Naučte se meditovat

Naučte se meditovat Zdroj: SHUTTERSTOCK.COM

7 jednoduchých tipů, jak se zbavit stresu!

Dnešní uspěchaná doba nás nenechá chvilku odpočinout. Pamatujte na to, že žít ve stresu, je pro zdraví hodně nebezpečné! 

Kdo z vás se může pochlubit tím, že žije bez stresu, vše zvládá, práci si nenosí domů, rodinné problémy jej netíží v zaměstnání, nechybí mu odpočinek, chvíle pro sebe či relaxace. Pro většinu z nás je to sen. Je však třeba si uvědomit, že tělo není schopno – ať po stránce psychické, tak fyzické – chronickému stresu odolávat donekonečna. Je jen otázkou času, kdy si takovýto způsob života, který bývá často „zpestřen“ špatnými stravovacími návyky, kouřením či alkoholem, vybere svou daň.

Nejčastěji se brzy projeví v podobě hypertenze, poruch spánku, poruch pozornosti, emoční nestability, zvýšené úzkostnosti, depresí, zhoršení zraku, bolestí hlavy atd. A pak už je, jak odborníci varují, jen krůček k syndromu vyhoření, pro nějž je charakteristické emoční vyčerpání, pocit „opotřebení“ a celková únava.

Poradíme vám, jak tomu předjít a tolik nebezpečný stres eliminovat:

1. Sestavte si harmonogram práce. Každý den si vytyčte, co přesně chcete udělat. Nejlépe si určete i hodiny, v rámci nichž tu kterou činnost vykonáte.

2. Zvolte si priority. Tento bod úzce souvisí s předchozím. Vytyčte si ty nejdůležitější úkoly – dva tři – a neutápějte se v malichernostech.

3. Berte si práci domů jen výjimečně. Je třeba oddělit práci a soukromí. Pokud vyděláváte z domova, stanovte si hodiny, které jsou určeny k práci. A dost!

4. Nezanedbávejte rodinu a přátele. Mít rodinné zázemí a třeba i dobré přátele je velké plus. Bez nich se vám vašich cílů bude dosahovat mnohem hůř. Tak na to myslete…

5. Věnujte se koníčkům. Nezanedbávejte ani sebe. Určitě si najděte alespoň pár hodin týdně na své záliby. Tělo se psychicky i fyzicky zregeneruje a pak to bohatě vrátí.

6. Pohybujte se a dobře jezte. Pohyb povzbudí nejen vaši fyzickou, ale i psychickou stránku. Nepodceňujte ani stravu. Ideální je jíst pravidelně a vyváženě. Nezapomínejte na vitamíny. Cestou do pekel jsou třeba rychlé kávy a bagety za pochodu. Však to asi znáte…

7. Naučte se aspoň základy meditace. Nezáleží na věku, s meditací se dá začít kdykoli. V boji proti stresu je naprosto ideální v tom, že člověka dokáže „ukotvit“ v momentu tady a teď.