Věk není v běhu překážkou

Věk není v běhu překážkou Zdroj: iStock.com

Věk není v běhu překážkou. Klidně začněte běhat v padesáti

Věk je jenom číslo, důležité je, jak se cítíte. A pokud chcete začít běhat, jděte do toho. Nikdy není pozdě. Jen si pohlídejte základní pravidla, abyste předešla zranění, a s chutí do toho.

Jak říká Gordon Bakoulis, šestapadesátiletá běžecká trenérka a olympijská maratonní běžkyně: Všichni jsou běžci, jen někteří lidé to ještě nezjistili. Nikdy ale není pozdě. A má pravdu, protože běh je ve skutečnosti typem aerobní aktivity, která podporuje zdravý životní styl v jakémkoli věku. Prospívá pohybovému aparátu, srdci a cévnímu systému. Navíc přispívá k celkové tělesné kondici, posiluje funkci plic a funguje i jako skvělý „čistič“ mysli. Můžete ho provozovat prakticky kdekoliv a s minimálními finančními náklady. Ještě váháte, že začnete běhat?

Když je vám 50 a víc

Myslíte si, že v tomhle věku už máte právo jen na jógu a elektrokolo? Pokud se cítíte dobře a zdraví vám to dovolí, není důvod se na běžce v parku dívat jen z lavičky, což potvrzuje i PhDr. Kryštof Kuba, vrchní fyzioterapeut McKenzie kliniky: „Běh, stejně jako většina kondičních sportů, nemusí být limitován věkem. Když se podíváte, tak i dnešní sedmdesátníci běhají půlmaratony a podobné závody. Samozřejmě je dobré znát svůj zdravotní stav a nezačínat nesmyslně velkou zátěží. Běh po padesátce naopak může být pro začínající běžkyně a běžce skvělou novou zkušeností, díky které si svůj zdravotní stav a aktivní věk o mnoho let prodlouží.“ Zapomeňte na výkon a užijte si pohyb. Je důležité si uvědomit, že neběžíte, abyste byla konkurenceschopná či že porazíte svou dospělou dceru.

Běhejte na pohodu

Vaše běhání by mělo být bez stresu, bez očekávání velkých výkonů a se schopností po běhu normálně fungovat. Tak jako k běhu přistupuje například Hanka (55 let): "Před pěti lety jsem měla hlavu plnou chemoterapie. Rakovina prsu. Že někdy začnu běhat, se mi nezdálo ani ve snu. Tak maximálně jógu, procházky a sem tam s manželem kolo. Moje dcera běhání miluje a vždy mě pošťuchovala: „Tak co, mami, zkusíš to?" A tak jsem ve svých pětapadesáti vyběhla na svůj první běh. Vnučka přede mnou jela na kole, tempo akorát, a dcera mě jistila zezadu. Vše mi vysvětlila, rozhýbala, tempo nechala na mně. Když jsme doběhly domů, řekla mi: “Tak jsi dala 3 kilometry.“ Spadla mi čelist, ale sebevědomí stouplo. A tak si na víkend na chalupu vozím i běžecké boty.“

K začátkům běhání po padesátce přistupujte jako po čtyřicítce. Dle běžecké trenérky Mattoni FreeRun Martiny Němcové je dobré začínat pozvolna, nechat si udělat základní vyšetření praktickým lékařem, a hlavně vnímat své tělo. Více se soustředit na vytrvalost než na rychlost. Můžete zařazovat i pestré tréninky, kromě rovinek i kopce a různé druhy terénu, posilovat, ale vždy se zahřát a kvalitně protáhnout. Bude-li vám běh prospívat, zvyšujte tréninky. A to platí pro všechny věkové kategorie.

Jako běžec začátečník dodržujte pravidla běhu a vyvarujte se klasických chyb při běhání. Upravte jídelníček a vzhůru do toho.