Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Petr Němeček

Cvičení a spánek: Kdy na trénink, abyste se vyhnuli nespavosti?

Na to, jak kvalitní je váš spánek, má vliv řada věcí: co a kdy jíte, jak moc jste ve stresu, jestli chodíte spát pravidelně a také to, jestli a kdy cvičíte. Neplatí ovšem, že pokud si dáte těsně před spaním pořádně do těla, okamžitě usnete. Jak si tedy nastavit vaši denní dávku pohybu tak, aby přinášela benefity vašemu tělu i nočnímu spánku?

Dostatek pohybu se čím dál tím více ukazuje jako jeden z klíčových faktorů pro tělesné i duševní zdraví. Pohyb neznamená jen lepší křivky. Připomeňme si alespoň základní benefity, které cvičení pro naše zdraví má:

vyšší podíl svalové hmoty a menší podíl tělesného tuku

silnější kosti

pevnější klouby

nižší riziko srdečních chorob

lepší nálada a odolnost proti psychickým onemocněním

lepší imunitní systém

kvalitnější spánek

Cvičení totiž pomáhá regulovat váš cirkadiánní rytmus, který se podílí na řízení vašeho spánkového cyklu. Cvičení během dne tak může dodat energii a zároveň pomoci s lepším usínáním.

Kdy cvičit?

Pokud jde o to, kdy je pro vás nelepší cvičit, bude asi každému vyhovovat trochu něco jiného. Jsou lidé, pro které je cvičení skvělým startem do nového dne, pro jiné je zase ideální čas po práci, protože si pohybem skvěle vyčistí hlavu. Obecně ale platí: čím později dopoledne cvičíte, tím hůře se vám může usínat.

Možná se vám může zdát divné, že ranní pohyb má vliv na večerní usínání, ale skutečně je to tak. Amerciké Fred Hutchinson Cancer Research Center publikovalo studii, která zjistila, že ženy, které ráno cvičily, měly v průměru o 70 % lepší spánek než ty, které nechávaly pohyb až na večer.

Cvičení totiž doslova rozpumpuje organismus. Tělo je pak nějakou dobu „v pohotovosti“. A zatímco během dne vám dodá energii, večer způsobuí to, že se před spaním nebudete moci dostatečně uvolnit a tělo vám tak nedovolí usnout.

Pro každého je doba, kterou po cvičení potřebuje ke zklidnění, individuální. Obecně ale platí, že méně než dvě hodiny to u většiny lidí nebude. Další závisí na okolnostech, na individuálním nastavení. Pokud chodíte cvičit v podvečerních hodinách, nezbude vám pravděpodobně nic jiného, ​​než vyzkoušet, co vám sedne.

Večer, nebo vůbec?

Je jasné, že někdy jsou vaše dny příliš nabité nebo náročné a vy stojíte před otázkou: cvičit večer, nebo vůbec? Platí, že každý pohyb je pro tělo prospěšný. „Poku se chystáte cvičit večer, zvolte něco méně intenzivního,“ říká osobní trenér a mentální kouč Jamie Logie a doporučuje například procházku nebo jógu.

Jak často se hýbat

A jaký pohyb je nejvhodnější? „Nejlepší cvičení je to, které budete dělat opravdu rádi,“ říká Jamie Logie pro Lifehack.org. Najděte si to, co vás bude bavit – je úplně jedno, jestli budete chodit na crossfit, pilates, tenis nebo jestli naštípete hromadu dříví. Cokoliv vám přinese radost – jděte do toho. Ideální je věnovat intenzivnímu pohybu 150 minut týdně, ale nestresujte se tím, že se hýbete méně často. Všechno se počítá!