Dneska na boso

Dneska na boso Zdroj: iStock.com

Barefoot running. Proč běhat na boso a jak začít?

Běh je pro člověka nejpřirozenějším pohybem a noha bez bot také. Co tyhle dvě zdravě přirozené věci zkombinovat? Obojí se dá naučit tak, aby vám přinášelo radost a zdravotní benefity. Jen je potřeba si zvyknout. Je to jednodušší, než si myslíte.

O chůzi na boso slýcháte čím dál tím častěji a bosí běžci nejsou výjimkou ani na maratonech. Běží uvolněně, jako by byli se zemí svázáni. Když je pozorujete a pohledem zároveň zavadíte o své běžecké tenisky, jistě vás napadne, zda je kamínky, kořeny, zkrátka všechny ty terénní nerovnosti, nebolí do nohou. Dokáží vůbec běžet rychle? Nejsou často zranění? Nebolí je nohy? Jak vám kdejaký barefoot chodec i běžec potvrdí, výrazně mnohem méně než člověka v obuvi.

Bez bot běháme přirozeněji

„Při bosé chůzi se cítíme uvolněně, nesvázaně, tělo se pohybuje fyziologicky, nehrozí zranění pohybového aparátu, protože bosá chůze umožňuje jen vhodné postavení kloubů celého těla tak, jak je to přirozené," poukazuje na výhody chůze na boso Roman Vybíral, průvodce na cestě celostního zdraví, sám barefoot chodec i běžec. Oproti tomu klasický běh ve vypolstrovaných botách je méně přirozený pro celé tělo a hrozí více přímých nebo nepřímých zdravotních potíží.

"Při běhu v botách má člověk tendenci dopadat při došlapu více na patu s nataženým kolenem a má delší krok. To vše má za následek, že ho sice nebolí pata, ale silné otřesy se přenášejí na další klouby dolních končetin (kolena, kyčle), které pak ve středně-dlouhodobém horizontu mohou začít pobolívat a lidé si pak řeknou, že běh není třeba pro ně, nebo se budou různě vázat, aby vše zpevnili, ale pokud nezmění techniku běhu, tak se časem s velkou pravděpodobností dopracují k nějakým potížím s koleny a kyčlemi,“ vysvětluje odborník.

Avšak tu nejsou jen fyziologické výhody bosé chůze. Tím, že se dotýkáte nohou země, se aktivujete imunitní systém. Navíc si můžete více užít přírodu. Jen si vzpomeňte na bosé brouzdání v trávě, po oblázcích v potoce nebo chůzi v teplém plážovém písku. I jen pár minut na boso, kdy namasírujete reflexní body na chodidlech, vás nabije.

Začněte zvykat nohy

Bosá noha je milióny let prověřená plnohodnotná část těla, která nás unese, má na to veškerý potřebný a funkční aparát (šlachy, svaly, kosti, klouby, tvary, pevnost, kůže apod.) a evolučně se vyvinula tak, že nepotřebuje žádnou pomoc, podporu zvenku. Jenže my jsme si zvykli nohu zahalit do různých druhů bot, a jakmile se rozhodneme pro bosou chůzi, vše nás píchá, škrábe, bolí a vnímáme spíše nepříjemné pocity. „Jak by také ne, vždyť na chodidlech máme extrémně mnoho nervových receptorů, chodidlo se tak stává citlivé na dotek a teplotu a právě obutím se do boty, která znecitliví chodidlo, se mění způsob chůze a běhu,“ říká Lucie Vybíral Pastrňáková, lektorka jógy a funkčních pohybových návyků (jogapilates.com).

Znamená to tedy, že máte bezpodmínečně vyhodit všechny boty? Tak jako jste s trénováním běhu začínali pomalu a navyšovali intenzitu a kilometry, půjdete i na chůzi a běh na boso. Bosá chůze bude prvním krokem a k běhu přejdete, vaše nohy si musí zvyknout. Můžete například začít s tzv. pětiprsťáky – fivefingers shoes, což jsou speciální boty a ponožky, které umožňují volnější pohyb celého chodidla a zejména prstů, které když jsou od sebe, lépe fungují, pohyb je stabilnější a více fyziologický. Rozhodnete-li se je vyzkoušet, vybírejte takové, které jsou velmi ohebné na všechny strany a neomezují přirozený pohyb. Boty by měly být vzdušné, prodyšné a zároveň odolné proti oděrkám při pohybu v terénu.

Jak na bosý běh

Roman Vybíral (www.romanvybiral.cz), bosý chodec, běžec a průvodce celostní vitality na svých workshopech začínajícím bosým chodcům a běžcům doporučuje tyto zásady, kterými se na cestě k bosému běhu můžete řídit i vy.

Chůze je určitě první krok, pokud plánujeme začít i běhat naboso. Výhoda postupného přechodu z bosé chůze na bosý běh spočívá hlavně v tom, že z klasické procházky se během stává aerobní cvičení, kdy se tepová frekvence dostává i při pomalém běhu na úroveň kolem 40–60 % maximální tepové frekvence (MTF), kdy už začínáme také posilovat celý srdečně-cévní systém, což je skvělá prevence možných zdravotních potíží ve středním a vyšším věku.

S bosým během je třeba začínat velmi postupně, nejdříve po několika měsících bosé chůze (a prováděním hlubokého dřepu) a nejdříve jen pár minut denně v pomalém tempu, teprve postupně prodlužovat dle subjektivních pocitů délku běhu a případně i těžší terény – ploska chodidla se postupně začne bosému pohybu přizpůsobovat, není tolik citlivá a dá se běhat i v těžších terénech.

Jako pomocný cvik je vhodné denně strávit nějaký čas ve zmíněném hlubokém dřepu s koleny od sebe a s narovnanými zády, jelikož tato poloha zejména kloubů, svalů a šlach dolních končetin (kyčel, koleno, kotník, chodidlo) tělo připravuje na bosý běh (všechno zpevňuje, posiluje, protahuje a připravuje).

Ideální je začít v létě, zejména pokud člověk není už nějaký čas trénovaný otužilec, a postupně s bosým pohybem venku pokračovat do podzimu a zimy. Tam už samozřejmě dle subjektivního vnímání. Pár sekund v zimě ve sněhu udělá pro organismus obrovský kus pozitivní práce –aktivace imunity, reflexní terapie, zvýšení odolnosti organismu na různé teploty a povrchy.

Bosá chůze a běh jsou velmi provázány s otužováním, jedno s druhým souvisí a jako celek to velmi posiluje a uzdravuje celé tělo i mysl.

Naboso můžete běhat prakticky v jakémkoliv počasí a časem i maratónské a delší vzdálenosti. Je řada běžců jako Julius Patáky nebo Tomáš Zahálka, kteří tento fakt prakticky svými dlouhými běhy dokazují.