...

... Zdroj: profimedia.cz

Královské svatební šaty: Která princezna si troufla porušit tradice?

Svatební šaty žen z britské královské rodiny jsou předurčeny k tomu stát se ikonickými. A také je jasné, že je celý svět bude mezi sebou porovnávat, přestože každá nevěsta měla svůj osobitý styl i osobní příběh. Pojďme si je připomenout. 

Královna Victoria (1840)

Královna Victoria proslula z mnoha důvodů a jedním z nich je, že si prosadila na svou svatbu s milovaným princem Albertem bílé svatební šaty. Záměrem však nebylo, aby symbolizovaly její nevinnost a čistotu, královna měla ryze módní důvody – na bílém saténu a hedvábí nejlépe vynikla krajka, kterou si královna pro tuto příležitost nechala vyrobit (a poté zničit její vzor, aby ho už žádná jiná nikdy nemohla použít). Victoria zavedla také další tradici, která je vlastní i současným nevěstám, a to, že žádná jiná žena nesměla na její svatbu obléknout bílé šaty.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Článek pokračuje na další stránce >>

Pokračování 2 / 12

Královna matka (1923)

Matka královny Alžběty II. byla za mlada známá jako Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Provdala se v roce 1923 za prince Alberta, vévodu z Yorku, a stylu té doby odpovídaly i její svatební šaty se sníženým pasem. Navrhla je Madame Hanley Seymour a byly ušité z hedvábného krepu a zdobené výšivkami z perel a stříbrných nití. Hlavu nevěsty zdobil závoj, kterému se říká juliet cap a který přidržoval věneček z myrty.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 3 / 12

Královna Alžběta II. (1947)

Jaká byla Alžběta nevěsta? Ne tak ikonická jako Kate nebo Diana, ale slušelo jí to. Šaty (nejen jí, ale i Philipovi) navrhoval královský designér Norman Hartnell, mezi jehož klientky patřila také argentinská první dáma Eva Peron. Alžbětiny šaty měly cudný srdcový výstřih, čtyři metry dlouhou vlečku a speciálně na přání královny matky byly ušité z hedvábného saténu, který byl ozdoben řetězci vyšitých květů a hvězdiček. Celkem bylo použito na deset tisíc bílých korálků a krystalů a Norman Hartnell prý prohlásil, že jde o nejkrásnější šaty, které kdy vytvořil.

Ráno před svatbou se rovněž stala menší nepříjemnost. Když se nevěsta oblékala v Buckinghamském paláci, praskla jí korunka Fringe zdobená diamanty, kterou měla mít na sobě. Okamžitě byl povolán královský klenotník, kterého do dílny převezla policejní eskorta. Královna matka rozrušenou nevěstu ujišťovala, že se vše stihne, a měla pravdu. Zajímavé také je, že Alžběta se na svůj velký den, podobně jako Kate Middleton, líčila sama.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 4 / 12

Princezna Margaret (1960)

Norman Hartnell navrhoval svatební šaty rovněž pro královninu sestru, princeznu Margaret. Ta se v roce 1960 provdala za módního fotografa jménem Antony Armstrong-Jones a na sobě přitom měla róbu s bohatou sukní, ušitou z hedvábné organzy. Šaty sice nebyly zdobené žádnými kamínky, korálky ani výšivkami, pompéznost jim však dodávala dramatická silueta přesýpacích hodin, jež byla v té době stále populární díky Christianu Diorovi, a také dlouhý katedrální závoj, jenž na hlavě upevňovala okázalá koruna Poltimore.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 5 / 12

Lady Diana (1981)

Legendární svatební róbu pro princeznu Dianu navrhla britská návrhářka Elizabeth Emanuel společně se svým manželem Davidem. Byla to bezesporu jejich nejslavnější zákaznice! V den svatby, 29. července 1981, její svatební šaty ušité z hedvábí (bohužel poněkud muchlavého), taftu a starožitné krajky, posázené deseti tisíci perliček a krystalů zhlédlo na sedm set milionů lidí. Inspirací pro ně prý byla díla slavných malířů Botticelliho, Renoira a Degase stejně jako filmové ikony Greta Garbo, Vivien Leigh či Marlene Dietrich. Na hlavě měla tato ikonická nevěsta korunku z 18. století.

Dodnes se řeší, že Diana se v této opulentní a těžkopádné svatební róbě nemohla cítit pohodlně a zpětně svým způsobem symbolizuje její pocit nesvobody v manželství s Charlesem. Na druhou stranu, to ona prý trvala na co nejdelší vlečce, která nakonec měřila přes sedm a půl metru (závoj byl dokonce ještě delší). Už v době, kdy se šaty šily, trpěla Diana poruchou příjmu potravy a během pěti měsíců zhubla v pase třináct centimetrů, takže byly neustále upravovány a zabírány. Finálně je švadleny zašily přímo na ní v den svatby. Po letech také vyšlo najevo, že na šatech byla malá skvrnka. Způsobila si ji Diana, když se navoněla parfémem, ale už bylo pozdě cokoli měnit nebo čistit. Její make-up guru Barbara Daly jí proto poradila, ať si skvrnu prostě zakrývá rukou.

Jaké bude mít Diana svatební šaty, bylo do poslední chvíle tajemstvím. Novináři se to dozvěděli až v den svatby, kdy obdrželi obálku s podrobnými informacemi. Otevřít ji však směli až ve chvíli, kdy nevěsta kráčela k oltáři. Diana měla připravené i náhradní šaty pro případ, že by na veřejnost unikl design její róby předčasně.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 6 / 12

Sarah Ferguson (1986)

Vévodkyně z Yorku, vlastním jménem Sarah Ferguson, si pro svou svatbu s princem Andrewem (bratr Charlese) však vybrala jinou návrhářku. Byla jí britská designérka haute couture Lindka Cierach, která se držela tehdejší osmdesátkové estetiky. Sarah měla kulatý výstřih, balonové rukávy a bohatou sukni s pětimetrovou vlečkou. Šaty byly ušité z tuhého saténu, který se příznačně nazývá duchesse, a byly (zejména na hrudi) bohatě zdobené výšivkami z perliček ve tvaru srdíček a vlnek, které symbolizovaly lásku a skutečnost, že princ Anderw sloužil u námořnictva.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 7 / 12

Sophie, hraběnka z Wessexu (1999)

PR manažerka Sophie Rhys-Jones se provdala za Alžbětina nejmladšího syna, prince Edwarda, hraběte z Wessexu v roce 1999. Svatba se konala v kapli Sv. Jiří, tedy v téže, kde se vzali i princ Harry a Meghan Markle. Sophie měla na sobě konzervativní šaty britské návrhářky Samanthy Shaw s dlouhými a lehce zvonovými rukávy (trochu gotický střih), jež zdobilo na 325 tisíc malinkatých korálků. K tomu korunka z klenotnice královny Alžběty II. a šperky z černých a bílých perel, které jí věnoval Edward.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 8 / 12

Camilla, vévodkyně z Cornwallu (2005)

Neuvěřitelných čtyřiadvacet let si musela počkat Camilla Parker Bowles na sňatek s láskou svého života, princem Charlesem. Nakonec jim dala královna požehnání, a tak mohla Camilla před šedesátkou obléknout krémové šaty s dlouhým hedvábným kabátem zdobeným zlatými výšivkami, které pro ni vytvořili londýnské návrhářky Antonia Robinson a Anna Valentine. Vrcholem outfitu byl zlatý fascinátor ve tvaru peří značky Philip Treacy.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 9 / 12

Vévodkyně Kate (2011)

Krajkové rukávy, rafinovaný výstřih do tvaru písmene "V" a dlouhá vlečka, kterou nese družička Pippa Middleton – to se pravděpodobně každému vybaví, když se řekne "svatební šaty vévodkyně Kate". Róbu od Sarah Burton, vrchní návrhářky pro Alexander McQueen, zná zkrátka celý svět. Kate se zcela nepokrytě inspirovala svatebními šaty Grace Kelly, což se ukázalo jako skvělý krok – elegance a noblesa tohoto stylu přetrvává celé dekády. Šaty měly poměrně hluboký výstřih, což ale u útlé Kate spíše podtrhuje její křehkost, lehce viktoriánský korzet a vyztužené boky a nádhernou bohatou a přitom splývavou sukni s téměř třímetrovou vlečkou. Po vzoru Diany i obecné tradice měla nevěsta něco nového, něco starého, něco půjčeného a něco modrého (starou technikou byla vytvořena krajka na šatech, nové byly náušnice od rodičů, modrá byla stužka vetknutá pod šaty a půjčená korunka Cartier od Alžběty.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Málokdo ví, že vévodkyně měla ve svůj den připravené ještě jedny svatební šaty, do kterých se převlékla na večerní slavnostní ceremoniál v Buckinghamském paláci. Pro neveřejnou část svatebního dne zvolila méně opulentní, ale určitě ne méně krásnější saténové šaty v barvě slonovinové kosti. Za méně známějšími svatebními šaty stojí opět Sarah Burton. Od těch prvních se opravdu výrazně lišily nejen materiálem a odstínem, ale také střihem. Krajkové rukávy vystřídal korzetový vršek (holá ramena zakryla Kate sněhobílým bolerkem), splývavou sukni s vlečkou zase nadýchaná kruhová sukně končící těsně nad zemí. A nesmíme zapomenout ani na překrásný diamantový pás, který dodával šatům punc královského luxusu.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 10 / 12

Pippa Middleton (2017)

Sestra vévodkyně Kate Pippa oblékla ve svůj svatební den krajkové šaty bez výstřihu, zato s krátkými rukávy z dílny Gilese Deacona, které doplnila jemným závojem přes obličej. Pippa na sebe před sedmi lety upozornila coby družička na svatbě Kate a Williama, kde měly obě sestry na sobě modely od britské návrhářky Sarah Burton, kreativní ředitelky značky Alexander McQueen.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 11 / 12

Meghan Markle (2018)

Meghan Markle zvolila jednoduchou bílou róbu bez jakýchkoli ozdob od britské návrhářky francouzského módního domu Givenchy Clare Waight Keller. Stylem se tak nejvíc přiblížila svatebním šatům princezny Margaret, sestry královny Alžběty, která se vdávala v roce 1960. Meghaniny šaty měly decentní lodičkový výstřih a tříčtvrteční rukávy. Vlečka měřila zhruba metr a půl, ale délkou ji čtyřikrát překonával lehounký bílý závoj zdobený jemnou krajkou. Šaty doplňovala diamantová tiára z roku 1932, kterou nevěstě zapůjčila královna Alžběta II.

Svatby v britské rodině
Svatby v britské rodině | Zdroj: profimedia.cz

Druhé svatební šaty, do kterých se nevěsta převlékla na odpolední hostinu, si nechala ušít od slavné britské designérky Stelly McCartney. Byly čistě bílé se zapínáním za krk a zhruba metrovou vlečkou.

Svatby v britské rodině
Svatby v britské rodině | Zdroj: profimedia.cz

Pokračování 12 / 12

Princezna Eugenie (2018)

Krásná nevěsta, princezna Eugenie, oblékla svatební šaty od designérů své oblíbené britské značky Peter Pilotto. S výstřihem do V vpředu i na zádech, bez závoje a s drdolem – i přesto, že na krku a zádech má jizvu po operaci páteře, kterou podstoupila ve dvanácti letech kvůli skolióze. Rozhodla se ji nezakrývat a svými šaty vzdát hold týmu doktorů, který se o ni tehdy staral.

Korunku zdobenou smaragdy Eugenii zapůjčila královna Alžběta II. Je značky Boucheron, pochází z roku 1919 a stylem připomíná tradiční ruskou čelenku kokošník. Pro svatební střevíčky zvolila Eugenie značku Charlotte Olympia.

.
. | Zdroj: profimedia.cz