...

... Zdroj: iStock.com

...
Suchý vrch
Orlické hory
Říčky v Orlických horách
...
11
Fotogalerie

Vyrážíme do hor: Co si sbalit a jak se v přírodě chovat bezpečně?

Obliba chození do přírody zvlášť v poslední době stoupá. Pokud jste proto nadšenými turisty a výletů se nechcete vzdát ani v nadcházejícím chladném období, přinášíme vám tipy na nejkrásnější výlety do někdejšího kraje pašeráků – Orlických hor – a nezbytné rady, co si na takovou túru zabalit.

Při výpravách do hor, ať už jsou jakkoliv velké a vysoké, je třeba myslet na to, že dokážou být zrádné. Počasí je nevyzpytatelné a běžné časy túr dokáže výrazně prodloužit i výška a kvalita sněhu, který vrcholky už zanedlouho pokryje. Také je o poznání kratší den.

Do hor bychom proto neměli vyrážet bez potřebného vybavení. „V batohu by neměla chybět lékárnička, alufolie, termoska s horkým čajem, samozřejmě jídlo a dostatek teplého a nepromokavého oblečení. Nesázet na to, že co nemám, to nepotřebuju. Tady to neplatí,“ upozorňuje horský vůdce Branislav Gabo Adamec. Dobré je také si předem nastudovat trasu, nahrát si ji do telefonu, který je plně nabitý (nabitá powerbanka se tedy také neztratí), a pro jistotu přibalit i mapu papírovou. A to i v případě, jdete-li jen na kratší výšlap.

TIP NA VIDEO: Jak vypadá výstup na nejkrásnější horu planety Ama Dablam?

A zapomínat by se rozhodně nemělo ani na základní pravidla chování, jako jsou respekt a pokora vůči horám. „Mám pocit, že právě tohle spousta lidí v poslední době ztrácí. Ke každému kopci by měla vést cesta a ta cesta je daleko důležitější než vlastní cíl. Není dobré přeceňovat své síly,“ říká ze zkušenosti Adamec.

Máte-li proto i na podzim v plánu objevovat české přírodní krásy, přinášíme vám pro začátek tipy na nenáročné procházky Orlickými horami, které možná nepatří k horám nejvyšším, ale k těm nejpůvabnějším rozhodně ano.

Velká Deštná

Pokud plánujete do „Orliček“ zavítat, určitě nevynechejte nejvyšší zdejší vrchol Velká Deštná (1115 m). Za dobrého počasí a viditelnosti dohlédnete až na Hradec Králové, Rychnovsko, Broumovsko, polské Stolové a Bystřické hory, Králický Sněžník, Krkonoše, Sněžku a Ještěd. V minulosti na samém vršku stávala dřevěná rozhledna ve tvaru pyramidy. Nesla jméno Štefanova vyhlídka na počest hajného a člena horské služby Štefana Matějky. V roce 2010 byla stržena, aby na stejném místě na podzim roku 2019 vyrostla zbrusu nová, devatenáct metrů vysoká rozhledna Velká Deštná.

Velká Deštná
Velká Deštná | Zdroj: Profimedia.cz

Dostat se k ní můžete hned z několika směrů. První možností je vydat se po zelené turistické značce z Luisina údolí. Na vrchol je to sice jen něco málo přes 2 km, jedná se však o nejstrmější cestu. Vyjít můžete i ze sedla pod Šerlichem po Jiráskově cestě kolem přírodní rezervace Jelení lázeň, tato zhruba 3,5 km dlouhá cesta je nejsnazší a nejfrekventovanější. I proto zde bylo zřízeno parkoviště a autobusová zastávka. Nahoru vede i červeně značená hřebenovka, po níž vede cyklotrasa. Pod vrcholem na Pěticestí stojí skromný bufet patřící horské službě.

Suchý vrch

Tradičním výletním místem, kde můžete spojit hned několik možností vyžití, je také Suchý vrch (995 m) ležící na pomezí Orlických hor a Hrubého Jeseníku. Už za první republiky zde vyrostla podle plánů architekta Jaroslava Stejskala turistická chata, pojmenovaná po prvním předsedovi vlády Karlu Kramářovi. Později byla k chatě přistavěna vodárenská věž, která od té doby slouží také jako rozhledna. Z pětadvacet metrů vysoké vyhlídkové plošiny je možné zahlédnout Šerlich, Králický Sněžník, polské Kladsko, Orlickoústecko, Hrubý Jeseník s Pradědem a za dobrých podmínek také Sněžku.

Na vrchol dojdete z Červenovodského sedla po zelené turistické značce zhruba po tříkilometrovém stoupání lesem. Výlet si po zelené můžete prodloužit až k dělostřelecké tvrzi Bouda, která je ještě o 3 km dál. Dnes rozhledna s Kramářovou chatou slouží jako restaurace a pension a je přístupná celoročně. V letních měsících je cílem pro pěší výpravy, běžce a cyklisty, kteří rádi potrénují kopečky, v zimě je pak okolí rájem pro běžkaře s desítkami kilometrů pravidelně udržovaných běžkařských tratí. V letošním roce v lesích kolem Suchého vrchu přibyly také terénní cyklotratě, tzv. singl treky. Nabídka sportovních aktivit se tak ještě rozšířila.