Bakterie, které jsou rezistentní vůči antibiotikům mohou zabít miliony lidí.

Bakterie, které jsou rezistentní vůči antibiotikům mohou zabít miliony lidí. Zdroj: istock.com

Nebezpečné bakterie mohou i v Česku zabít miliony lidí! Dejte si pozor!

Antibiotika přestávají fungovat. A to jak na vzácné bakterie, tak i na takové, které dosud nepředstavovaly zas až tak velký problém. Jenže když léčba nezabírá, mohou představovat smrtelné nebezpečí. Nejhorší ortel by si tak brzy mohli vyslechnout například i pacienti s kapavkou nebo s otravami z jídla!

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje: Potřebujeme nutně nová a účinná antibiotika! Lidstvo ohrožuje dvanáct nebezpečných bakterií, proti kterým lidstvo přestává mít účinné zbraně! Běžná antibiotika na ně už prostě nefungují a bakterie se tak stávají smrtícím nepřítelem. Dočkáme se doby, kdy kapavka nebo operace kloubů budou znamenat rozsudek smrti?

Největší hrozbou jsou podle seznamu WHO bakterie rezistentní na více druhů antibiotik. Jsou to například acinetobakterie, pseudomonáda a enterobakterie, které způsobují smrtící infekce. Zákeřné bacily jsou nejnebezpečnější pro lidi v nemocnicích, v domech s pečovatelskou službou a v podobných zařízeních. „Tyto bakterie zatím nejsou široce rozšířené a zásadně neohrožují zdravé lidi, ale pro nemocné vážný problém jsou, a proto je nezbytně nutné najít účinnou léčbu,“ vysvětluje Marie-Paule Kienyová z ředitelství WHO.

Kapavka = rozsudek smrti?

Další na seznamu jsou bakterie, které jsou také rezistentní na antibiotickou léčbu a způsobují známější nemoci, jako je kapavka, a otravy z jídla způsobené salmonelou. „Během doby odpovídající jedné generace může ročně zemřít deset milionů lidí, pokud se nepodaří najít nová účinná antibiotika,“ dodává Tim Janks, odborník na rezistenci baktérií.

„Bez léků, které budou nebezpečné bakterie umět zničit, se mohou stát život zachraňující léčby, jako jsou například chemoterapie, transplantace orgánů nebo i císařský řez a operace kloubů, doslova život ohrožujícími zákroky,“ dodává Jinks.