Domácí štrůdl sice nezklame, ale z listového těsta a jablek lze připravit i jiné dobroty. Překvapit blízké můžete třeba křupavou růží, co provoní domov skořicí.
Listové růže s jablky a skořicí
Suroviny na cca 12 květů: balíček listového těsta 400 gramů, 4 velká jablka, citron, kousek másla, třtinový cukr, skořice, moučkový cukr na ozdobu
Jak na to...
Opláchneme jablka, rozkrojíme na půl, zbavíme jádřince a pokrájíme na tenké plátky. Vložíme je do misky s vodou a vymačkanou citronovou šťávou. Necháme odležet asi 5 minut.
Poté jablka dáme na 3 minuty do mikrovlnky na střední výkon. Změknou a bude se nám s nimi pracovat lépe. Nakonec slijeme vodu a změklé ovoce osušíme papírovou utěrkou.
Listové těsto rozdělíme na 3 části. Každou vyválíme na čtverec velký asi 22 x 30 cm. Vzniklé pláty těsta rozkrojíme na 4 zhruba stejně velké pruhy.
Tip: Pustit do pečení se můžete i bez válečku. Stačí, když místo listového těsta v celku koupíte balení s předválenými pláty.
Proužky těsta z jedné strany potřeme rozpuštěným máslem a posypeme třtinovým cukrem a skořicí. K potření těsta je možné použít také oblíbenou marmeládu, výborná je třeba meruňková.
Polovinu potřeného plátu podélně poklademe jablky, překlopíme druhou polovinu těsta a zarolujeme do tvaru růže.
Smotané růže vložíme do formy na muffiny vymazané máslem.
Listové květy pečeme v troubě předehřáté na 180 - 200°C přibližně 35 až 45 minut.
Upečené růže necháme zchladnout na plechu a ozdobíme vrstičkou moučkového cukru.