Co se menstruačníhu kalíšku týče, vědí některří muži mnohem víc, než my!

Co se menstruačníhu kalíšku týče, vědí některří muži mnohem víc, než my! Zdroj: shutterstock.com

Menstruační kalíšek: Proč je lepší než tampóny a jak ho používat?

Menstruace sama o sobě není nic, co by nám mohli muži závidět. Vložky bývají nepříjemné, a to zvlášť v létě, kdy se člověk dostatečně potí i bez nich. Stejnou funkci můžou samozřejmě zastat tampony, ale mnoha ženám nevyhovují, nedělají jim dobře. Nezanedbatelná je též skutečnost, že tyto hygienické prostředky nejsou zrovna zadarmo. Tak proč nevyzkoušet menstruační kalíšek?

Menstruační kalíšek je ze silikonu. Zavádí se dovnitř do pochvy, podobně jako tampon, kde sbírá krev. Na rozdíl od tamponu se kalíšek nevyhazuje, ale po několika hodinách (podle síly menstruace) se vymyje a může se použít znovu. Výhodou je i pohodlí. Stačí si koupit správnou velikost kalíšku a vůbec ho necítíte.

Kalíšek je lepší i ze zdravotního hlediska. Není ničím napuštěný, nevysušuje poševní sliznici a neodírá ji. Z tamponu se navíc uvolňují vlákna, která mohou způsobit zdravotní problémy. Kalíšek lze použít i při sportovních aktivitách, třeba i při plavání, a také v noci. Rozhodně se s ním nemůže stát žádná nepříjemná nehoda jako s vložkou.

Důležitý je správný výběr kalíšku. Jednoduché rozdělení je podle toho, zda žena již rodila nebo ne. Ženy před porodem potřebují menší velikost. Záleží také na intenzitě menstruace. Pokud je silná, doporučuje se kalíšek ve tvaru písmene U.