Ryby v obchodech jsou místo masa plné vody!

Ryby v obchodech jsou místo masa plné vody! Zdroj: Karel Kopáč

..
Flank steak.
Ryby v obchodech jsou místo masa plné vody!
...
Ryba se zeleninou - proč ne?
10
Fotogalerie

Šéfkuchaři varují: Šest chyb, které hosté v restauracích dělají

Kuchaři moc dobře vědí, co který den servírují hostům na talíře. Při výběru menu je ideální uvažovat o tom, v jaké restauraci jsme a co tím pádem můžeme očekávat. Které nejčastější chyby hosté dělají?

Čerstvost, kvalitní suroviny a profesionální příprava. To jsou pilíře, na nichž by měli kuchaři stavět. Pak vám na talíři přistanou opravdové lahůdky. Ne vždy ale tomu tak je. Zvlášť některým potravinám je lepší se v určitých dnech vyhnout, stejně tak určitým jídlům, což je odvislé od zaměření a druhu restaurace. Není to složité! Poradíme vám:

1. Žádnou rybu v pondělí Většina restaurací si objednává mořské plody a ryby na čtvrtek nebo na pátek, aby se předzásobily před víkendem. Čerstvá ryba ale vydrží zhruba jen tři dny, tedy zrovna v pondělí už na ní nemusí být zrovna hezký pohled. Jestliže máte na mořské plody či ryby opravdu chuť, zeptejte se obsluhy, kdy byly ryby dodány. Snad vám řekne pravdu.

2. Nedávejte si steak z masa Kóbe Proslulé japonské maso z Kóbe je z krav a býčků plemene wagyu. Místní už dokonce zakázali jejich vývoz za hranice, jak si jich váží. Je tedy naivní si myslet, že když na jídelním lístku najdete steak z masa Kóbe, a to samozřejmě za astronomickou cenu, nebude v tom zřejmě nějaký „háček“. A když tam dokonce objevíte, že z něj dělají hamburger, tak tomu nevěřte už vůbec.

3. Neobjednávejte si předkrm z kuřecího masa Mnoho kuchařů odsuzuje kuřecí předkrmy, protože bývají předražené a méně kreativní než ostatní položky v nabídce. A nejen to. Nutriční poradci dodávají, že často jsou porce těchto jídel dvojité ne-li ještě větší a hosté se zbytečně přejídají. Chcete-li si užít předkrm, vyberte si raději něco jiného.

4. Už nikdy propečený steak Jeden zahraniční šéfkuchař nedávno zveřejnil argumenty, proč se vyhnout zcela propečenému steaku. Ten hlavní se týká kvality. Propečením steaku se v podstatě zničí kvalita řezu, na němž řezník či kuchař usilovně pracovali. Proč zaplatit zbytečně velké peníze za maso, které pak chutná stejně jako průměrně připravený steak doma?

5. Neriskujte, volte speciality podniku Před tím, než hladově zaplujete do první restaurace, kterou potkáte, zvažte, na co máte vlastně chuť, a podle toho zvolte správný podnik. V pizzerii si rozhodně nedávejte kung-pao, stejně jako ve steakhousu si nechte zajít chuť na svíčkovou a v čínské restauraci zapomeňte na řízek s bramborovým salátem. Pokud nemáte možnost volby podniku, vybírejte uvážlivě a pamatujte si, co vám nechutnalo, abyste příště neudělali stejnou chybu.

6. Nepředělávejte jídlo Zkušení kuchaři, kterých na českém gastronomickém trhu není málo, moc dobře vědí, co patří do kterého pokrmu, aby byl chutný, ne-li jedinečný. Nežádejte, aby nějakou ingredienci nahradili jinou, raději si vyberte něco, co vám vyhovuje tak, jak to je. Výjimkou samozřejmě je, když jste na některou surovinu alergičtí.