vitamíny

vitamíny Zdroj: istockphoto.com

Vitamíny vás mohou i zabít! Jaké fatální chyby se při jejich braní vyvarovat?

Většina dospělých ve Spojených státech již bere vitamínové doplňky jako nedílnou součást svého životního stylu. Jenže netuší, že si tak nakonec sami uškodí. Nová studie varuje všechny dlouhodobé uživatele „zdravých“ doplňků stravy: Jejich konzumací si mohou naopak uškodit! A přivolat si smrtelnou rakovinu nebo infarkt!

Mají vás chránit, a mohou vás přitom i zabít! Nová studie ukazuje, že vitamíny a další "zdravé tablety" nemusí být pro naše tělo nutně jen přínosem. Naopak - tělo učiní náchylnější třeba k srdečním onemocněním, ale i k rakovině!

Dlouhodobé polykání tablet totiž urychluje stárnutí těla a zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Doktorka Chen Changová z Ústavu biofyziky, který je součástí Čínské akademie věd v Pekingu, vysvětluje, že systém, který napomáhá okysličování těla, musí stále aktivně pracovat, aby tělo zůstalo svěží. Jenže tablety s vitamíny s dalšími prospěšnými látkami to dělají za něj. Systém tím pádem slábne a to není pro organismus dobré. Nadměrné množství antioxidantů navíc nastartuje v těle proces, při kterém stárnou buňky až nepřirozeně rychle.

Příroda se podvést nenechá

Je to stejné jako se svalem. Pokud ho procvičujete, zůstane déle silný a funkční. Abychom tedy udrželi svěží naše tělo, potřebujeme procvičovat i všechny naše tělesné systémy. Teorii o tom, že nadměrné množství vitamínů nemusí být jen přínos, podporuje další studie: Senioři, kteří užívají vitamín D ve velkých dávkách, jsou náchylnější k pádu a úrazu. Vše bude předmětem dalších výzkumů. Každopádně jeden vzkaz je jasný: Příroda se jen tak ošálit nedá.