...

... Zdroj: iStock.com

I v zimě hrozí dehydratace. Kolik toho za den vypít?

V letních dnech své tělo zásobíme vodou bez problémů, ale s chladnějším počasím na ni často zapomínáme. Studeným nápojům se vyhýbáme a pocit žízně je menší. Kolik toho máme vypít v zimě? Stejně jako v horku, nebo méně?

Zatímco v létě většinou nevyrazíme z domova bez lahvičky s vodou, v zimě tolik pitný režim neřešíme. A to není správné. „Denně bychom měli přijmout 2–2,5 litru tekutin. Z toho jeden a půl bychom měli vypít a sníst, například jako polévku. V horkých dnech by měl být příjem tekutin většinou o něco navýšen, protože se člověk venku více potí. Ale při sportu v hale je to stejné v létě i v zimě,“ vysvětluje prof. MUDr. Vladimír Teplan, odborný garant programu Cambridge Weight Plan.

Váš pitný režim by se tedy neměl v zimě výrazně lišit. Spíš byste si měli hlídat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin. Sportujete-li, sedíte v přetopené místnosti nebo vaše práce obnáší fyzickou zátěž, měli byste vodu doplňovat častěji.

Jak na příjem tekutin v zimě nezapomínat?

Je přirozené, že v zimě nemáme tolik žízeň jako v létě, neboť se tolik nepotíme. Právě proto bychom se na pití měli více soustředit. Jak doporučuje MUDr. Vladimír Teplan, je dobré si vytvořit své návyky. Zvykněte si pít při každém jídle. Natočte si ráno v práci karafu vody, kterou vypijte. Noste s sebou lahvičku, stejně jako v létě.

Dohlédněte na děti

Nezapomínejte, že u malých dětí je příjem a výdej tekutin 4–5× vyšší než u dospělého člověka. Proto dochází u dětí k dehydrataci mnohem rychleji a je potřeba jejich pitný režim hlídat.

Ideální jsou dle odborníků neslazené nealkoholické nápoje, zelené a ovocné čaje, v zimě jsou dobrým zdrojem polévky či ovocné a zeleninové nepřislazované přírodní šťávy. Vody je také hodně v ovoci a zelenině, kterou bychom do svého zimního jídelníčku měli často zařazovat.

Co se děje, když je vody v těle málo?

Jste s chladnějším počasím více unavení, ospalí, hůř se soustředíte a vaše pokožka šustí jako papír? Na vině může být právě špatný, často nedostatečný, pitný režim. „Že není zcela v pořádku, nemusíte dlouho poznat, a pak se mohou najednou objevit výraznější problémy např. s močovými kaménky či infekcí močových cest. Proto je třeba vypěstovat pravidelný pitný režim již od mládí a celoživotně jej dodržovat. A to v jakémkoliv ročním období,“ upozorňuje profesor Vladimír Teplan.

Takže jakmile vás začne bolet hlava, první, na co vzpomeňte, je, kolik jste toho dnes vypili. Neboť bolest hlavy je typickým příznakem dehydratace. Na málo vody v těle vás upozorní i celulitida. Abyste její stav ještě nezhoršili, dostatečně se zavlažujte. Nedostatek vody může být také příčinou narůstajících kil a neschopnosti zhubnout. Důvodem je to, že když má organismus málo vody, tak si ji zadržuje do zásoby. A zadržování vody vede k nadváze. Proto už od rána zahajte proces doplňování tekutin a vytrvejte v něm až do večera. V zimě i v létě.