Porcelánová miska, Green Gate, 299 Kč, www.bellarose.cz.

Porcelánová miska, Green Gate, 299 Kč, www.bellarose.cz. Zdroj: archiv firem

Ložnicí přeměna bytu začala.
"Francie ke mně prostě patří." říká Tereza Kostková
S proměnou bytu Tereza konečně získala spoustu prostoru.
Křišťálová váza, Moser, na objednávku, www.moser-glass.com
Mýdlenka z betonu, Hnst.ly, 795 Kč, www.hnst.ly
14
Fotogalerie

Byt Terezy Kostkové inspirovaný francouzským stylem. Krása

Francouzským stylem inspirovaný byt s neuvěřitelně příjemnou atmosférou pomohla Tereze Kostkové vytvořit interiérová architektka Gabriela Hámová. Je důkazem, že i s malým dítětem lze bydlet stylově a že z náhodných setkání mohou vyrůst velká přátelství.

V bytě herečky a moderátorky jsme se ocitli uprostřed zimy, voněly tu svíčky a hrála příjemná hudba, jako doma byste si tu ale připadali v každou roční dobu. Jak sama říká: „Tady se bydlí, tady se nehraje na efekt.“ Ačkoli i s vizuální stránkou svého bydlení si v posledním roce docela zásadně pohrála. Tak trochu neplánovaně. „Bydlíme tady už sedm let, stěhovali jsme se, když byly Toníkovi dva roky, a tak jsem přirozeně řešila spíš jeho než byt,“ vzpomíná Tereza. „Jenže pak se mi rozpadla postel.

Ten den jsem shodou okolností jela popřát Aleši Hámovi k narozeninám. Aniž jsem si uvědomila, že jeho manželka je interiérová designérka, plácla jsem před nimi to o té posteli. Gábi se toho hned chopila a nanosila asi dvacet knih o italském designu postelí.

Postelí to neskončilo

Jenže s návrhem postele pak přišel návrh celé ložnice,“ vypráví Tereza a do rozhovoru vstupuje i Gábina Hámová, která dnes k Tereze dorazila kvůli dalším úpravám.

Ložnicí přeměna bytu začala.
Ložnicí přeměna bytu začala. | Zdroj: Filip Šlapal

„Běžně se mi nestává, že bych něco navrhla jen tak sama od sebe - měla bych pocit, že se vnucuju. Tohle mi ale přišlo úplně přirozené,“ říká Gábina a zároveň přiznává, že v ten moment se z nich začaly stávat velké kamarádky. Jejich prvním společným počinem tedy byla postel na míru a ložnice laděná do vínových barev. Při vybírání dekorací pak nastal první a zřejmě poslední moment, kdy se neshodly. „Gábina mi totiž vybrala dost odvážné polštáře, jeden měděný a druhý s fialovými flitry. Připadalo mi, že tohle už je moc. Na začátku jsem se prostě všeho bála,“ vysvětluje Tereza.

Dekorativní polštáře dnes na posteli samozřejmě jsou, Gábina svými argumenty přesvědčila Terezu, že to je přesně to divadlo, které do bytu patří. „Nakonec jsem přišla na to, že je fajn celý ten styl něčím trochu shodit, udělat si z toho legraci. Je to stejné, jako když jste herečka a berete se děsně vážně. Lepší přece je mít nadhled a brát to s humorem,“ říká Tereza.

Byly tu věci z několika předchozích bydlení, takový nesourodý mix všeho.

Proměněný celý byt

Když zrekonstruovaly ložnici, bylo jasné, že jen u toho nezůstane.

„Zbytek bytu najednou v porovnání s ložnicí vypadal jako smetiště,“ směje se herečka. „Byly tu věci z několika předchozích bydlení, takový nesourodý mix všeho.“ Architektka navíc hned při první návštěvě Terezina bytu viděla, že například kuchyně je úplně špatně rozvržená: „Mycí prostor byl na opačné straně linky než pracovní prostor. Uprostřed malé místnosti byl stůl, o který se Tereza pokaždé, když s hrncem zamířila ke dřezu, praštila.“

S proměnou bytu Tereza konečně získala spoustu prostoru.
S proměnou bytu Tereza konečně získala spoustu prostoru. | Zdroj: Filip Šlapal

Přestože teď kuchyně vypadá úplně jinak, linka je pořád stejná, jen má novou, dubovou pracovní desku. „Ráda investuju do věcí, u nichž vím, že se to vyplatí. Proč bych ale vanilkovou kuchyňskou linku měnila za jinou vanilkovou linku?“ A tak jen zmizely dvě skříňky, aby se prostor provzdušnil. Taky pokoj malého Toníka je udělaný na míru devítiletému klukovi. „Tonda nemá moc rád změny, ale pro tuhle se nadchnul. Když mezi Gábininými realizacemi viděl dětský pokoj, který vypadal jako interiér letadla, vykřikl, že tohle chce - u něj ale vyhrál interiér vlaku.“ V pokojíku tak najdete třeba sedačku vypadající přesně jako ta ve starých kupé.

"Francie ke mně prostě patří." říká Tereza Kostková
"Francie ke mně prostě patří." říká Tereza Kostková | Zdroj: Filip Šlapal

A co zimní zahrada?

Přeměna bytu ještě není úplně definitivní. Nyní Gábina vymýšlí terárium v zimní zahradě. Toníkovi se tak splní sen - maminka mu slíbila hada a k němu terárium na míru.

Samotná zimní zahrada, která odděluje kuchyni od terasy, se dočká celkové změny hned vzápětí. A jen co se trochu oteplí, chystá se Tereza na renovaci své obří terasy, která lemuje celý byt. Doufá přitom, že ji zahrádkaření na upravené terase začne bavit stejně jako vaření poté, co předělala kuchyni.

Článek připravil časopis OK! Magazine.

Hledáte tipy na francouzský styl bydlení?

Video placeholde