Cestujte a rozvíjejte se

Cestujte a rozvíjejte se Zdroj: istock.com

Proč je cestování dobré pro naši duši

Milujete zkoumání nových měst, ochutnávání exotických jídel, překonávání svých fyzických i psychických možností objevováním míst, ze kterých se tají dech? Věřte, že děláte moc dobře. Vaše duše jásá a vy se stáváte jiným člověkem. 

Cestování je úžasný způsob, jak dosáhnout osobního růstu. Ale jak přesně to souvisí s naší psychickou pohodou a štěstím? Velké cestování není pro mnoho z nás ať už z finančních, časových či osobnostních možností, ale i dvě týdenní cestovatelské dovolené za rok mohou přinést velký přínos vašemu pozitivnímu naladění. Získáváte tím dle blogu cestovatelů Habits of Happiness nedocenitelné věci.

Máte pozitivní vztahy

Cestování vám umožní být dobrým velvyslancem. Když se setkáte s novými lidmi, reprezentujete vaši zemi. Lidé mají spoustu předsudků o životě v různých zemích a vy jim je můžete pomoct vyvrátit. Otevíráte krátkodobá i dlouhodobá přátelství, která obsahují důležitou hodnotu v podobě vzpomínek a sdílených zkušeností. Dlouhodobé přátelství vás spojuje s mnoha lidmi po celém světě, které můžete navštěvovat, což přispívá k vašemu štěstí.

Víte, co je svoboda

Když lidé cestují sami bez přátel či skupiny, může to v některých vyvolat pocit úzkosti. Ale spíše tím získávají víc. Začínáte mnohem intenzivněji vnímat smysl pro svobodu, který stimuluje váš růst a důvěru v sebe samé, což je důležitou schopností, kterou využijete jak v osobním, tak pracovním životě. Být ve velkém světě v neznámých místech, kde se můžete postavit sobě samé, což může být děsivé, ale umožňuje vám porozumět si a vidět, co je pro vás dobré a co špatné!

Obnovuje se vaše víra v lidskost

Když cestujete, můžete být poměrně zranitelní, protože ne vždy vše funguje tak, jak má. Ale právě v této chvíli zjišťujete, jak přátelští bývají cizinci a jak jsou ochotní vám pomoci. Laskavost cizinců vám dá pocit jednoty a ukazuje, kolik lásky je kolem, což ne vždy zažíváte ve své zemi či ve svém životě mezi blízkými.

Zamýšlíte se nad vlastními hodnotami

Zkušenosti s odlišnými lidmi a různými kulturami umožňují vidět různé perspektivy a způsoby, jak dělat věci. Setkáváte se s pokorou, která vám ukazuje, že nemusíte nutně vědět všechno nebo že existují i alternativní způsoby, které se můžete naučit a využít je. Vaše reakce na různé zkušenosti, ať už jsou pohodlné nebo nepohodlné, přinášejí růst a hlubší porozumění sobě. Interakce s různými kulturami vytváří pocit, že se stáváte otevřenější, moudřejší a více připravená soucítit s lidmi.

Umožňuje nám ocenit se

Cestování nás vede k přemýšlení o naší vlastní sebeúctě a smyslu pro úspěch. Umožňuje vám vidět, co jste schopna udělat, což nemusí být vždy zřejmé, když žijete v běžném každodenním životě. Když cestujete, neustále se zkoušíte a pokaždé, když zažíváte něco nového, vidíte náš potenciál a to, jak dokážete být úžasná.

Každý cestuje po svém, ale všichni si dopřávají věci, které by doma nezažili, což je přirozeně tlačí a směřuje k osobnímu rozkvětu a jakýkoli druh rozkvětu, velký nebo malý, přispívá k psychické pohodě a štěstí.

Inspirujte se a začněte plánovat.