...

... Zdroj: iStock.com

Víkend v Kodani: 5 netradičních tipů, co musíte vidět, zažít a jíst

Kodaň je ideální město na třídenní prodloužený víkend. Není příliš velká a snadno se v ní zorientujete, takže se dá v pohodě uchodit. Přitom nabízí poctivou dávku historie, moderní architektury, kulinářských zážitků i módy. A nadto ještě drží světové prvenství v počtu krásně oblečených a elegantních lidí jedoucích na kole. Tímhle se zkrátka chcete nechat „nakazit“. 

V Kodani jsou samozřejmě místa, která zkrátka musíte navštívit tak jako Eiffelovku v Paříži nebo Braniborskou bránu v Berlíně. V dánském hlavním městě takto nemůžete vynechat malebnou čtvrť Nyhavn, proslulý přístav s barevnými fasádami domů. Nebo královský zámek Rosenborg, který se nachází jen kousíček od centra a kde si v přilehlém parku a při dobrém počasí můžete udělat piknik. A do třetice bronzová socha mořské víly od Edvarda Eriksena na promenádě Langelinie, kam se vyplatí vyrazit už ráno, pokud se chcete vyhnout davům turistů.

Pak jsou tu ovšem místa, která nejsou povinnými zastávkami, ale o to větší z nich budete mít radost. My jsme pro vás vybrali následujících pět.

Atelier September

Kde: Gothersgade 30

Každý víkend v jedné z evropských metropolí si žádá výbornou snídani, kde nechybí chléb s avokádem. V Atelier September navíc dostanete výborný dánský rye-bread neboli tmavý žitný chléb. Kavárnu vede Frederik Bille Brahe, jehož žena je pro změnu vyhlášenou dánskou šperkařkou. Mimochodem, magazín Mr. Porter tohle místo vyhlásil jako jedno ze sedmi, kde vám udělají tu nejlepší snídani na světě!

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Avo anyone? #atelierseptember

Příspěvek sdílený Atelier September Cafe (@atelierseptember),Dub 10, 2016 v 1:06 PDT

Superkilen

Kde: Nørrebrogade 210

Instagramově vděčné hřiště pro dospělé. Tak by se dal ve zkratce charakterizovat Superkilen, rozlehlé hřiště rozdělené na tři barevné části: červenou, zelenou (travnatou) a černou (asfaltovou, ozvláštněnou bílými pruhy). Zajímavostí jsou také objekty v nadživotní velikosti, které z tohoto místa činí opravdovou kulturní křižovatku – najdete zde třeba reklamní značku na donuty z Tennessee, marockou fontánu, arménské piknikové stolky, japonskou chobotnici (umělecký objekt, který slouží jako prolézačka) nebo znak osbornského býka, symbol jižního Španělska.

Superkilen
Superkilen | Zdroj: iStock.com

Pekárna Mirabelle

Kde: Guldbergsgade 29

Pekárny v Kodani bývají vyhlášené nejen svými organickými produkty, ale i designovým interiérem. Kdybyste měli navštívit jen jednu, zajděte do Mirabelle, kterou vede Christian Puglisi, bývalý šéfkuchař ze svého času nejlepší restaurace na světě Noma. Ochutnáte excelentní dánský chléb, máslový croissant s kávou, ale dát si můžete i pizzu nebo pastu, protože součástí objektu je i pizzerie. Skvělé a stylové místo na rychlou snídani nebo neformální oběd.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Mirabelle Restaurant (@mirabelle_restaurant),Kvě 14, 2018 v 10:22 PDT

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Pasta of the week at Mirabelle 🍝 Wednesday-Thursday white l Zucchini, romaine and arugula from our @farmofideas served with black pepper and ricotta from @baestcph red l Braised lamb from Havervadgaard in tomato sauce, grilled swisschard, radicchio and sugarloaf from our @farmofideas served with pecorino Friday-Monday white l Grilled radicchio, kohlrabi, oregano and pecorino with brown butter red l Parma ragu, romaine, Tuscan kale and arugula from our @farmofideas with 24month parmesan All pasta shapes are fresh, housemade and varies from day to day 👈🏽

Příspěvek sdílený Mirabelle Restaurant (@mirabelle_restaurant),Srp 1, 2018 v 6:10 PDT

Most

Kde: Cirkelbroen, Johan Semps Gade

Kdo sleduje seriál Most, má Kodaň neodmyslitelně spjatou s pilířovým Öresundským mostem, který ji spojuje se švédským městem Malmö. Pokud tuto stavbu chcete vidět na vlastní oči, počítejte s tím, že v Kodani je třeba k ní dojet autobusem (trvá to čtyřicet minut z centra). A hlavně s tím, že fotku pořídíte jen z dálky – most totiž v Kodani začíná tunelem, který až po pár kilometrech vzejde z moře. Přesto si to nenechte ujít, je to zážitek. Dalším architektonicky zajímavým mostem je Cirkelbroen (Kruhový most) v Christianshavn. Kousek od něj najdete také vyhlášenou restauraci Kadeau.

Most přes Öresund
Most přes Öresund | Zdroj: iStock.com

Cirkelbroen
Cirkelbroen | Zdroj: iStock.com

Ganni atd.

Když se řekne Kodaň, musí se vám kromě designu také bezpodmínečně vybavit i móda. Tohle město totiž dalo světu skvělé značky, jejichž kousky si sice můžete objednat i online, ale zajít do butiku je malý svátek. Ganni, Stine Goya, Wood Wood nebo Baum und Pfergarten, to jsou značky, které rozhodně stojí za to nevynechat. Protože svetřík nebo sukni z Kodaně budete mít ještě radši než svetřík nebo sukni z e-shopu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Julliard season is here #fw18 #ganniangels

Příspěvek sdílený GANNI (@ganni),Zář 26, 2018 v 10:09 PDT

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Bringing together art & outerwear; head online to explore the colorful AW18 jackets & coats 💘 Link in bio #stinegoya #goyaagainrepeat #AW18 Photographer; @karen_rosetzsky Styling; @nicole_huisman Model; @idaheiner Location; @ordrupgaard

Příspěvek sdílený STINE GOYA (@stinegoyastudio),Říj 7, 2018 v 3:03 PDT