Video placeholde

Co jste možná nevěděla o svatebních šatech Grace Kelly!

Svatební šaty, kterými se před svou svatbou inspirovala vévodkyně Kate a nedávno i topmodelka Miranda Kerr. Ano, řeč je o velkolepé svatební róbě oscarové herečky a monacké kněžny Grace Kelly. Její šaty rozhodně nebyly jen tak ledajaké...

Šaty jako dar

Grace byla v té době opravdu velmi uznávanou herečkou, které si vážili nejenom publikum či kolegové, ale také americké filmové společnosti. Jedna z nich, konkrétně Metro-Goldwyn-Mayer, nechala tehdejší hvězdě ušít svatební šaty jako dar a vyjádření úcty. Autorkou nebyl nikdo jiný než držitelka Oscara za nejlepší návrh kostýmu Helen Rose, která pro Kelly mimo jiné připravila několik kostýmů do čtyř jejích filmů.

Šily se z 10 částí

Pohádkové svatební šaty pro Grace Kelly se skládaly tak trochu jako puzzle, dílek po dílku. Celkem jich bylo deset. Jen korzet byl vytvořen ze čtyř samostatných částí, kde nechyběly například spodnička nebo speciální úchyty pro sukni. Následovaly hedvábná spodnička, pás, který zakrýval přechod mezi korzetem a sukní, a nakonec samotná velkolepá sukně z toho nejčistšího hedvábí.

Spotřeba látky

Když už víte, z kolika komponentů byly šaty vytvořeny, zřejmě vás tolik nepřekvapí, že na ně bylo použito více než 350 metrů různých látek. Konkrétně například sto metrů hedvábí.

Stovky perliček

Švadleny několikrát přešívaly vršek ze starožitné bruselské krajky, aby nebyly vůbec vidět švy.Nakonec na něj ještě ručně našily stovky miniaturních perliček.

Nevšední volba vlasové ozdoby

Namísto blýskavého a propracovaného diadému, který se od nevěsty monackého knížete očekával, dala Grace přednost krajkové čepičce s perlami, která pevně držela dlouhý závoj na svém místě.