..

.. Zdroj: iStock

Setrvat v nešťastném manželství? Podle vědecké studie je to ta nejlepší věc, kterou můžete udělat!

Rozvodů stále přibývá. Stávají se úplně normální součástí našeho života, pomalu běžnější než pevná a šťastná manželství. 

Nová vědecká studie přišla se závěry, že je mnohem lepší setrvat v nefungujícím vztahu, než z něj prchnout. Vypracovala ji nadace Marriage Foundation, jež zjistila, že většina párů, které prošly krizí po narození svého prvního potomka, způsobenou zejména zvýšenými nároky na péči, si manželství po dalších deseti letech nemůže vynachválit. Pokud spolu partneři samozřejmě vydrželi. Zkoumaný vzorek tvořilo deset tisíc lidí.

Ředitel výzkumu Marriage Foundation Harry Benson ke studii řekl, že na rozdíl od všeobecně rozšířeného názoru, jejich výsledky ukazují, že zůstat v nešťastném manželství je dost možná to nejlepší, co lze udělat. Většina sezdaných má podle něj hned několik ne zrovna šťastných chvil, ale až na extrémně vzácné případy, které zahrnují domácí násilí, se tyto chvíle dají překonat a na vztahu zapracovat tak, aby bylo manželství zase šťastné.

Zakladatel Marriage Foundation Sir Paul Coleridge k tomu dodal, že je přesvědčen, že ať se zeptáte kohokoli, kdo je v manželství více než 20 let, tak se dozvíte, že jde o neustávající práci z obou stran. Harry Benson ještě navíc poradil tip na udržení vztahu: Chodit na pravidelná rande, a to alespoň jednou měsíčně. Takové páry mají prý o 14 procent menší šanci, že se rozvedou než ty, které na rande nechodí.