhráno. Výsledkem bude lepší držení těla, správný dech, záda bez bolesti, funkční pánevní dno a ploché břicho po celý den. Ostatně, všimli jste si, že tato oblast vypadá ráno lépe než večer?

Chyba číslo 2: neřest diastáza

Diastáza neboli rozestup přímého břišního svalu je signál, že něco nefunguje, jak má. Příčiny vzniku jsou různé, nejčastěji je spojována s těhotenstvím. Nicméně můžete ji vidět i na mužích a čím dál častěji i na dětech. Když pomineme, že břicho nevypadá pěkně, má uprostřed jakoby díru – jde především o to, že oblast břicha je dysfunkční. S diastázou střed těla v zásadě nemá šanci se správně zapojit, a tím je zaděláno na výhřez ploténky. Proto doporučuji diastázu řešit vždy, a to pomocí vhodných cviků. Tady bych chtěla zdůraznit, že diastáza vyžaduje trpělivost a disciplínu. Nicméně výsledek rozhodně stojí za to. Pokud se do boje s ní pustíte, volte individuální cvičení s člověkem, který se průběžně vzdělává v oboru. Vyčleňte si čas alespoň na několik setkání, kde vám bude vše vysvětleno, předvedeno, zkontrolováno. Cvičení podle on-line videí vám nikdy nezaručí výsledek, protože nikdo nezkontroluje, jak jste v pozici nastavení, jestli dýcháte, jak je potřeba, jestli zapojujete správně hluboké svalové vrstvy a podobně.

Chyba číslo 3: přeceňovat své síly

Čím více opakování, tím lepší výsledek? Ano i ne. Většinou se v praxi setkávám s tím, že jsou klienti schopni odcvičit spoustu opakování nevhodnou technikou. Když pak pozici upravíme, sami zjistí, že svaly pracují úplně jinak a že je to mnohem obtížnější než předtím. A počet opakování se výrazně sníží. Jsme opět u přímého svalu břišního. Pokud totiž stále pracujeme jen se svalem, který je už i tak silný, nejenže dochází k jeho přetěžování (na to zase nepříznivě reagují další svalové skupiny, např. zad, nohou atd.), ale hlubší a tolik důležité svalové vrstvy nikdy nebudou mít šanci se do práce zapojit.

Chyba číslo 4: Při cvičení usilovně tlačíme kyčle do podložky

Velmi rozšířená instrukce u posilování břicha je "tlačte kyčle do podložky" nebo "přilepte celou páteř na zem". Moderní fyzioterapie už dávno pracuje s neutrálním nastavením páteře a pánve. To znamená, že při cvičení respektuje křivky páteře. V neutrálním nastavení má střed těla takové nejlepší předpoklady k optimálnímu zapojení všech svalových skupin. Pokud při cvičení pasivně měníme přirozené křivky páteře - například právě bederní lordózu - dochází k útlaku meziobratlových plotének, který po letech takového cvičení v kombinaci s běžným nesprávným držení těla a stereotypy vyvrcholí právě výhřezem.

Chyba číslo 5: Jde nám jen o pekáč Buchet

Vyrýsovaný pekáč buchet je věc převážně estetická. Vypadá dobře, a tak ho chceme. A pokud ho chceme, musíme snižovat tukovou vrstvu v oblasti břicha a zvětšit objem svalů. Výživou se tento článek ale nezabývá, takže se vrátíme k onomu zvětšení objemu svalu. Ten pekáč je opět přímý sval břišní, který se nejčastěji cvičí sedy lehy. Právě ten totiž dělá flexi trupu - přitahuje hrudník k páteři. Potíž je ale v životním stylu dnešní doby, kdy spoustu času vlastně trávíme ve flexi (v předklonu), a to již od útlého věku. Autosedačky, nosítka, šátky, školka, škola, kancelář, sezení v autě, v MHD, u jídla, v kině. Přímý sval břišní ve všech těchto situacích pracuje do zkrácení. Schválně se vyfoťte z profilu, jak stojíte. Jsou vaše kotníky, pánev, hrudník i hlava nad sebou? Nebe se spíš hrbíte? A když se srovnají, vydržíte tak alespoň chvíli? A není právě tohle to, co bychom měli chtít a dokázat běžně stanovit? Není vzpřímená sebevědomí chůze daleko atraktivnější? A není dobrý pocit ze sebe sama, protože střed těla funguje, mnohem víc?

TIP NA VIDEO: Za pár minut krásné a pevné bříško

Video placeholde

Další informace nejen o cvičení, ale io kráse a zdravém životním stylu najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta. Čeká vás mimo jiné článek o chůzi i běhu a Takové rozhovor s Ewou Farnou.

Nestihnou zajit do trafiky? Objednávka časopis v našem iKiosku. Poštovné je zdarma!