...

... Zdroj: Photo Ivo Biočina

...
...
...
...
5
Fotogalerie

Chorvatská Rijeka začne o víkendu oslavovat evropskou kulturu

Již tuto sobotu 1. února 2020 odstartuje v Rijece první ze série velkých akcí věnovaných oslavám jmenováním této metropole Evropským hlavním městem kultury 2020. Speciální program v přístavu rozmanitosti, jak je v rámci oslav Rijeka nazývána, představí město a jeho charakteristické rysy pro Evropu, s důrazem na současné evropské kulturní a sociální otázky. Titulem Evropského hlavního města kultury se pyšní Rijeka jako první chorvatské město.

Voda, práce a migrace. Tato tři hlavní programová témata byla vybrána jako symboly jak sdílených identit Rijeky, tak současné Evropy.

Slavnostní zahájení proběhne v Chorvatském národním divadle Ivan Zajc, kde kromě úvodních projevů chorvatských i evropských státníků nebudou chybět ani hudební a divadelní představení. Poté se oslavy přesunou do samotného srdce Rijeky, jejího přístavu, kde vystoupí více než stovka účinkujících.

Podrobný program oslav naleznete zde.

Třetí největší město Chorvatska je známé svou bohémskou atmosférou. Mísí se zde historie se současným uměním a každoročně se tu koná také velké množství festivalů.

Leží v regionu Kvarner a i díky své dostupnosti ze střední Evropy je velmi populární i mezi českými turisty. Kromě oslav spojených s prestižním titulem najdete v Rijece i mnoho zajímavých turistických míst. Pojďte se s námi na některá z nich podívat.

Prozkoumejte rušné město

Rozhodnete-li se vyrazit do rušného středu metropole, určitě nezapomeňte navštívit hlavní ulici zvanou Korzo, která se vine centrem města. Je ideálním místem pro návštěvu kaváren, restaurací, obchodů a butiků. Tato živá městská třída je pěší zónou, nebudete se tu tedy proplétat mezi desítkami aut. Díky uspořádání budov do bloků Korzo poskytuje také úžasný výhled na Jadran.

Pro každého, kdo chce ochutnat místní pochoutky, bude nutností navštívit rijecký tradiční městský trh.

Za zmínku stojí též hodinová věž ze 17. století. Ta ještě před zemětřesením sloužila jako původní brána do města, a byla tak dominantou na hlavním tahu do Rijeky. Dalším tipem je tzv. „šikmá věž“, jejíž stáří sahá až do středověku a od svislé osy je nakloněná cca o 40 cm.

Navštivte úžasná muzea

Rijeka je domovem i mnoha zajímavých muzeí nejen pro ty, co se chtějí dozvědět více o kultuře a historii města, ale jsou vhodná i pro rodiny s dětmi. Malé počítačové muzeum Peek & Poke nacházející se v centru nashromáždilo přes tisíc exponátů ilustrujících historii výpočetní techniky – od nejstarších kalkulaček po herní konzole a jedinečné kopie počítačů. Některé z exponátů lze dokonce osobně vyzkoušet.

Stejně tak stojí za návštěvu přírodovědecké muzeum, které je věnované podmořskému světu v Jaderském moři. S muzeem sousedí i botanická zahrada s více než 2 000 původními druhy rostlin.

Podívejte se na unikátní místa

Díky úžasnému panoramatu Kvarnerského zálivu je pevnost na kopci Trsat, tyčící se nad městem, jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí. První opevnění zde byla postavena již ve starověku, poté byl hrad po silném zemětřesení znovu přestaven až v 19. století a dnes je otevřený pro návštěvníky.

Mezi důležitá kulturní místa, která byste neměli minout, patří Chorvatské národní divadlo Ivan Zajc. Stavba divadelní budovy začala v 80. letech 20. století. Na výzdobě malby na jeho stropu se podílel i Gustav Klimt, později nejvýznamnější představitel secese. Dnes se zde konají divadelní, operní a baletní představení.