.

. Zdroj: archiv Zuzana Bílková

.
.
.
.
.
7
Fotogalerie

Ženy, které se rozhodly absolutně změnit profesi. Jak to zvládly? A mají dnes svou práci snů?

Přemýšlíte o tom, že byste sekla se životem v korporaci a konečně si otevřela vlastní kavárnu? Vystudovala jste práva, ale vlastně vás to vždycky víc táhlo k farmaření? Moc dobře tušíte, že vaše současná práce není to, co vás baví, ale rozhodnout se pro změnu se bojíte. Vždyť by to bylo něco úplně jiného? Zvládla byste to? Tyhle ženy se rozhodly svou pracovní kariéru obrátit vzhůru nohama. Jak se jim to povedlo? A litují něčeho?

Michaela Vaněčková, biokosmetika Caltha

Jaké bylo vaše původní povolání a co děláte nyní?

Během života jsem se profesně zaměřila několika směry, ze začátku jsem se točila kolem mé lásky, kterou jsem i vystudovala – hudby, pak jsem nastoupila do vedení soukromé vysoké školy, kde jsem jako prorektorka pro studijní záležitosti měla na starosti pedagogické záležitosti. Souběžně s touto prací jsem doma začala experimentovat s přírodní kosmetikou, začala jsem vymýšlet vlastní receptury a designy mýdla, až jsem se rozhodla tomuto oboru věnovat všechny své síly a srdce.

.
. | Zdroj: archiv Michaela Vaněčková

Kdy a jak nastal čas na změnu?

Rozhodnutí něco změnit v mém životě přicházelo pomalu a bylo způsobeno jednak vyhořením v zaměstnání a jednak pozitivní odezvou mých kamarádů na mýdla, která jsem jim rozdávala. Doma se mi totiž hromadily výsledky mého zkoušení různých receptur a já jsem musela vymyslet co s nimi, tak jsem je dávala všem v mém okolí, kdo si je chtěl vzít a vyzkoušet.

Co bylo na změně nejhorší? Peníze? Rodina? Vnitřní strach?

Ačkoliv jsem si nedělala žádný průzkum trhu a svoji přírodní kosmetiku jsem dělala intuitivně, bez obchodního cíle, neměla jsem strach jít do něčeho nového. Trochu obtížné bylo udělat první krok, ale protože jsme ještě neměli rodinu a podpořil mě manžel, odešla jsem ze zaměstnání lehce a stejně lehce jsem vplula do nového života. Možná jsem měla štěstí, ale myslím si, že když děláte věci s láskou a poctivě, vrátí se vám to.

Jaké výhody vám přináší dnešní práce? Litujete něčeho?

Nemám čeho litovat, naše kosmetika CALTHA se rozrostla, máme kolegyně, které nám pomáhají, a my jsme tak získali volnost, díky které se můžeme naplno věnovat rozvoji firmy, ale také našim dětem. Být u jejich dětství a vyrůstání je to nejcennější, co jsem ve svém podnikání získala. Nedílnou součástí našeho podnikání je i setkávání s novými lidmi, se kterými jsme naladěni na stejnou vlnu, to pak dělá život hezčí a zábavnější.

Markéta Folberová, české kožené kabelky FOLBEUR

Markéta Folberová. české kožené kabelky FOLBEUR
Markéta Folberová. české kožené kabelky FOLBEUR | Zdroj: archiv Markéta Folberová

Jaké bylo vaše původní povolání a co děláte nyní?

Aktuálně jsem na mateřské dovolené a současně, v rámci možností, intenzivně pracuji na rozvoji své značky Folbeur, která navrhuje a prodává kožené kabelky a doplňky. Před nástupem na MD jsem 5 let působila ve společnosti Fincentrum, a. s. na pozici Provozní manažerka na centrále společnosti. Před tím jsem převážně zastávala pozice Office manažer v různých společnostech.

Kdy a jak nastal čas na změnu?

Vzhledem k tomu, že pocházím z podnikatelské rodiny, vždy jsem měla touhu vytvořit něco svého. Jen jsem potřebovala dozrát a zjistit, jakou bych se měla dát cestou. Až mi jednoho dne na dovolené má kamarádka, která trpělivě hodiny naslouchala mému snění o pro mě dokonalé kabelce, řekla: „Tak proč si ji nevyrobíš sama?“ To byl impuls, díky kterému jsem se vydala na tuto pozoruhodnou cestu. A dnes svou dokonalou koženou kabelku mám a hned v několika velikostech a barvách.

.
. | Zdroj: archiv Markéta Folberová

Co bylo na změně nejhorší? Peníze? Rodina? Vnitřní strach?

Z existenčního hlediska jsem neprodělala zásadní změnu. Na vývoji kabelek jsem pracovala paralelně vedle svého zaměstnání, takže z finančního hlediska jsem neprodělala šok. Náročné bylo nasazení, nebylo moc volného času, většinu dovolené jsem věnovala práci na kabelkách, plus jsem do svého projektu zapojila mého přítele, se kterým jsme posléze v podstatě neustále řešili jen kabelky, což nebylo pro náš vztah zdravé. A vnitřní strach či určité obavy? Čas od času přijdou, říkám si, že jsem nejspíš blázen či masochista, že existuje 1000 a jeden jiných způsobů, jak se živit, ale mě tato práce zkrátka baví.

Jaké výhody vám přináší dnešní práce? Lituje něčeho?

Ničeho! Z chyb, které jsem udělala, jsem se, jak pevně věřím, poučila, je to součást mé cesty, za všechny své přešlapy jsem vděčná. A výhody? Bude to znít jako klišé, ale dělám to, co mě naplňuje a opravdu baví. A mám možnost pracovat s tím nejvoňavějším materiálem na světě. Vůně kůže mě nikdy neomrzí.

Anna van der Weerden, Rodinný pivovar Švihov, vítězka T-Mobile Rozjezdů

Jaké bylo vaše původní povolání a co děláte nyní?

Advokátka se zaměřením na právo rodinné, trestní a okrajově civilní, obzvláště případy s mezinárodním prvkem. Nyní jsem zakladatelkou a tvůrčí duší rodinného pivovaru, což fakticky znamená, že mám na starosti vše kromě vaření piva, což je odpovědnost manžela – sládka.

.
. | Zdroj: archiv Anna van der Weerden

Kdy a jak nastal čas na změnu?

V mém životě byly dva zlomové momenty, a to narození dcery a zdravotní kolaps.

Co bylo na změně nejhorší? Peníze? Rodina? Vnitřní strach?

Překonat sama sebe. Přišlo mi nemyslitelné vzdát se oboru, který jsem vystudovala v Čechách, v zahraničí. Vzdát se té jistoty, že vím, co dělám, dokážu si představit, co mě čeká, a mám vybudované jméno v oboru. Měla jsem pocit, že zahodím patnáct let života. Ale najednou jsem pochopila, že použiji vše, co jsem se naučila, a ještě tomu dám kreativní rámec. Vše se mi spojilo a dávalo smysl, co však přibylo, bylo to těšení se na práci, zvědavost, co přinese další den. Nejvíc mě lákala myšlenka, že budu moct propojit rodinu, zapojit dceru, vzít s sebou zvířata a častěji se uvidím s kamarády a hlavně, že budu v pohybu a v přírodě.

Jaké výhody vám přináší dnešní práce? Litujete něčeho?

Nesmírně mi vyhovuje mít volné ruce, zároveň se učit a zároveň uplatňovat, co již umím. Poznávám úplně jiný okruh lidí a jsou energičtí, pozitivní, mají zájem o svůj obor. Objektivně je nové podnikání nejistotou, ale my s manželem natolik věříme, že to půjde, že ani jeden z nás strach necítí, jdeme do toho naplno a uděláme vše, co zmůžeme, abychom naplnili své představy o tom, jak má takový podnik vypadat, jak se v něm k sobě lidé mají chovat a jak se mají chovat k prostředí, které je obklopuje.

Zuzana Bílková, Besky – vlněné přikrývky z hor

Jaké bylo vaše původní povolání a co děláte nyní?

Vystudovala jsem systémové inženýrství, ale záhy po škole jsem udělala osudovou otočku k podnikání, které je mnohem víc ženské. Rozhodla jsem se totiž obnovit skomírající tradici výroby vlněných přikrývek v rodných Beskydech. To bylo před 10 lety. Dnes naše manufaktura Besky vyrábí z místní vlny lůžkoviny nejvyšší kvality pro zákazníky z celého Česka a EU.

.
. | Zdroj: archiv Zuzana Bílková

Kdy a jak nastal čas na změnu?

Podstatou oboru, který jsem vystudovala, je odlišit signál od šumu — vyhmátnout tu jednu podstatnou informaci a kolem ní postavit něco, co funguje. Přesně takový vhled vedl i k mému podnikání. Zachránila jsem před zánikem firmu, jejímž středobodem byl nadčasový a smysluplný produkt. Vlněné přikrývky jsou 100% přírodní, recyklovatelné, nezatěžují životní prostředí a ještě k tomu podporují ekonomiku regionu, z nějž pocházejí. Říkejte tomu vnuknutí shůry, nebo láska na první pohled, okamžitě jsem měla jasno, že tohle chci dělat.

Co bylo na změně nejhorší? Peníze? Rodina? Vnitřní strach? Nezkušenost. Ze dne na den jsem se stala podnikatelkou bez zkušeností a kapitálu, navíc s několika zaměstnanci po původním majiteli. Ti mi poradili s výrobou a na ostatní jsem si už musela přijít sama. Jako holka jsem strávila spoustu času hraním budovatelských strategií, takže stavět něco prakticky z ničeho mi hrůzu nenahánělo. Těžší bylo ustát tohle budovatelské nadšení se dvěma malými dětmi, které se nám mezi tím narodily. To už je náročnější level!

Jaké výhody vám přináší dnešní práce? Litujete něčeho?

Podnikání mě naučilo, co je svoboda. Došlo mi, že svoboda není něco, co bych dostala automaticky zdarma a navždy, ale že je to důsledek mých vlastních rozhodnutí a odhodlání jít cestou, které věřím. Mám také obrovské štěstí, že se mi podařilo obklopit se úžasnými lidmi, kteří ve mě i tu mou cestu věří a pomáhají mi z ní nesejít.

Monika Fiantová, Bamboolik – eko a zero waste produkty pro dítě a domácnost

Jaké bylo vaše původní povolání a co děláte nyní?

Sedm let jsem pracovala v advokacii; kariérní odbočku jsem udělala po narození syna. Na místo advokátky už jsem nevrátila, místo toho jsem zamířila do marketingu. Mám nyní na starosti marketing Bambooliku – českého výrobce látkových plen a potřeb pro moderní ekologickou domácnost.

.
. | Zdroj: archiv Monika Fiantová

Kdy a jak nastal čas na změnu?

Právě na mateřské, resp. rodičovské, dovolené. Já už jsem před tím, než se mi narodil syn, tušila, že advokacie nebude úplně to pravé pro mě, jenomže až s narozením syna jsem si to byla schopná přiznat. A pak jsem náhodou narazila na pracovní inzerát od Bambooliku, jehož látkové plenky jsem do té doby pro syna používala.

Co bylo na změně nejhorší? Peníze? Rodina? Vnitřní strach?

Já měla štěstí, že jsem měla partnera, který mě plně podpořil, řekl mi tehdy, že tohle je moje rozhodnutí, a jestli to chci zkusit, ať do toho jdu. Taky dokázal sám vydělat dost peněz na to, abych nemusela řešit ten příjmový rozdíl na začátku, což uznávám, že pokud bych tehdy byla samoživitelka, tak by to mohl být problém.

Jaké výhody vám přináší dnešní práce? Litujete něčeho?

Obrovskou výhodou je pro mě firemní nastavení a to, že máme s kolegy hodně podobné životní hodnoty. Kromě těch firemních (jako je výroba v ČR, ekologické produkty) si také ceníme osobního života – většina z nás má hodně flexibilní pracovní dobu. S malými dětmi je to obrovský pracovní benefit. Změny za sebe rozhodně nelituji.

Olga Garajová, EtikButik – veganská obuv a etická móda

.
. | Zdroj: archiv

Jaké bylo vaše původní povolání a co děláte nyní?

Na vysoké škole jsem studovala neziskový sektor, protože mě zajímalo, jak může jednotlivec a spolupráce mezi firmami a organizacemi přispět k lepšímu stavu životního prostředí. Vydala jsem se ale firemní cestou – chtěla jsem získat zkušenosti z firemní kultury a zdokonalit se v jazycích. V nadnárodní firmě jsem spravovala část personální agendy německých kolegů. Nyní ve svém EtikButiku na pražské Náplavce nabízím široký sortiment veganských doplňků a oblečení.

Kdy a jak nastal čas na změnu?

Práce v nadnárodní firmě mě vlastně nikdy nebavila. Toužila jsem se kreativně realizovat a dělat něco se společenskou přidanou hodnotou. A tak jsem si svou práci snů rozhodla sama vytvořit. V létě 2015 jsem při zaměstnání založila e-shop s etickou módou a veganskými botami, udělala jsem si webovou stránku, oslovila několik etických značek a otevřela malý showroom, který měl otevírací dobu pouze několik hodin týdně.

Co bylo na změně nejhorší? Peníze? Rodina? Vnitřní strach?

Po několika měsících nadšené práce po nocích a o víkendech to již nešlo zvládat, ale stále jsem se nechtěla vzdát finanční jistoty zaměstnání, tak jsem z plného přešla na půl úvazek. O něco později, v den návratu z cest po Indii zpátky do kanceláře, jsem pochopila, že již dál v korporátu nezvládnu ani den a snad zázrakem jsem hned v ten den našla skvělou pozici v organizaci Člověk v tísni, kde jsem, opět na půl úvazku, zůstala až do mateřské dovolené. Takže nejspíše potřeba jistoty, ale spolu se smysluplnou pracovní náplní.

Jaké výhody vám přináší dnešní práce? Litujete něčeho?

Zajímavé je, že jsem se ještě nikdy EtikButiku nevěnovala na plný úvazek (i když by to bylo víc než potřeba, zastávám v něm několik různých pozic). Mám ale štěstí na lidi, teď mám zaměstnance, který obchod s láskou opečovává, šikovné brigádníky a sestru. Nedostatek času – to je na tom všem to nejtěžší, ale věřím, že jak bude syn větší, tak bude flexibilní podnikání s rodinným životem lépe kombinovatelné než klasické zaměstnání na plný úvazek. Profesně se věnovat tomu, co mi dává smysl a co pomáhá jiným lidem a planetě, a moci si nastavit pracovní čas podle svých potřeb a potřeb rodiny, to je můj sen a jsem ráda, že k němu pomalu směřuji.