...

... Zdroj: iStock.com

S létem cestování nekončí. Co takhle víkend v Salzburgu?

Recept na správný výlet je jasný: Ujdi denně víc než deset tisíc kroků, poznej něco zajímavého, ochutnej něco dobrého a zažij také trochu adrenalinu a dobrodružství. To zní jako dobrý plán na takový hezký podzimní víkend, co myslíte? Máme pro vás tip: Salzburg.

Patří bezesporu k nejkrásnějším rakouským městům. Zvláště pokud máte rádi historii, toulání se romantickými uličkami, posezení v kavárnách s dobrou kávou, ale také poznávání různých architektonických skvostů či nádherných rozkvetlých palácových zahrad a prozkoumávání malých zajímavých obchůdků s místními delikatesami. Na prohlídku centra vám bude stačit 48 hodin. I tak nachodíte rozhodně víc než 10 tisíc kroků za den.

Co všechno byste měli vidět

Začněte na pevnosti Hohensalzburg z 11. století, která se tyčí nad městem. Vidět je už zdaleka a její komplex patří k nejkrásnějším a nejzajímavějším v Evropě. Můžete si zde prohlédnout knížecí komnaty i hradní muzeum a z hradeb věží je nádherný výhled do celého kraje, zvláště pak na vrcholky hor. Na pevnost se dostanete lanovkou. Dolů doporučujeme procházku lesem po hřebenu až k místnímu muzeu umění a sjet výtahem ve skále do starého města.

Rovnou se ocitnete v nádherné starobylé nákupní uličce Getreidegasse (Obilné uličce) se zajímavými vývěsními štíty, kde se také nachází Mozartův rodný dům. Odtud dojdete na náměstí, kde jsou muzea, Salcburský chrám, Františkánský kostel nebo klášterní komplex sv. Petra. Odtud se můžete vydat po cyklostezce podél vody s výhledem na staré město až k zahradám zámku Mirabell.

Speciální tipy

Z centra se na kole jízdou stoletou alejí po asi 5km dostanete na zámek Hellbrunn. Zde stojí za to nejen prohlídka zámku, ale také speciální vodní hry v zahradách, které fungují pouze na pohon vody. Zpět do města se můžete vrátit třeba lodí, a pokud budete mít štěstí, pak vám kapitán ukáže, jak se s lodí tančí valčík.

Hangar-7 je taková moderní specialitka, která se bude líbit zejména mužům. Najdou zde totiž originály sportovních vozů formule 1, vrtulníky, stíhačky a malá či větší letadla. Navíc jsou všechny schopny provozu. A ještě jedna zajímavost, v Hangaru-7 je také jedna z nejlepších evropských restaurací Ikarus, kde se každý měsíc střídají ti nejlepší evropští, často i michelinští, šéfkuchaři.

...
... | Zdroj: iStock.com

Pokud ještě nebudete mít dost, pak se vydejte kousek za město a vyjeďte lanovkou na Untersberg, který svou výškou o něco převyšuje naši Sněžku. Na horní stanici lanovky se vám otevře úchvatný výhled nejen na celé salzburgské údolí, ale také na okolní hory a ledovce. Jestli nechcete jet lanovkou, jsou i tací, kteří se na vrcholek hory vyšplhají po svých, a některým to dokonce netrvá déle než dvě hodiny. Z horní stanice lanovky se můžete vydat po horském hřebeni k hostinci Hochalm, kde můžete ochutnat domácí salzburgské speciality.

Co ochutnat

Určitě Mozartovy koule. Ale pozor, ty pravé jsou modré se stříbrným obalem a shánějte se po nich ve Fürstových cukrárnách. Jsou ručně vyráběné z vynikající tmavé čokolády, pistáciového marcipánu a nejjemnějšího nugátového krému. Uniknout by vám neměl ani salzburgský nok, což je nebesky nadýchaný obláček našlehané pěny s ovocem, který ovšem nezvládne sníst jeden člověk.

Co se vám bude hodit

Určitě si pořiďte tzv. Salzburg Card. Seženete ji od 24 eur a je k dostání ve verzích na 24, 48 nebo 72 hodin. V rámci této karty můžete navštívit jednotlivé pamětihodnosti a muzea, bezplatně používat veřejné dopravní prostředky a získáte slevy na kulturní pořady a koncerty, někdy i přednostní a rychlý přístup bez čekání ve frontách u pokladen.

Více na www.salzburg.info