.

. Zdroj: ČTK, Reuters

Celebrity, které se zamilovaly do běhání: Reese Witherspoon, Pippa Middleton a kdo ještě?

Běh je skvělým způsobem, jak se udržet v kondici a odpočinout si od pracovního stresu i všedních starostí. Není proto divu, že si tento sport oblíbila i řada světoznámých celebrit. Zjistěte, které zahraniční hvězdy propadly běhu a život bez tréninku si snad už ani nedokáží představit.

Reese Witherspoon

.
. | Zdroj: shutterstock.com

Zní to možná neuvěřitelně, ale zanedlouho uplyne 20 let od doby, kdy si Reese Witherspoon zahrála hlavní roli v populárním filmu Pravá blondýna. Ačkoliv letos tato populární herečka oslavila své již třiačtyřicáté narozeniny, její postava stále připomíná tu, kterou známe z komedie o ztřeštěné blondýně. Udržet si štíhlou siluetu i s přibývajícím věkem přitom není pro hollywoodskou hvězdu vůbec jednoduché. Na její postavě o výšce 156 centimetrů je totiž okamžitě vidět každé kilo navíc. Proto se Reese udržuje v kondici pravidelnými výběhy, na které se vydává nejčastěji v doprovodu svých kamarádek.

Pippa Middleton

Pippa Middleton
Pippa Middleton | Zdroj: Profimedia

Mladší sestra vévodkyně Kate, Pippa, je milovnicí pohybu a zdravého životního stylu. Jednou z jejích nejoblíbenějších sportovních aktivit byl až do nedávna běh. Za sebou má dokonce i maraton v severní Číně, kde část trasy vedla po světoznámé Velké čínské zdi. Pippa tehdy závod dokončila jako třináctá žena a v celkovém pořadí jí patřilo 70. místo z 876 účastníků. Když se ale loni dozvěděla, že je těhotná, běhání na nějaký čas pověsila na hřebík. Na sport však rozhodně nezanevřela a začala se věnovat jiným aktivitám vhodným pro budoucí maminky.

Mark Zuckerberg

I šéf společnosti Facebook se potřebuje dát občas do režimu offline a odpočinout si od sociálních sítí. Vyčistit si hlavu od pracovních problémů mu pomáhá především běh. V roce 2016 dokonce Mark na Facebooku vytvořil otevřenou skupinu, ve které se snažil motivovat uživatele této sociální sítě k tomu, aby za rok naběhali 365 mil (asi 584 kilometrů). Ačkoliv od Markovy výzvy uplynuly už tři roky, lidé jsou v této skupině dodnes stále aktivní, navzájem se motivují a sdílejí svou vášeň pro běh.

Lance Armstrong

Lance Armstrong ve svých sedmačtyřiceti letech vyměnil cyklistu za běh. Při tréninku a závodech nedá dopustit na kompresní podkolenky.
Lance Armstrong ve svých sedmačtyřiceti letech vyměnil cyklistu za běh. Při tréninku a závodech nedá dopustit na kompresní podkolenky. | Zdroj: Instagram Lance Armstronga

Armstrong absolvoval svůj první maraton už v roce 2006. Poté, co byl o šest let později odsouzen za doping se však kromě cyklistických závodů nemohl účastnit ani těch běžeckých. Americká antidopingová agentura v roce 2016 nakonec vydala rozhodnutí o tom, že Armstrong může závodit na akcích v jiném sportu, než je cyklistika. Podmínkou ovšem je, že tyto akce nesmí mít charakter mezinárodního ani národního mistrovství.

Svůj doposud poslední maraton bývalý cyklista absolvoval letos v únoru v texaském Austinu. Pořadatelé závodu Armstronga oslovili s prosbou, zdali by prostřednictvím svého běhu pomohl vybrat peníze na charitativní účely. Za každého člověka, kterého Armstrong na trati předběhl, měl být věnován 1 dolar dobročinným organizacím. Armstrong nakonec v závodě skončil na 58. místě a podařilo se mu předběhnout 2594 lidí.

Eminem

.
. | Zdroj: ČTK, Reuters

Eminem se netají tím, že se dříve potýkal se závislostí na lécích, které mu pomáhaly překonávat úzkosti. Přemíra léků však měla za následek neovladatelnou chuť na jídlo. Rapper postupně začal přibírat na váze, až při výšce metr třiasedmdesát vážil téměř 105 kilo. Poté, co byl hospitalizován v nemocnici, začal hledat způsob, který mu pomůže zbavit se přebytečných kil a současně mu umožní uniknout od jeho problémů. Nelehké období mu nakonec pomohl překonat běh. Cvičení podle něj bylo dokonalým „lékem“ – uvolňovalo endorfiny a pomáhalo mu usnout.

Tom Hiddleston

.
. | Zdroj: Profimedia

Herci musí své roli často obětovat daleko víc než jen čas strávený na place. Například herec Tom Hiddleston musel kvůli své roli ve filmu Kong: Ostrov lebek podstoupit speciální výcvik. Hvězda hraje kapitána Jamese Conrada, bývalého člena speciální jednotky britské armády najatého americkými vědci, kteří jej pověřili úkolem ulovit legendární obří opici. Aby Tom ztvárnil svou roli co možná nejvěrněji, vzali si jej do parády britští námořní pěšáci, kteří herce rozhodně nešetřili. Každý den musel vstávat ve čtyři hodiny ráno, jít běhat a nakonec zakončit trénink posilováním.

Více o sportu a zdravém životním stylu čtěte na iSportLife. Můžete například začít běhat podle plánu od Šárky Strachové, zúčastnit se závodů nebo zjistit, jak dopadly v testu běhací boty, silniční kola a další.