Morgan library and museum in New York City

Morgan library and museum in New York City Zdroj: Profimedia.cz

Zahrada Phytology, londýn
Square of the Vert-galant, Paříž
Djurgardsbrunnskanalen, Stockholm
Nový svět, Pražský hrad, Hradčany, Praha
Maerchenbrunnen, Fairytale Fountain, in the Volkspark Friedrichshain, Berlin
6
Fotogalerie

6 oáz ticha uprostřed moderních velkoměst

O tom, jak důležité pro nás může v některých okamžicích ticho, víme asi každý. Ale kde ho ve velkoměstě najít? Objevili jsme pro vás oázy ticha uprostřed velkoměst.

Faktem je, že hluk je cosi nejen nepříjemného, ale také nezdravého, jak dokazuje rostoucí počet lékařských výzkumů. Nejenže kvůli němu méně kvalitně spíme, ale stojí také za srdečními infarkty, poruchami učení nebo šelesty v uších. V životním prostředí Evropanů tak hluk stojí mezi rizikovými faktory hned na druhém místě za znečištěným ovzduším.

Důvodů, proč se před příliš silným hlukem chránit nebo mu alespoň pravidelně unikat, je tedy dost a dost. Ticho podle lékařů souvisí s dobře fungujícím imunitním systémem, nižším krevním tlakem, poklesem hladiny stresových hormonů i celkovým dobrým zdravím mozku. Najít v rušných městech, kde se nejčastěji pohybujeme, alespoň malou oázu klidu, se sice zdá být čím dál obtížnější, ale není to ani zdaleka nemožné. Tichá útočiště nabízejí knihovny, galerie, parky nebo různé zastrčené kouty. Pokud dáváte přednost technice, můžete zvolit některou z nepřeberného množství aplikací s uklidňujícími zvuky – například zpěvem ptáků, šuměním moře či deště, nebo monotónním zvukem vlaku pomalu drkotajícího po kolejích.

A teď nabízíme pár tipů, kde můžete nabrat energii a zklidnit se.

Pokračování 2 / 7

PRAHA – NOVÝ SVĚT

Pod lampou bývá největší tma a o magickém místě mezi starobylými domky, které najdete jen kousek od rušného Pražského hradu, to platí dvojnásob. Má příjemně bohémskou atmosféru, bydlela a bydlí tu ostatně řada umělců. Nejlépe si zdejší poklidnou atmosféru vychutnáte na dětském hřišti ukrytém za vysokou zdí, případně v sousední rodinné kavárně – ať už uvnitř starého domu, kde se nachází, nebo na jeho terase. Během pár chvil pochopíte, že „nový svět“ je opravdu na dosah.

Nový svět, Pražský hrad, Hradčany, Praha
Nový svět, Pražský hrad, Hradčany, Praha | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 7

NEW YORK – THE MORGAN LIBRARY & MUSEUM

V manhattanské čtvrti Murray Hill najdete instituci, která sice původně vznikla jako soukromá knihovna, ale už od dvacátých let minulého století slouží veřejnosti. Právě tak si to ve své závěti přál známý finančník a bankéř J. P. Morgan. Vzácné tisky, rukopisy i kresby si tak v posvátném tichu mohou prohlížet lidé z celého světa. Najdete tu díla takových velikánů, jako jsou Leonardo, Michelangelo, Rafael, Rembrandt, Rubens, Dürer nebo Picasso.

Morgan library and museum in New York City
Morgan library and museum in New York City | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 7

LONDÝN – PHYTOLOGY

Jednou z populárních meditačních technik je poklidné studium rostlin. Vyzkoušet si ji můžete také v rámci londýnského projektu, za nímž se skrývá tak trochu zahrada, tak trochu kulturní instituce, zčásti také cosi jako městská divočina a na každý pád místo, kde se setkávají umělci, místní lidé a botanici. Společně se snaží zkoumat, co všechno může ve velkoměstě růst, jakým způsobem to lze umělecky uchopit a zpracovat, případně jak jinak nám mohou rostliny v naší postmoderní situaci pomáhat.

Zahrada Phytology, londýn
Zahrada Phytology, londýn | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 7

PAŘÍŽ – SQUARE DU VERT-GALANT

Zelenou plochu, kterou obtéká z obou stran řeka Seina, najdete na západním cípu Île de la Cité. A zatímco na druhém konci obléhají davy turistů gotickou katedrálu Notre-Dame, tady je nálada o poznání poklidnější. Jelikož původně tvořilo samostatný ostrov, leží svérázné náměstí sedm metrů pod úrovní zbytku Cité a odděluje ho od něj navíc Pont Neuf. Pojmenováno bylo po Jindřichu IV., jehož socha tvoří dominantu náměstí.

Square of the Vert-galant, Paříž
Square of the Vert-galant, Paříž | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 7

STOCKHOLM – DJURGARDSBRUNNSKANALEN

Švédské hlavní město se rozkládá na ostrovech, poloostrovech a výběžcích a jeho charakter tak do značné míry spoluurčuje voda – sladká i slaná. Jedním z míst, kde můžete myšlenky nechat volně a nerušeně plynout, je kanál mezi pevninou a ostrovem Djurgarden, který je zasvěcen odpočinku a kultuře. Jeho stavba byla dokončena roku 1834. Právě sem místní s oblibou vyrážejí na veslicích, kánoích i větších plavidlech. Rozhodně stojí za to vyzkoušet tenhle způsob trávení volného času spolu s nimi.

Djurgardsbrunnskanalen, Stockholm
Djurgardsbrunnskanalen, Stockholm | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 7

BERLÍN – VOLKSPARK FRIEDRICHSHAIN

Mezi veřejnými městskými parky, kterých je v Berlíně opravdu hodně, sice není největší, ale je zcela určitě nejstarší – jeho vznik se datuje do poloviny 19. století a je spojený se 100. výročím usednutí Fridricha II. Velikého na pruský trůn. Tím ale oficiality víceméně končí. Uvolnit se můžete bloumáním mezi zdejšími uměleckými díly, třeba Zvonem míru, který městu věnovalo Japonsko, nebo vyhlášenou Pohádkovou fontánou. Stojí tu už od roku 1913 a patří k malému množství původních prvků, které přečkaly druhou světovou válku.

Maerchenbrunnen, Fairytale Fountain, in the Volkspark Friedrichshain, Berlin
Maerchenbrunnen, Fairytale Fountain, in the Volkspark Friedrichshain, Berlin | Zdroj: Profimedia.cz

Článek připravil časopis Moje psychologie.