Hubneme do plavek
 

5 nejlepších snídaní na hubnutí: Mléčné výrobky ano, či ne?

12. ledna 2017
  • Kdo chce hubnout, musí snídat. To už je snad všem jasné. Jenže rozhoduje i to, čeho kolik si na talíř nandáte. 

    Dobrá snídaně může tvořit pětinu až čtvrtinu vašeho denního energetického příjmu a mít složení, po kterém vám během hodiny zase nevyhládne. Základem jsou bílkoviny a složité sacharidy, omezit byste měli tuky a jednoduché cukry.

  • Tip číslo jedna: Když chcete začít den jídlem, které splňuje většinu výživových doporučení, sáhněte po vejcích.

    Stačí jedno nebo dvě. Vejce doplníte tmavým pečivem a zeleninou, minimem tuku a žádnou uzeninou. Snad s výjimkou libové šunky.

    Copak se není třeba vajíček bát kvůli cholesterolu a vůbec obsahu tuků? Nikoli, protože tuky z vajec tělo bez potíží spálí. Navíc vajíčka jsou velmi zdravá, plná vitaminů B, C, E, draslíku, železa a dalších minerálů.

    480p 360p 240p
    Odborníci z Vím, co jím radí, jak správně snídat

  • Tip číslo dvě: Mléčné výrobky. Tedy ty s nižším obsahem tuku. Nikoli však light, protože ty bývají sice zcela bez tuku, ale obsahují cukr či umělá sladidla, případně jsou zahušťované. Vhodné jsou bílý jogurt, kysané mléko, kefír. 

  • Tip číslo tři: Tmavé pečivo se zdravou pomazánkou nebo sýrem cottage, vhodné jsou i lučina a tvarohové pomazánky obecně. 

  • Tip číslo čtyři: Milujete sladké? Zkuste se ošidit ovocem, samozřejmě v přiměřeném množství. V praxi to znamená, že například přidáte ovoce do cereálií s minimálním obsahem cukru.

    Možná si na takové jídlo budete muset chvíli zvykat. Jestli ale po sladkém tolik prahnete, připravte si třeba placičky z celozrnné mouky a dejte si k tomu ovoce, svůj účel to splní – vaše chuťové buňky budou spokojeny a ty tukové začnou ubývat.

  • Tip číslo pět: Smoothie. Tenhle koktejl z mléka, ovoce a dalších přísad může být nevhodnou kalorickou bombou, ale zrovna tak se může stát skvělou alternativou pro ty, kdo do sebe snídani krátce po probuzení nedokážou dostat. Jen – pokud možno – uberte cukru. 

    Článek připravil Blesk pro ženy.

Další příběhy